Menai Suspension Bridge

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Menai Suspension Bridge
Overspant Menai Strait
Rijstroken 1x2
Totale lengte 417 meter
Hoofdoverspanning 176 meter
Hoogte brugdek 30 meter
Openstelling 30-01-1826
Verkeersintensiteit ? mvt/etmaal
Locatie kaart

De Menai Suspension Bridge, in het Welsh Pont Grog y Borth, is een hangbrug in Wales in het Verenigd Koninkrijk. Over de brug loopt de A5, de secundaire weg tussen Holyhead en Bangor. De brug overspant de zeestraat Menai Strait, een zeestraat tussen het Britse vasteland en het eiland Anglesey.

Kenmerken

De brug is een hangbrug waarover de A5 loopt. Het is samen met de nabijgelegen Britannia Bridge de enige vaste oeververbinding tussen het eiland Anglesey en het Britse vasteland. De brug is 417 meter lang, 12 meter breed en 30 meter hoog. De brug is bijzonder, omdat het wordt beschouwd als de eerste moderne hangbrug ter wereld.

Geschiedenis

Voor de bouw van de brug was er geen vaste oeververbinding tussen Anglesey en het vasteland van Wales. Aangezien Holyhead vrij gunstig lag ten opzichte van het Ierse Dublin was dat de plaats om een goede verbinding met Dublin te realiseren. Het ontbrak echter aan een goede verbinding tussen Holyhead en het vasteland. Daarom startte men in 1819 met de bouw van de brug. De brug opende uiteindelijk op 30 januari 1826. De reistijd tussen Holyhead en London nam hierdoor 9 uur af.

In 1839 raakte het wegdek zwaar beschadigd door felle wind. In 1893 is het houten dek vervangen door een stalen dek. In de jaren daarna nam het vrachtverkeer fors toe en werd de limiet van 4,5 ton een probleem. Om dit op te lossen zijn de schakels van de hangbrug die van smeedijzer waren, vervangen door stalen schakels. In 1999 is de brug een maand gesloten geweest om het wegdek te vernieuwen.

Referenties