Meeaanvraag

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Meerealisatie)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een meeaanvraag - dat ook bekend staat onder de term meerealisatie - maakt het mogelijk dat met het aanvragen van een bepaalde richting een andere richting tegelijkertijd ook groen krijgt. In voertuigafhankelijke regelingen is het een veelgebruikte toepassing.

Als voorbeeld geldt de hiernaast getoonde figuur. Het volgende voorbeeld doet zich voor: Op richting 3 komt een voertuig aanrijden dat een aanvraag voor groen doet. Wanneer de hiaattijden en ontruimingstijden van de andere richtingen zijn verstreken krijgt richting 3 een groenfase. Op dat moment kunnen ook andere richtingen die niet conflicteren gelijktijdig een groenfase krijgen. In dit geval is het mogelijk dat richting 4 een meerealisatie krijgt.

De wegbeheerder kan in recentere verkeersregeltechnische software instellen of een vaste meerealisatie van toepassing is of één die alleen op aanvraag reageert. In het genoemde voorbeeld houdt dat in dat richting 4 in het eerste geval altijd groen ziet als richting 3 groen heeft. In het tweede geval krijgt richting 4 pas groen als een voertuig zich in de roodfase heeft opgesteld voor de stopstreep. Tijdens het aanrijden van richting 4 in de groenfase van richting 3 krijgt richting 4 dan meestal geen groenfase meer.

Met meerealisaties dient voorzichting omgesprongen te worden. Te veel meerealisaties zorgen voor een beperking van de flexibiliteit van een verkeersregeling. Stel nu dat richting 3 onnodig meerealiseert met richting 9, dan worden richting 8 en 9 onnodig in het rood gehouden. Dit kan niet de bedoeling zijn. Evenzo is het mogelijk dat richting 5 een realisatie krijgt en dat richting 4 de meerealisatie krijgt. Wanneer nu fietsers aan de oostzijde van het kruispunt van zuid naar noord willen (parallel met ri 5) en er geen verkeer op richting 4 rijdt, dan staan de fietsers onnodig te wachten voor het rode licht. De wegbeheerder heeft hiermee een grote invloed op de roodlichtnegatie van het langzaam verkeer, omdat het mogelijk is dat men op "niets" wacht. Zaak is het daarom vooraf af te wegen of het nuttig is de doorstroming voor enkele auto's of geen auto's te prefereren boven de veiligheid van langzaam verkeer.

Zie ook

meeverlengen