Metropolitan Statistical Area

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Metropolitan statistical area)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een metropolitan statistical area (MSA) is een statistische definitie van een agglomeratie in de Verenigde Staten. Een MSA bestaat uit tenminste één county. De begrenzing wordt gevormd door één of meerdere counties. Omdat een county een minimummaat is, staat een MSA niet gelijk aan het stedelijk gebied (urban area). Gemiddeld bestaat een MSA voor circa 50 procent uit plattelandsgebied. Een alternatieve term is een 'labor market' (arbeidsmarktgebied).

Kenmerken

Een MSA wordt door het Office of Management and Budget (OMB) vastgesteld en gebruikt door het U.S. Census Bureau. Het is de voornaamste manier om de omvang van een agglomeratie aan te geven, zowel in inwonertal als oppervlakte. Het is echter lastig om de bevolkingsdichtheid tussen MSA's te vergelijken, aangezien MSA's doorgaans grote stukken onbebouwd platteland omvatten. In tal van MSA's bevinden zich counties waarvan maar een heel klein deel bebouwd is.

Een MSA is gecentreerd op een centrale stad, maar het komt voor dat er MSA's rond meerdere grote steden zijn, die ook wel eens 'Twin Cities' worden genoemd, de bekendste voorbeelden zijn Minneapolis-St. Paul en Dallas-Fort Worth. Op de grens van de staten Iowa en Illinois liggen de 'Quad Cities'.

Een metropolitan statistical area is opgebouwd uit één of meerdere counties. Sommige MSA's bestaan uit een groot aantal counties, zoals bijvoorbeeld Atlanta, dat uit 29 counties bestaat. Dit komt omdat counties in Georgia vaak erg klein zijn. Bijvoorbeeld de in inwonertal vergelijkbare agglomeratie Miami bestaat uit slechts drie counties. De MSA van Tucson, Arizona bestaat uit slechts één county, alhoewel dit zeldzaam is.

De definitie van een MSA wordt periodiek aangepast, gebaseerd op bevolkingsgroei en uitbreiding van stedelijke gebieden. Met name in het snelgroeiende zuiden van de Verenigde Staten zijn de MSA's sinds de jaren '50 fors groter geworden.

Combined statistical area

Een combined statistical area (CSA) is een ruimere definitie van een metropolitan statistical area (MSA). Een CSA kan bestaan uit een groter aantal counties dan bij de reguliere MSA, maar kan ook uit meerdere MSA's bestaan. Bijzonder is de situatie van Los Angeles, waarbij de CSA twee MSA's omvat die eigenlijk één continu stedelijk gebied vormen, namelijk Los Angeles & Orange Counties en Riverside & San Bernardino counties. Ook het San Francisco Bay Area is opgesplitst in meerdere MSA's. Dit zijn de enige gevallen in de Verenigde Staten waar twee aparte MSA's voor één aaneengesloten stedelijk gebied zijn vastgesteld. De grootste CSA is New York City.

Megaregion

Een megaregion is een nog grotere en meer informele definitie van dichtbevolkte gebieden. Zo kan bijvoorbeeld het gehele noordoosten van de Verenigde Staten als een megaregion beschouwd worden, ook wel bekend als 'BosWash' (Boston-Washington).

Micropolitan statistical area

Een micropolitan statistica area (μSA) is een kleine agglomeratie, rond regionale steden, waarvan de centrumstad tussen 10.000 en 50.000 inwoners telt. Procentueel zijn dit soms de snelstgroeiende agglomeraties vanwege het lage basisniveau. Snelgroeiende μSA's zijn bijvoorbeeld St. George, Utah of Williston, North Dakota. Vaak, maar lang niet altijd, zijn ze onderdeel van een CSA. Slechts enkele μSA's tellen meer dan 150.000 inwoners.

Referenties