Merwedebrug (Papendrecht)

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Merwedebrug Papendrecht)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Merwedebrug
NLN003.svg
Merwedebrug Papendrecht 1972.jpg
Overspant Beneden-Merwede
Rijstroken 2x2
Totale lengte 1032 meter
Hoofdoverspanning 203 meter
Hoogte brugdek 13,4 meter
Openstelling 23-09-1967
Verkeersintensiteit 73.600 mvt/etmaal
Locatie kaart

Zie ook de Merwedebrug bij Gorinchem.

De Merwedebrug in Papendrecht is een stalen boogbrug in Nederland, gelegen in de rijksweg N3 tussen Papendrecht en Dordrecht. De Merwedebrug overspant de Beneden-Merwede en kent een totale overspanning van 1.032 meter en een hoofdoverspanning van 203 meter.[1]

Kenmerken

De Merwedebrug vanaf de N3 gezien.

De Merwedebrug is uitgevoerd als een stalen boogbrug en overspant de Beneden-Merwede tussen Papendrecht en Dordrecht. De brug bestaat uit een boogbrug en een aangebouwde beweegbare basculebrug. De basculebrug ligt ten noorden van de boogbrug. De totale overspanning is veel groter dan de rivier breed is omdat hij ook boven de 1e Merwedehaven van Dordrecht voert. De brug telt 2x2 rijstroken en aan de oostzijde een voorziening voor langzaam verkeer aan de buitenkant van de brug. Ten noorden van de Merwedebrug bevindt zich de aansluiting Papendrecht, ten zuiden van de brug de aansluiting Dordrecht-Centrum. De omgeving is voornamelijk industrieel en havengerelateerd. Het is de enige wegverbinding over de Beneden-Merwede en de eerste ten westen van de Merwedebrug bij Gorinchem. Hierom heeft de brug zelf en het wegvak van de N3 richting de A15 geen autowegstatus om het landbouwverkeer te kunnen faciliteren. De N3 is ten zuiden van de Wantijbrug wel autoweg. De brug dient als omleidingsroute voor verkeer met gevaarlijke stoffen dat niet door de Drechttunnel in de A16 mag.

Geschiedenis

De Merwedebrug is aangelegd om de groei van Dordrecht te accommoderen. Het was de eerste wegbrug over de Beneden-Merwede. De brug was het eerste deel van de N3 dat is aangelegd. De brug is ontworpen door dezelfde ingenieur die ook de eerste Van Brienenoordbrug heeft ontworpen. De boogbrug is gefabriceerd door de firma Penn en Bauduin uit Dordrecht. De Merwedebrug is kleiner dan de Van Brienenoordbrug maar heeft diverse technische overeenkomsten. De brug is op de oever gebouwd en vervolgens ingevaren.

De brug is op 23 september 1967 opengesteld door minister Bakker.[2][3] De brug was één van de laatste boogbruggen in deze karakteristieke vorm die is gebouwd in Nederland. Destijds verwerkte de brug ook wat doorgaand verkeer wat de Stadsbrug Zwijndrecht wilde vermijden, omdat de Drechttunnel destijds nog niet voltooid was en die brug ernstig overbelast was. De Merwedebrug is één van drie oeververbindingen tussen Dordrecht en de noordelijke aangrenzende gemeenten.

Indertijd sloot de brug nog niet direct aan op andere rijkswegen, het was een solitair stuk N3. Aan de kant van Papendrecht sloot de brug aan op de Burgemeester Keijzerweg, vanwaar men naar de aansluiting Alblasserdam van de toen nog enkelbaans rijksweg 15 reed. Aan de kant van Dordrecht sloot de brug aan op de Merwedestraat. Deze situatie bleef meer dan 20 jaar bestaan, pas eind jaren '80 werden verdere delen van de N3 aangelegd, na de groei van wijken als Dubbeldam en Sterrenburg. Pas in 1993 sloot de N3 op de A16 ten zuiden van Dordrecht aan.

De brug had oorspronkelijk geen voorziening voor fietsers, die moesten over de hoofdrijbaan. Circa 1977-1978 is aan de oostzijde van de brug het fietspad aangebracht, dat echter niet ontworpen was op een belasting van meer dan fietsers en brommers, zo konden dienstvoertuigen niet veilig over het fietspad rijden.

In 1996 is de brug geconserveerd. In 1998 werd oppervlakkige roest aan de kabels geconstateerd. In 2019-2020 zijn diverse inspecties uitgevoerd, waarin enige corrosie werd geconstateerd, evenals dat het rijdek schades heeft die veroorzaakt zijn door vermoeiing.

Verkeersintensiteiten

In 2006 maakten dagelijks 61.400 voertuigen gebruik van de Merwedebrug, dit steeg naar 66.300 voertuigen per dag in 2015,[4] en 73.600 voertuigen per dag in 2019, wat het tot één van de drukste niet-snelwegbruggen van Nederland maakt.

Referenties

Bruggen en tunnels in de regio Rotterdam & Drechtsteden

Bruggen: AlgerabrugBotlekbrugBrug over de NoordCalandbrugDintelhavenbrugErasmusbrugHarmsenbrugHartelbrugMerwedebrug (Papendrecht)SpijkenisserbrugStadsbrug Zwijndrecht

SuurhoffbrugVan BrienenoordbrugWantijbrugWillemsbrug

Tunnels: Hollandtunnel (Aalkeettunnel) • Maasdeltatunnel (Blankenburgtunnel) • KetheltunnelTunnel Lage Bergse Bos

BeneluxtunnelBotlektunnelDrechttunnelHeinenoordtunnelKiltunnelMaastunnelNoordtunnelThomassentunnel