Mendelpass

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Mendelpass

Passo della Mendola

Hoogte 1.363 m
Weg
Hellingspercentage 12%
Verboden voor aanhangers? ja
Wintersluiting nee
Opengesteld 1885
Kaart kaart

De Mendelpass (Italiaans: Passo della Mendola), is een bergpas in Italië, gelegen op de grens van Südtirol en de provincie Trento. De 1.363 meter hoge bergpas is onderdeel van de SS42 en ligt ten westen van Bolzano.

Kenmerken

De SS42 tussen Bolzano en de Mendelpass.

De Mendelpass is een oost-west georiënteerde bergpas die de vallei van de Etsch in het Duitstalige Südtirol met Val di Non in het Italiaanstalige Trento verbindt. De weg begint ten westen van Bolzano op een aansluiting met de SS38 en voert eerst door een aantal dorpen, de eigenlijke pasroute begint vanaf Gand, waar de weg van 400 meter naar de pashoogte op 1.363 meter stijgt. Dit traject ligt grotendeels op steile, maar dichtbeboste berghellingen en kent een hele serie haarspeldbochten. Niet overal zijn er twee rijstroken. Hogerop is soms wat uitzicht over het weidse Etschtal, waarna men de pashoogte bereikt.

De pashoogte biedt geen uitzicht, het ligt in bebouw gebied, omringd door dichte bossen. Aan de westzijde volgt een veel geleidelijker en minder spectaculaire afdaling naar Cavareno in Val di Non.

Geschiedenis

De Mendelpass was oorspronkelijk vooral vanuit het westen bereikbaar, waar vanuit Val di Non een veel minder steile wegverbinding was. Dit gebied was vanuit Bolzano echter slecht toegankelijk vanwege de steile berghellingen. In de periode 1880-1885 is de oosthelling van de Mendelpass aangelegd, zodat Val di Non bereikbaar werd voor toeristen uit de regio Bolzano.[1] Vanaf die tijd begon het toerisme in Val di Non te floreren. In 1903 opende de funiculair van Kaltern naar de pashoogte.

Tussen 1879 en 1887 werd een 98 kilometer lange wegverbinding tussen de Passo del Tonale en Mendelpass aangelegd. Hiermee werden de Alpen in het westen vanuit Südtirol goed bereikbaar. Indertijd behoorde het gebied tot aan de Passo del Tonale tot Oostenrijk, maar moest dit aan het einde van de Eerste Wereldoorlog in 1919 afstaan aan Italië. De Mendelpass was daarna een verbinding binnen Italië, maar nog wel op een taalgrens.

Vanaf 1923 was de weg onderdeel van het Italiaanse staatswegennet, initieel genummerd als de SS24 tussen Cles en Bolzano.[2] In 1928 werd de weg omgenummerd tot de SS42.[3]

Referenties