Memphis

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De skyline van Memphis met de Mississippi River.

Memphis is een stad in de staat Tennessee in de Verenigde Staten. De stad telt 651.000 inwoners en heeft een agglomeratie van 1.346.000 inwoners (2019) die zich uitstrekt tot in de staten Arkansas en Mississippi.

Inleiding

Memphis is gelegen aan de Mississippi River, op de grens met de staten Mississippi en Arkansas. De stad ligt in het uiterste zuidwesten van Tennessee. De stad ligt 205 kilometer ten oosten van Little Rock, 315 kilometer ten zuidwesten van Nashville, 390 kilometer ten zuiden van St. Louis en 575 kilometer ten noorden van New Orleans. De stad is bekend vanwege Elvis Presley en in mindere mate artiesten als B.B. King en Muddy Waters. Het centrum van de stad is gelegen op de oostoever van de Mississippi River. De stad is een belangrijke doorvoerroute voor spoorlijnen naar het westen en heeft de drukste vrachtluchthaven ter wereld. Het inwonertal van de stad stagneert al sinds de jaren 70, maar het stedelijk gebied is nog wel groeiende, zij het op vrij beperkte schaal. Tot 2013 was Memphis de grootste stad in Tennessee, maar is sindsdien ingehaald door Nashville.

Wegennet

Het snelwegennet van Memphis.
I-240 aan de zuidkant van Memphis.

Memphis heeft een opvallende ringweg, die niet om het centrum loopt, maar ten oosten daarvan ligt, rondom woonwijken. De ringweg wordt gevormd door de I-240 en I-40 en is in totaal 50 kilometer lang. Tevens is er een tweede ringweg de Interstate 269 die zowel in Tennessee als Mississippi verloopt. Daarnast verlopen belangrijke doorgaande routes via het centrum van Memphis. I-55 komt vanuit het zuiden en loopt via Arkansas naar het noorden en steekt dus de Mississippi River over. I-40 vormt een oost-westverbinding. De Sam Cooper Boulevard is een freeway en overblijfsel uit de jaren 50 toen de I-40 door de stad was gepland. Door de freeway revolts zijn deze plannen veranderd.

Geschiedenis

De geschiedenis van het wegennet van Memphis hangt samen met de bouw van bruggen over de Mississippi River. Er zijn er twee, de eerste is de in 1949 opengestelde Memphis & Arkansas Bridge, die in de jaren 60 is opgewaardeerd naar Interstate Highway ontwerpeisen. Daarvoor bestond al de Harahan Bridge, die tussen 1917 en 1949 ook autoverkeer verwerkte, tegenwoordig enkel nog railverkeer. In 1973 opende de Hernando de Soto Bridge voor het verkeer. Er is vrij weinig bekend aan openingsdata van de snelwegen rond Memphis. De meeste snelwegen zoals de I-40, I-55 en I-240 zijn waarschijnlijk vooral in de jaren 60 opengesteld. Memphis is bekend vanwege het feit dat de hoogste rechter in 1971 het aanleggen van de I-40 door Memphis verboden heeft, de snelweg moest toen over de I-240 geleid worden, die daarvoor verbreed is. Een overblijfsel hiervan is de Sam Cooper Boulevard, een snelweg in het beheer van de stad Memphis. Aangenomen wordt dat de I-240 langs de zuid- en oostkant de laatste snelwegopening in Memphis was, maar wanneer exact is niet te zeggen. Vanaf de jaren 80 werd gebouwd aan de tweede ringweg van Memphis, namelijk de State Route 385, die de voorsteden en het zuidoosten van Memphis ontsluit. De aanleg hiervan begon al rond 1980 en in 1982 werd het eerste deel geopend. Het laatste deel opende in 2013 voor het verkeer, de weg is sindsdien als I-269 genummerd. In 2017-2018 is ook het deel van I-269 in de staat Mississippi opengesteld.

Toekomst

Een derde brug over de Mississippi River in het verlengde van I-269 ten noorden van Memphis wordt momenteel niet overwogen. De Interstate 55 in Memphis is één van de meest substandaard snelwegen in Tennessee, verkeer dat de I-55 richting Arkansas wil volgen moet afslaan via een substandaard klaverlus met één rijstrook. Ook de brug over de Mississippi River is substandaard, maar vervanging wordt niet overwogen. In de toekomst moet de Interstate 69 tussen Dyersburg en Memphis worden aangelegd. De I-69 zal binnen Memphis over de bestaande snelwegen worden geleid.

Congestie

Memphis is niet een stad met ernstige congestie, maar toch zijn files een bekend fenomeen, met name rond het centrum wil het vastlopen. De I-240 is hiervoor al talloze keren aangepast. De bruggen over de Mississippi River van de I-40 en I-55 zijn ernstig verouderd en kunnen ook voor vertraging zorgen, maar de woon-werkpendel is vanuit Arkansas niet zo groot omdat hier eigenlijk maar één voorstad ligt; West Memphis. Ten zuiden van Memphis liggen meerdere voorsteden in Mississippi die voor drukte op de I-55 zorgen.

Referenties


Freeways in Memphis

I-22.svgI-40.svg (AR) • I-40.svg (TN) • I-55.svg (MS) • I-55.svg (TN) • I-55.svg (AR) • I-69.svg (TN) • I-69.svg (MS) • I-240.svgTennessee 385.svgSam Cooper Boulevard