Melilla

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Blank.png
Melilla
Melilla.png
Hoofdstad Melilla
Oppervlakte 12 km²
Inwonertal 78.000
Lengte wegennet ? km
Lengte snelwegennet 0 km

Melilla is een autonome stad (ciudad autónoma) in Spanje, gelegen in Noord-Afrika. Melilla grenst aan Marokko en telt 78.000 inwoners. Het is één van de twee Spaanse steden in Noord-Afrika, de andere is Ceuta.

Inleiding

Melilla is gelegen aan de Middellandse Zee en heeft een landsgrens met Marokko. Het ligt 160 kilometer ten zuiden van het Spaanse vasteland (provincie Almería) en op 225 kilometer afstand van Ceuta. Melilla is een autonome stad en heeft derhalve dezelfde rechten als een autonome regio. Melilla wordt daarom niet als Spaanse kolonie in Noord-Afrika beschouwd, maar als een integraal onderdeel van Spanje. Marokko claimt Melilla als haar grondgebied.

Melilla ligt even ten noorden van de Marokkaanse stad Nador. Melilla heeft een haven en vliegveld en is een dichtbebouwde stad in heuvelachtig gebied. De periferie van Melilla is minder dichtbebouwd. Rond Melilla staat een 12 kilometer lang en 6 meter hoog grenshek, de valla de Melilla, dat illegale immigratie en smokkel moet voorkomen. Melilla en Ceuta zijn de enige plekken waar de Europese Unie een landsgrens met Afrika heeft. Het grenshek is in 1998 gebouwd en in fases uitgebreid en verbeterd tussen 2004 en 2014.

Melilla heeft sinds 1995 de status van een autonome stad, daarvoor werd het als een onderdeel van de provincie Málaga bestuurd. De haven van Melilla was een zona franca voordat Spanje bij de Europese Unie kwam.

Melilla heeft een Mediterraans klimaat dat getemperd wordt door de ligging aan zee, daarom wordt het niet zo heet als verder landinwaarts. De gemiddelde maximumtemperatuur varieert van 17°C in januari tot 29°C in juli. Er valt bijna 400 mm neerslag per jaar, ongeveer de helft van dat van Ceuta.

Wegennet

Melilla detail.png

Melilla heeft een klein wegennet zoals men dat in een stad van deze omvang mag verwachten. Er zijn geen autosnelwegen in Melilla maar een aantal stadswegen telt wel 2x2 rijstroken. Melilla heeft drie grensovergangen met Marokko, de belangrijkste daarvan is met Beni Ansar in het zuiden, waar de Marokkaanse N15 aansluit. De ML-300 vormt de rondweg van Melilla en verloopt langs het grenshek.

Melilla is vanaf de rest van Spanje te bereiken met veerdiensten. Er zijn meerdere ferry-operators die vanaf verschillende havens veerdiensten naar Melilla uitvoeren, vanaf Málaga, Motril of Almería. De duur van de overtocht is afhankelijk van de snelheid en afstand van de ferry en duurt 3 tot 9 uur.

Wegbeheer

De stad Melilla beheert de meeste wegen. Daarnaast behoren drie wegen in Melilla tot het Red de Carreteras del Estado (RCE) en zijn in het beheer van het Ministerio de Fomento, dit zijn de ML-101, ML-204 en ML-300. De overige wegen zijn een carretera autonómica.

Wegnummering

In Melilla is een wegnummering met driecijferige ML-nummers. Er wordt in de nummering geen onderscheid gemaakt in wegebeheer. Volgens sommige bronnen is er ook een weg genummerd als de N-Nador, dit is de weg naar de grensovergang naar Beni Ansar. Deze weg wordt echter niet beheert door het Ministerio de Fomento.[1]

Referenties