Međimurje

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Flag of Medjimurje.svg
Medimurje.png
Hoofdstad Čakovec
Grootste stad Čakovec
Oppervlakte 729 km²
Inwonertal 113.804 (2011)
Lengte snelwegennet 21 km
Eerste snelweg 1997
Afkorting

De provincie Međimurje (Kroatisch:Međimurska Županija) is gelegen in het noorden van Kroatië. Deze županija grenst in het noordoosten aan zowel Hongarije als Slovenië. De naam is afgeleid van de rivier Mura die hier stroomt.

Inleiding

Međimurje is de noordelijkste en kleinste županija. De hoodstad en grootste stad is Čakovec. De rivier Mura vormt de grens met Slovenië en Hongarije. Afgezien van de hoofdstad Čakovec zijn er geen grote plaatsen in de županija. In de omringende landen en županije zijn wel grotere plaatsen (zoals Varaždin in de naburige županija, Lendava in Slovenië en Nagykanizsa in Hongarije). De zuidgrens van Međimurje wordt gevormd door de rivier Drava en de meren Varaždinsko jezero en Dubravsko jezero, die stuwmeren zijn voor overtollig water uit die rivier. Het westen van de županija bestaat uit bergachtig gebied met slechts enkele dorpjes. De rest is wat vlakker en heeft wat meer bewoning.

Wegennet

Door de nabijheid van andere grotere plaatsen in de regio lopen er wel enkele wegen met interregionaal en internationaal karakter door Međimurje, voornamelijk in het centrum en oosten ervan. De meeste wegen lopen via of net langs Čakovec dat daarmee een regionaal verkeersknooppunt is.

Autoceste

De A4 komt bij het stadje Goričan vanuit Hongarije en loopt over 21 kilometer door Međimurje heen tot aan de Drava. Deze snelweg verbindt Budapest met Zagreb en vormt zo een verbinding tussen Centraal-Europa en de Adriatische kust.

Hoofdwegennet

De D209 is de noord-zuidverbinding tussen Slovenië, vanaf het stadje Mursko Središče, en Čakovec. Het verbindt de oostelijke regio’s van Slovenië met west-Kroatië. De D3 verbindt dan via het onderliggende wegennet Hongarije via Čakovec met Varaždin. De D208 voert vanuit Čakovec naar de Sloveense plaatsen Ormož en Ptuj. En tenslotte bedient de D20 de oostelijke delen van Međimurje en verbindt zo Čakovec met de buuržupanija Koprivnica-Križevci.

Čakovec

Als hoofdstad – en enige plaats van betekenis in Međimurje – is de stad een regionaal verkeersknooppunt. Alle wegen komen in of vlak langs Čakovec, alleen de A4 loopt op een iets grotere afstand. De D3 vormt de zuidelijke, en de D209 de westelijke randweg. Al het verkeer wordt via deze wegen langs en om de stad heengeleid. Čakovec is ontstaan tijdens de Oostenrijks-Hongaarse dubbelmonarchie en dat is in het kleine centrum aan zowel architectuur als wegenpatroon te zien: Er zijn enkele kleine rechte en brede straten, waarvan een enkele een 2x2-configuratie heeft.

Referenties


Županije in Kroatië

Bjelovar-BilogoraBrod-PosavinaDubrovnik-NeretvaIstraKarlovacKoprivnica-KriževciKrapina-ZagorjeLika-SenjMeđimurjeOsijek-BaranjaPožega-SlavonijaPrimorje-Gorski KotarSplit-DalmacijaŠibenik-KninSisak-MoslavinaVaraždinVirovitica-PodravinaVukovar-SrijemZagreb (stad)Zagreb (provincie)Zadar