Mauritius

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Maurice
Hoofdstad Port Louis
Oppervlakte 2.040 km²
Inwonertal 1.266.000
Lengte wegennet 2.975 km
Lengte snelwegennet 60 km[1]
Eerste snelweg c. 1962
Benaming snelweg Motorway
Verkeer rijdt links
Nummerplaatcode MS

Mauritius (Frans: Maurice), formeel de Republiek Mauritius (République de Maurice) is een eilandengroep en land in de Indische Oceaan, behorend tot het continent Afrika. Het land is ter grootte van een Nederlandse provincie en telt 1,3 miljoen inwoners, en is daarmee één van de meest dichtbevolkte landen ter wereld. De hoofdstad is Port Louis.

Inleiding

Geografie

Mauritius is een eilandnatie in de Indische Oceaan, 900 kilometer ten oosten van Madagaskar. Het land bestaat uit één hoofdeiland en diverse minieilandjes, waarvan de meesten onbewoond zijn. Het ligt 180 kilometer ten noordoosten van het Franse eiland Réunion. De hoofdstad is Port Louis, dat aan de kust van het hoofdeiland ligt. Het eiland is dichtbevolkt, met veel aan elkaar gegroeide dorpen. Het eiland is glooiend zonder erg grote hoogteverschillen. De Piton de la Petite Rivière Noire is met 828 meter het hoogste punt.

Mauritius heeft een heet klimaat met een nat en minder nat seizoen. De gemiddelde maximumtemperatuur in Port Louis ligt tussen 27 en 32 °C en er valt 700 mm neerslag per jaar. Het eiland is daardoor vrij groen.

Demografie

Mauritius groeide van ongeveer 480.000 inwoners in 1950 naar een miljoen in 1985 en 1,3 miljoen in 2010. De hoofdstad Port Louis telt circa 150.000 inwoners, maar het hele hoofdeiland is dichtbevolkt, met een verstedelijkte agglomeratie op het westen van het eiland.

Ongeveer tweederde van de bevolking is van Indiase afkomst. Creolen vormen een kwart, zij zijn veelal van Afrikaanse of gemixte afkomst. Chinezen en Europeanen vormen kleinere groepen. Het land heeft geen officiële taal, maar de de-facto officiële talen zijn het Engels en het Frans. De bevolking is veelal meertalig, met Mauritiaans creools als moedertaal en Engels en Frans als tweede taal, waar de meeste mensen vloeiend in zijn. De media gebruikt hoofdzakelijk het Frans. De overheid communiceert hoofdzakelijk in het Engels.

Economie

Mauritius is één van de meer ontwikkelde landen van Afrika met een BBP van $ 25.000 per inwoner, één van de hoogste in Afrika. De economie is gebaseerd op textiel, toerisme, suikerriet en financiële diensten. Het land heeft weinig grondstoffen, maar wel een ontwikkelde infrastructuur.

Geschiedenis

De eilanden waren lange tijd onbewoond, de eerste bezoekers waren Arabieren en vervolgens de Portugezen, die er echter geen nederzettingen stichtten. Vanaf 1638 werd het eiland bewoond door Nederlanders, waarna het een Nederlandse kolonie was tot 1710. De Nederlanders hadden moeite om het eiland te ontwikkelen en verlieten het eiland vrijwillig. Vervolgens namen de Fransen de controle over het eiland in 1715, vanaf het nabijgelegen La Réunion. De Fransen noemden het Isle de France. De Fransen wisten het eiland wel enigszins te ontwikkelen. In 1810 voerden de Britten echter een invasie uit op het eiland, dat daarna onder Brits bestuur stond.

De meeste Afrikanen kwamen als slaaf naar Mauritius, toen de slavernij werd opgeheven werden veel Indiërs als contractarbeider naar het eiland gehaald. Zij groeiden uiteindelijk uit tot een meerderheid van de bevolking. In 1968 werd Mauritius onafhankelijk van het Verenigd Koninkrijk. Mauritius ontwikkelde zich daarna als een relatief welvarend land, zeker vergeleken met de regio.

Wegennet

Mauritius beschikt over een wegennet dat in 2021 2.975 kilometer besloeg, bestaande uit 104 kilometer motorways, 1.149 kilometer Main Roads, 1.029 kilometer Secondary Roads en 693 kilometer Other Roads.[2] 98% van de wegen zijn verhard, het hoogste aandeel in Afrika. In 2021 reden in Mauritius 663.000 motorvoertuigen rond, zodat er intensief verkeer is op het eiland.

Mauritius heeft een behoorlijk goed ontwikkeld wegennet en is de enige eilandstaat in Afrika met autosnelwegen, motorways genaamd. Dit zijn vooral wegen gereserveerd door gemotoriseerd verkeer en ze hebben naast ongelijkvloerse kruisingen ook rotondes. Ze tellen 2x2 rijstroken met gescheiden rijbanen maar doorgaans zonder vluchtstrook. De M2 is de belangrijkste motorway, die van Grand Baie via Port Louis naar Mahebourg aan de zuidkust loopt over circa 60 kilometer. Alle wegen in Port Louis zijn verhard, maar er komen veel files voor omdat de meeste straten smal zijn en er veel langzaam verkeer op de weg zit. In Mauritius rijdt men links. De wegen in het noorden van Mauritius lopen vaak kaarsrecht door de suikerrietvelden.

Wegclassificatie

Het wegennet is in diverse wegklassen opgedeeld. Drie wegen worden als motorway betiteld, de M1 t/m M3. De main roads zijn opgedeeld in twee typen, de Main Roads A, met de A1 t/m A21, en de Main Roads B, met de B1 t/m B172.[3]

Motorways

Mauritius heeft drie wegen die officieel als een motorway betiteld worden. Dit zijn echter geen volwaardige autosnelwegen zoals men in Europa kent, het zijn dual carriageways met gescheiden rijbanen. De M1 is tussen Port Louis en Phoenix wel grotendeels ongelijkvloers, maar heeft krap vormgegeven aansluitingen. De overige trajecten van de M1, M2 en M3 kennen voornamelijk aansluitingen met andere wegen via rotondes.

Motorways in Mauritius

M1M2M3


Wegbeheer

Het wegbeheer ligt bij de Road Development Authority (RDA).[4] De RDA werd in 1998 opgericht en is een onderdeel van het Ministry of National Infrastructure and Community Development.

Wegnummering

Het wegennet van Mauritius bestaat uit Motorways (M), Primary Roads (A) en Secondary Roads (B). Motorways zijn geen echte autosnelwegen, maar wegen gereserveerd voor gemotoriseerd verkeer. Wel tellen ze meestal 2x2 rijstroken met regelmatig ongelijkvloerse kruisingen. A en B-wegen worden allen als hoofdwegen beschouwd. A-wegen beginnen veelal in Port Louis of zijn aftakkingen van dergelijke wegen. B-wegen vormen meestal andere verbindingen en zijn tot bepaalde mate geclusterd, met name wat betreft de lagere nummers. Hogere nummers zijn meer willekeurig, mogelijk chronologisch.[5]

Lijst van motorways

# No. Naam Route Lengte
M1 Port Louis – Plaisance Dual Carriageway Port Louis - Phoenix - Grand Port - Plaisance 46 km
M2 Port Louis - Sottise Dual Carriageway Port Louis - Grande Baie 23 km
M3 Terre Rouge - Verdun - Trianon Link Road and Bagatelle - Valentina Link Road Port Louis Bypass 23 km

Bewegwijzering

Witte borden met zwarte letters worden gebruikt, maar ook groene borden naar Brits model komen voor. Europese verkeersborden worden ook in Mauritius toegepast.

Maximumsnelheid

De maximumsnelheid in Mauritius bedraagt 110 km/h op motorways, 90 km/h op main roads en 80 km/h op other roads.[6] In de bebouwde kom geldt 40 km/h.

Referenties

Wegen van Afrika

AlgerijeAngolaBeninBotswanaBurkina FasoBurundiCentraal-Afrikaanse RepubliekComorenDemocratische Republiek CongoRepubliek CongoDjiboutiEgypteEquatoriaal GuineaEritreaEthiopiëGabonGambiaGhanaGuineaGuinea-BissauIvoorkustKaapverdiëKameroenKeniaLesothoLiberiaLibiëMadagaskarMalawiMaliMarokkoMauritaniëMauritiusMozambiqueNamibiëNigerNigeriaRwandaSão Tomé en PríncipeSenegalSeychellenSierra LeoneSomaliëSudanSwazilandTanzaniaTogoTsjaadTunesiëUgandaWestelijke SaharaZambiaZimbabweZuid-AfrikaZuid-Sudan