Mato Grosso do Sul

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Flag of Mato Grosso do Sul.svg
Mato Grosso do Sul.png
Hoofdstad Campo Grande
Grootste stad Campo Grande
Oppervlakte 357.125 km²
Inwonertal 2.449.000
Lengte snelwegennet 0 km
Eerste snelweg nvt
Afkorting MS

Mato Grosso do Sul is een staat in Brazilië, gelegen in het zuidwesten van het land. De staat heeft een oppervlakte van ruim 350.000 km² en is daarmee 10 maal zo groot als Nederland. De staat telt bijna 2,5 miljoen inwoners, waarvan ruim een derde in en rond de hoofdstad Campo Grande woont.

Inleiding

Mato Grosso do Sul is een zuidelijke staat van Brazilië, en grenst in het noorden aan Mato Grosso, in het noordoosten aan Goiás, in het oosten aan Minas Gerais, São Paulo en Paraná. De staat heeft een lange internationale grens met Paraguay en grenst tevens aan Bolivia. De staat meet 750 kilometer van noord naar zuid en oost naar west. Het grootste deel van de staat is vlak tot glooiend. Het oostelijk deel van de staat omvat de Cerrado, de savanne. Naar het westen liggen de tropische Pantanalmoerassen, één van de grootste wetlands ter wereld. De naam betekent "grote bossen van het zuiden", maar bijna geen bos is hier meer overgebleven. De oostgrens wordt gevormd door de rivier de Paraná, die grotendeels in stuwmeren ligt. Er zijn slechts een paar grotere steden in Mato Grosso do Sul, die duidelijk dunner bevolkt is dan oostelijkere staten. De hoofdstad Campo Grande ligt centraal in het midden van de staat. Andere grote steden zijn vooral van regionaal belang, en zijn Dourados, Três Lagoas en Corumbá.

Wegennet

Ondanks dat de bevolkingsdichtheid laag is, heeft Mato Grosso do Sul nog een redelijk dicht netwerk van hoofdwegen, behalve in het westen en noordwesten, waar nauwelijks wegen lopen. Er zijn geen snelwegen in Mato Grosso do Sul, alhoewel de SP-300 en SP-270 tot aan de grens van Mato Grosso do Sul loopt. Omdat er veel landbouwcentra zijn is het wegennet in het oosten en midden nog vrij dicht. Het duidelijke centrum van het wegennet is de hoofdstad Campo Grande. De BR-060 is de belangrijkste weg naar het noordoosten, terwijl de BR-163 de belangrijkste noord-zuidas vormt. De BR-262 en de BR-267 zijn de meest significante oost-westassen. Er zijn drie significante grensovergangen met Paraguay, voornamelijk in het zuiden, omdat het noorden van Paraguay zeer dunbevolkt en ontoegankelijk is. Er is één doorgaande route naar Bolivia, die naar Santa Cruz loopt.

Referenties


Flag of Brazil.svgStaten van Brazilië Flag of Brazil.svg

AcreAlagoasAmapáAmazonasBahiaCearáDistrito FederalEspírito SantoGoiásMaranhãoMato GrossoMato Grosso do SulMinas GeraisParáParaíbaParanáPernambucoPiauíRio de JaneiroRio Grande do NorteRio Grande do SulRondôniaRoraimaSanta CatarinaSão PauloSergipeTocantins