Meridian Highway

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De mogelijke noordelijke en zuidelijke route van de Meridian Highway.

De Meridian Highway (Russisch: дороги «Меридиан» ) is het geplande deel van een nieuwe wegverbinding tussen Europa en China door Rusland. Het is de Russische aansluiting op het Western Europe - Western China project van Kazachstan en kan gezien worden in de context van het Chinese Belt and Road Initiative.

Achtergrond

Met de opkomst van China als wereldmacht nam de vraag naar transportverbindingen over land tussen Europa en China toe. In 2012 lanceerde Kazachstan het megaproject Western Europe - Western China, dat in 2019 grotendeels voltooid was. In 2013 lanceerde China het wereldwijde infrastructuurprogramma Belt and Road Initiative. Tot 2019 was Rusland weinig betrokken in het Belt and Road Initiative, maar in juni 2019 gaf premier Medvedev goedkeuring aan het project,[1] dat de 'Meridian Highway' wordt genoemd in het Engels. Dit moet de kortste route vormen tussen Europa en China.[2]

Met de Russische invasie in Oekraïne in februari 2022 leek het project weinig relevantie meer te hebben als transitroute naar Europa.

Uitvoering

De geplande route voert deels via bestaande wegen en deels via nieuw aan te leggen verbindingen. De exacte route staat nog niet vast, globaal zijn er twee mogelijkheden, een noordelijke route via Moskou of een volledig nieuw te ontwikkelen verbinding die zuidelijker verloopt door kleinere steden. Beide mogelijke routes komen weer samen bij Orenburg, waar het aansluit op de route Western Europe - Western China naar Aktobe in Kazachstan.

Noordelijke route

De noordelijke route maakt gebruik van de bestaande M1 tussen de grens met Wit-Rusland en Moskou. Tussen Moskou en Kazan wordt een nieuwe autosnelweg aangelegd, de M12. Oostelijk van Kazan zal de route dan naar het zuidoosten afbuigen, richting Orenburg. Onduidelijk is of deze route wellicht via de grote stad Samara zal verlopen. Een andere optie is dat de route al voor Kazan naar het zuiden afbuigt en dan via Samara naar Orenburg verloopt.[3]

De noordelijke route kan gecombineerd worden met een verdere uitbouw naar Siberië, via Ufa en Chelyabinsk naar het noorden van Kazachstan, waar dit kan aansluiten op routes naar Astana, het oosten van Kazachstan en het noorden van de Chinese autonome regio Xinjiang. Dit is echter een wezenlijk andere route dan de corridor van de Western Europe - Western China in Kazachstan die via Almaty naar de grensovergang Khorgos verloopt.

De noordelijke route geeft ook toegang naar de M11 naar Sankt Petersburg en Finland.

Zuidelijke route

De zuidelijke route vereist een grootschalige nieuwbouw van wegverbindingen door de oblasten Smolensk, Bryansk, Oryol, Lipetsk, Tambov, Penza, Saratov, Samara en Orenburg. De kruising van de Volga komt bij Samara of Saratov.[4] Deze route maakt het mogelijk om aftakkingen te maken naar Volgograd en delen van het westen van Kazachstan. De lengte van de zuidelijke route wordt genoemd als 1.982 kilometer.[5]

Beide routes verlopen vrijwel overal door vlak terrein, de voornaamste obstakels zijn grote rivieren en dan met name de Volga. De huidige oost-westverbindingen in deze oblasten hebben het karakter van een regionale weg en niet de grote magistrali van Europees Rusland.

Andere betekenis

De Meridian Highway is ook de naam van een historische auto trail in de Verenigde Staten, die in de jaren 1920 een noord-zuidroute vormde vanaf de grens met Mexico bij Laredo, Texas tot de grens met Canada bij Pembina, North Dakota. Deze volgde vooral de route van de US 81.

Zie ook

Referenties