Mayotte

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Flag of France.svg
Mayotte.png
Hoofdstad Mamoudzou
Grootste stad Mamoudzou
Oppervlakte 374 km²
Inwonertal 213.000
Lengte snelwegennet 0 km
Eerste snelweg
Afkorting YT

Mayotte is een eiland en overzees département van Frankrijk, gelegen in de Indische Oceaan. Het département telt ruim 200.000 inwoners, de hoofdstad is Mamoudzou.

Inleiding

Mayotte bestaat uit een hoofdeiland, een neveneiland en een serie kleine, veelal onbewoonde eilandjes daar omheen. Het is geografisch onderdeel van de Comoros, maar wordt bestuurd door Frankrijk. Mayotte ligt op 300 kilometer afstand van het noorden van Madagaskar en 500 kilometer afstand van de kust van noordelijk Mozambique. Het hoofdeiland Mayotte meet 40 kilometer van noord naar zuid en 22 kilometer van west naar oost. Het eiland is bebost en licht heuvelachtig. Bijna alle plaatsen liggen aan de kust, waarvan de hoofdstad Mamoudzou het grootste is. De luchthaven is gelegen op het kleine eiland Petit-Terre, maar het grootste deel van de bevolking woont op Grande-Terre.

Mayotte is economisch afhankelijk van Frankrijk. Alhoewel het beduidend welvarender dan de Comoros is, is het ook beduidend minder welvarend dan Réunion of Frankrijk zelf. De economie is gebaseerd op landbouw, toerisme speelt maar een bescheiden rol. Het inwonertal groeit vrij snel, van 23.000 in 1958 naar 131.000 in 1997 en 213.000 in 2012. Mayotte wijkt demografisch af van veel andere overzeese gebiedsdelen, islam is veruit de dominante godsdienst, etnisch zijn maar weinig inwoners Frans en de kennis van het Frans op Mayotte is kleiner dan in alle andere overzeese gebiedsdelen. Het Frans is echter wel de officiële taal.

Wegennet

Mayotte heeft een bescheiden wegennet. Alle dorpen zijn via geasfalteerde wegen verbonden, maar deze zijn nergens hoogwaardig uitgebouwd. Mayotte heeft geen autosnelwegen. Alle wegen van Mayotte zijn enkelbaans. Mayotte heeft 90 kilometer route nationale en 139 kilometer route départementale. De N1, N2 en N3 lopen op het eiland Grande-Terre, de N4 op het eiland Petit-Terre. Er zijn vermoedelijk geen verkeerslichten op Mayotte, de meeste drukkere kruispunten zijn rotondes. Er is geen vaste verbinding tussen de eilanden Petit-Terre en Grande-Terre, er zijn alleen veerboten die ook personenauto's meenemen.

Referenties


Overzeese départementen en territoria van Frankrijk

Frans-GuyanaGuadeloupeMartiniqueMayotteRéunion

Frans PolynesiëNew CaledoniaSaint-BarthélemySaint-MartinSaint Pierre and MiquelonWallis and Futuna