Memphis & Arkansas Bridge

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Memphis & Arkansas Bridge
I-55.svg
Memphis and Arkansas Bridge.jpg
Overspant Mississippi River
Rijstroken 2x2
Totale lengte 1.592 meter
Hoofdoverspanning 235 meter
Hoogte brugdek 34 meter
Openstelling 17-12-1949
Verkeersintensiteit 54.700 mvt/etmaal
Locatie kaart

De Memphis & Arkansas Bridge is een vakwerkbrug in de Verenigde Staten, gelegen op de grens van de staten Arkansas en Tennessee. De brug overspant de Mississippi River bij Memphis.

Kenmerken

De Memphis & Arkansas Bridge is een standaard stalen cantilever vakwerkbrug met een totale lengte van 1.592 meter. De hoofdoverspanning bedraagt 235 meter. Het brugdek ligt 34 meter boven de rivier en is slechts 16 meter breed, met 2x2 rijstroken, maar zonder vluchtstroken. Tevens zijn er voetpaden aan beide buitenzijden van de brug. Over de brug lopen de Interstate 55, US 61, US 64, US 70 en US 79. Het is de zuidelijkste verkeersbrug bij Memphis en staat naast twee spoorbruggen. De brug is tolvrij.

Geschiedenis

De eerste brug over de Mississippi bij Memphis was de Frisco Bridge, een spoorbrug uit 1892. In 1916 werd ernaast de Harahan Bridge opengesteld, waar tussen 1917 en 1949 het wegverkeer ook overheen ging. Aan de buitenzijde van de brug was een smalle rijstrook per richting gemaakt voor gemotoriseerd verkeer.

De Memphis & Arkansas Bridge is vlak na de Tweede Wereldoorlog aangelegd en was de tweede verkeersbrug over de Mississippi River bij Memphis. De brug opende op 17 december 1949 voor het verkeer. De brug is niet aangelegd volgens Interstate Highway ontwerpeisen, zo had de brug bijvoorbeeld geen rijbaanscheiding, die later is toegevoegd. De brug is daardoor nogal smal.

De brug werd ontlast doordat in 1973 de Hernando de Soto Bridge opende, waardoor oost-westverkeer niet meer over de Memphis & Arkansas Bridge hoefde. Regionaal verkeer werd toen beter gespreid over beide bruggen.

De brug ligt in een gebied met seismische historie, de New Madrid Seismic Zone, waar in 1811-1812 zeer krachtige aardbevingen met een magnitude van 7.0 tot 8.6 plaatsvonden. In de jaren '90 werd de noodzaak voor een seismische retrofit bestudeerd, maar werd besloten dat de Hernando de Soto Bridge prioriteit kreeg.[1]

Verkeersintensiteiten

In 2012 reden dagelijks 54.700 voertuigen over de brug. De brug is daarmee niet overbelast, maar het gedateerde ontwerp speelt een negatieve rol in de doorstroming.

Zie ook

Referenties