Merwedebrug (Papendrecht)

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Merwedebrug Papendrecht)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Merwedebrug
NLN003.svg
Merwedebrug Papendrecht 1972.jpg
Overspant Beneden-Merwede
Rijstroken 2x2
Totale lengte 1032 meter
Hoofdoverspanning 203 meter
Hoogte brugdek 13,4 meter
Openstelling 23-09-1967
Verkeersintensiteit 66.300 mvt/etmaal
Locatie kaart

Zie ook de Merwedebrug bij Gorinchem.

De Merwedebrug in Papendrecht is een stalen boogbrug in Nederland, gelegen in de rijksweg N3 tussen Papendrecht en Dordrecht. De Merwedebrug overspant de Beneden-Merwede en kent een totale overspanning van 1.032 meter en een hoofdoverspanning van 203 meter.[1]

Kenmerken

De Merwedebrug is uitgevoerd als een stalen boogbrug en overspant de Beneden-Merwede tussen Papendrecht en Dordrecht. De brug bestaat uit een boogbrug en een aangebouwde beweegbare basculebrug. De basculebrug ligt ten noorden van de boogbrug. De totale overspanning is veel groter dan de rivier breed is omdat hij ook boven de 1e Merwedehaven van Dordrecht voert. De brug telt 2x2 rijstroken en aan de oostzijde een voorziening voor langzaam verkeer aan de buitenkant van de brug. Ten noorden van de Merwedebrug bevindt zich de aansluiting Papendrecht, ten zuiden van de brug de aansluiting Dordrecht-Centrum. De omgeving is voornamelijk industrieel en havengerelateerd. Het is de enige wegverbinding over de Beneden-Merwede en de eerste ten westen van de Merwedebrug bij Gorinchem. Hierom heeft de brug zelf en het wegvak van de N3 richting de A15 geen autowegstatus om het landbouwverkeer te kunnen faciliteren. De N3 is ten zuiden van de Wantijbrug wel autoweg. De brug dient als omleidingsroute voor verkeer met gevaarlijke stoffen dat niet door de Drechttunnel in de A16 mag.

Geschiedenis

De Merwedebrug is op 23 september 1967 opengesteld voor het verkeer en is één van de laatste boogbruggen in deze karakteristieke vorm die is gebouwd in Nederland. Destijds verwerkte de brug ook wat doorgaand verkeer wat de Stadsbrug Zwijndrecht wilde vermijden, omdat de Drechttunnel destijds nog niet voltooid was en die brug ernstig overbelast was. De Merwedebrug is één van drie oeververbindingen tussen Dordrecht en de noordelijke aangrenzende gemeenten.

Verkeersintensiteiten

In 2006 maakten dagelijks 61.400 voertuigen gebruik van de Merwedebrug, dit steeg naar 66.300 voertuigen per dag in 2015,[2] wat het tot één van de drukste niet-snelwegbruggen van Nederland maakt.

Referenties

Bruggen en tunnels in de regio Rotterdam & Drechtsteden

Bruggen: AlgerabrugBotlekbrugBrug over de NoordCalandbrugDintelhavenbrugErasmusbrugHarmsenbrugHartelbrugMerwedebrug (Papendrecht)SpijkenisserbrugStadsbrug Zwijndrecht

SuurhoffbrugVan BrienenoordbrugWantijbrugWillemsbrug

Tunnels: Hollandtunnel (Aalkeettunnel) • Maasdeltatunnel (Blankenburgtunnel) • KetheltunnelTunnel Lage Bergse Bos

BeneluxtunnelBotlektunnelDrechttunnelHeinenoordtunnelKiltunnelMaastunnelNoordtunnelThomassentunnel