Mauritanië

Uit Wegenwiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Flag of Mauritania.svg
موريتانيا‎ Mūrītāniyā
Mauritanië.png
Hoofdstad Nouakchott
Oppervlakte 1.030.700 km²
Inwonertal 4.067.000
Lengte wegennet 2.070 km
Lengte snelwegennet 0 km
Eerste snelweg nvt
Benaming snelweg nvt
Verkeer rijdt rechts
Nummerplaatcode RIM[1]

Mauritanië is een groot land in het westen van Afrika. Het land is circa 26 keer zo groot als Nederland en telt 4 miljoen inwoners. De hoofdstad is Nouakchott.

Inleiding

Mauritanië omvat een flink deel van het westen van de Sahara en een groot deel van het land bestaat uit woestijn, tot aan de Atlantische westkust toe. Het land grenst in het noorden aan de Westelijke Sahara (de-facto Marokko) en Algerije, in het oosten aan Mali en in het zuiden aan Senegal. Mauritanië is voornamelijk vlak, met eindeloze woestijnen die in het uiterste zuiden overgaat in de Sahel. De grens met Senegal wordt gevormd door de rivier de Senegal, de enige rivier in het land. Behalve de hoofdstad Nouakchott zijn er weinig andere grotere plaatsen, alleen Kiffa, Atâr en Nouâdhibou zijn nog van belang. Het noorden en oosten van het land is vrijwel onbevolkt. Mauritanië meet maximaal 1.300 kilometer van noord naar zuid en 1.150 kilometer van oost naar west.

Mauritanië werd in 1960 onafhankelijk van Frankrijk en is sindsdien een autoritaire islamitische republiek. Slavernij is nog steeds een wijdverbreid fenomeen in Mauritanië, circa 20% van de bevolking is slaaf. In 1976 werd de Westelijke Sahara onafhankelijk van Spanje en bezette Mauritanië het zuidelijke deel. Na zware verliezen tegenover de Polisario-rebellen, gesteund door Algerije, trok Mauritanië zich in 1979 terug. Sindsdien is de Westelijke Sahara in feite onderdeel van Marokko. Alhoewel het land rijk is aan bodemschatten geldt het als één van de armere landen van Afrika met een inkomen van $ 2.000 per inwoner. In Mauritanië wordt voornamelijk Arabisch gesproken, maar ook het Frans is nog een belangrijke taal, bijvoorbeeld van de media.

Wegennet

Het wegennet is beperkt, met slechts een aantal hoofdroutes waarvan de meesten lang niet geheel verhard zijn. Het moeilijke klimaat maakt het onderhouden van het wegennet problematisch. Recent is de weg van Nouakchott naar de noordelijke havenstad Nouâdhibou verhard.[2][3] Vanuit Nouakchott kan men vier richtingen op, de N2 naar Nouâdhibo in het noorden en Rosso in het zuiden, de N1 naar Atâr en de N3 richting Kiffa. De verharde weg loopt tot aan Néma in het oosten. Het verharde wegennet is ruim 2.000 kilometer lang, waarvan de N1 t/m N4 het leeuwendeel uitmaken. In het midden, oosten en noorden zijn in het geheel geen wegen.

Het wegennet in Nouakchott is niet erg ontwikkeld, maar in het centrum zijn de meeste wegen verhard. Een probleem zijn wandelende zandduinen, die niet alleen wegen, maar hele wijken overspoelen. Door Nouakchott lopen een aantal 2x2 wegen, die elkaar door middel van rotondes kruisen. Tankstations komen zelfs in de woestijn voor.[4] In 2016 opende de eerste ongelijkvloerse kruising van het land, tussen de N2 en de nieuwe luchthaven ten noorden van Nouakchott.

Wegnummering

Het wegennet is opgedeeld in Route Nationales en Route Regionales. De N-wegen lopen voornamelijk vanuit de hoofdstad Nouakchott. De R-wegen lopen in nummering oostwaarts op.

Routes

  • N1 Nouakchott - Atâr: 440 km
  • N2 Nouâdhibou - Nouakchott - Rosso - Kiffa - Néma: 1.550 km
  • N3 Nouakchott - Kiffa: 600 km

Bewegwijzering

Er is weinig bekend over de bewegwijzering, maar witte borden met zwarte letters worden gebruikt, in het Engels en Arabisch.[5]

Referenties


Wegen van Afrika

AlgerijeAngolaBeninBotswanaBurkina FasoBurundiCentraal Afrikaanse RepubliekComorosCôte d'IvoireDemocratische Republiek CongoDjiboutiEgypteEquatoriaal GuineaEritreaEthiopiëGabonGambiaGhanaGuineaGuinea-BissauKaapverdiëKameroenKenyaLesothoLiberiaLibiëMadagaskarMalawiMaliMarokkoMauritaniëMauritiusMozambiqueNamibiëNigerNigeriaRepubliek CongoRwandaSão Tomé and PríncipeSenegalSeychellenSierra LeoneSomaliëSudanSwazilandTanzaniaTogoTsjaadTunesiëUgandaZambiaZimbabweZuid-AfrikaZuid-Sudan