Discovery Bridge (Yankton)

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Meridian Highway Bridge)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Discovery Bridge
US 81.svg
Discovery Bridge (Yankton).jpg
Overspant Missouri River
Rijstroken 2x2
Totale lengte 485 meter
Hoofdoverspanning c. 85 meter
Hoogte brugdek ? meter
Openstelling 11-10-2008
Verkeersintensiteit 10.000 mvt/etmaal
Locatie kaart

De Discovery Bridge is een liggerbrug in de Verenigde Staten, gelegen over de Missouri River op de grens van Nebraska en South Dakota. De brug is onderdeel van de US 81 in Yankton, South Dakota.

Kenmerken

De Discovery Bridge is een stalen liggerbrug met een totale lengte van 485 meter en een hoofdoverspanning van circa 85 meter. De brug heeft betonnen pijlers en betonnen ornamenten die als pylonen boven het brugdek uitrijzen. Het brugdek is 26 meter breed, met 4 rijstroken en een middenveld. Over de brug verloopt de US 81 die aan de noordzijde overgaat in Broadway, de hoofdstraat van de stad Yankton. Het is de meest stroomopwaarts gelegen brug over de Missouri River voor de eerste stuwdam.

Geschiedenis

Oorspronkelijke brug uit 1924

De oorspronkelijke Meridian Highway Bridge.

Yankton werd in 1858 gesticht als één van de eerste plaatsen in wat tegenwoordig South Dakota is. In 1861 werd het de hoofdstad van het Dakota Territory. Het groeide snel uit tot de op één na grootste stad in South Dakota. In 1870 werd een veerdienst opgezet. In 1890 werd een pontonbrug geïnstalleerd, die seizoensgebonden was, in de winter en het voorjaar was geen transport over de Missouri River mogelijk.

In de jaren 1920 ontstond de Meridian Highway als een vroege auto trail, als lange noord-zuidroute door de Verenigde Staten en richting Canada. Daartoe werd de roep om een vaste brugverbinding luider, en tussen 1922 en 1924 werd de eerste brug gebouwd bij Yankton, de Meridian Highway Bridge, die op 11 oktober 1924 werd geopend. Het was de laatste brug op de Meridian Highway die werd aangelegd. Het was een tolbrug en werd vanaf 1926 onderdeel van de US 81. De dubbeldeks brug had een spoorweg en verkeersdek. Het spoorcomponent werd echter nooit in gebruik genomen. In 1953 werd de brug tolvrij en werd het onderste dek ook voor het verkeer vrijgegeven. De brug was ontworpen als hefbrug maar vanwege de bouw van stuwdammen verder stroomopwaarts verdween de scheepvaart van dit deel van de Missouri River en in de jaren '80 werd het hefmechanisme verwijderd. In 1993 werd de brug toegevoegd aan het National Register of Historic Places.

Nieuwe brug in 2008

In 2007-2008 is ten westen van de oorspronkelijke brug de huidige Discovery Bridge aangelegd. De bouw begon in juni 2007 en de brug werd op 11 oktober 2008 voor het verkeer geopend, precies 84 jaar na de openstelling van de Meridian Highway Bridge. De nieuwe brug is 270 meter stroomopwaarts van de oorspronkelijke brug gebouwd en heeft 2x2 rijstroken, alhoewel het aansluitende traject in Nebraska enkelbaans is gebleven. De historische brug is daarna niet gesloopt maar bewaard gebleven als voetgangersbrug, het is de oudste resterende wegbrug over de Missouri River.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks maken circa 10.000 voertuigen van de brug gebruik.

Zie ook

Referenties