Mexico

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
México
Hoofdstad Ciudad de México
Oppervlakte 1.972.550 km²
Inwonertal 129.875.000
Lengte wegennet 116.802 km
Lengte snelwegennet 9.816 km[1]
Eerste snelweg 1958
Benaming snelweg Autopista
Verkeer rijdt rechts
Nummerplaatcode MEX

Mexico (Spaans: México), formeel de Verenigde Mexicaanse Staten (Spaans: Estados Unidos Mexicanos) is een land in Noord-Amerika, gelegen ten zuiden van de Verenigde Staten en grenst tevens aan Guatemala en Belize. De hoofdstad is Ciudad de México, beter bekend als Mexico City. Het land heeft een oppervlakte van 1.972.550 vierkante kilometer en is daarmee ruim 56 keer zo groot als Nederland. Het land telt 130 miljoen inwoners.

Inleiding

Geografie

Mexico ligt ingeklemd tussen de Golf van Mexico en de Caribische Zee in het oosten en de Pacifische Oceaan in het westen. Het land is het op 13 na grootste land ter wereld. Het is tevens het op 10 na meest bevolkte land ter wereld, met 125 miljoen inwoners. Mexico meet hemelsbreed 3.200 kilometer van noordwest naar zuidoost. De afstand tussen de Caribische Zee en Pacifische Oceaan varieert van 220 tot 2.000 kilometer. Het land grenst in het noorden aan de Verenigde Staten (California, Arizona, New Mexico en Texas) en in het zuiden aan Guatemala en Belize.

Mexico is een bergachtig land, met een centrale hoogvlakte, geflankeerd door de Sierra Madre Occidental en Sierra Madre Oriental, die wel worden gezien als onderdeel van de Rocky Mountains. In centraal Mexico zijn enkele vulkanen, waarvan de 5.636 meter hoge Pico de Orizaba het hoogste punt van het land is. Kenmerkend is dat de hoogvlakte aan de zijkanten steil afdaalt naar de kustvlakte. De oostelijke kustvlakte is vrij breed, de westelijke kustvlakte is over het algemeen smal. Het schiereiland Yucatán bestaat uit vlak terrein met tropische bossen.

De hoogvlakte bestaat grotendeels uit woestijn, met name de Sonoran Desert die het noordwesten van Mexico en het zuidwesten van de Verenigde Staten beslaat. In de Verenigde Staten staat de Sonoran Desert vaak bekend onder andere regionale namen. De Sonoran Desert is droog, maar vanwege de hoogte valt er in de winter geregeld sneeuw. De hoogste vulkanen in het midden van Mexico zijn permanent met sneeuw bedekt.

In Mexico zijn weinig grote rivieren. De Río Colorado mondt in de Gulf of California uit, maar het debiet is vanwege de vele irrigatie in de Verenigde Staten en Baja California gering. De Río Grande vormt de grens met de Amerikaanse staat Texas, maar ook hier is het debiet gering vanwege de irrigatie. Andere rivieren zijn vaak kort en ontspringen in de Sierra Madres.

Geografisch wordt Mexico ingedeeld bij Noord-Amerika, Centraal-Amerika en Latijns-Amerika. Cultureel is het een onderdeel van Latijns-Amerika. De term Noord-Amerika heeft meerdere definities, onder het continent valt alles vanaf Panama en noordelijker. Politiek worden hier vaak alleen de Verenigde Staten en Canada mee bedoeld, maar recenter wordt Mexico daar vaker aan toegevoegd. Onder de termen Centraal-Amerika of Midden-Amerika wordt Mexico soms wel en soms niet meegerekend.

Staten van Mexico

Mexico wordt gevormd door 31 staten en een federaal district. De formele naam van Mexico is Estados Unidos Mexicanos (Verenigde Staten van Mexico). Het federale district is het Distrito Federal, gevormd door Mexico City, in het Spaans kortweg México, México, D.F. of Ciudad de México. De omliggende staat México is geen onderdeel van het federaal district.

Mexico

AguascalientesBaja CaliforniaBaja California SurCampecheChiapasChihuahuaCoahuilaColimaDurangoGuanajuatoGuerreroHidalgoJaliscoMéxicoMexico CityMichoacán de OcampoMorelosNayaritNuevo LeónOaxacaPueblaQuerétaroQuintana RooSan Luis PotosíSinaloaSonoraTabascoTamaulipasTlaxcalaVeracruzYucatánZacatecas

Economie

De Autopista México - Toluca na uitbreiding in 2016.

Mexico is één van de grootste economieën ter wereld. Sinds de jaren '90 heeft Mexico een steeds groter wordende middenklasse. Onder de OECD-landen heeft Mexico de één na grootste ongelijkheid van de welvaart. Er is ook een groot verschil in welvaart tussen de grote steden en het platteland. Vanwege de lage loonkosten is er veel maakindustrie in Mexico, waaronder textiel, huishoudelijke producten, auto's en elektronica. Een belangrijke economische pijler is de energiesector, Mexico is de op vijf na grootste olieproducent ter wereld. Olie wordt geëxploiteerd door het staatsbedrijf PEMEX. De brandstofprijzen in Mexico behoren tot de laagste in de OECD. De Mexicaanse economie is sinds de jaren '80 veel diverser geworden. In 1980 was de olie-export goed voor 62% van de Mexicaanse export, in 2000 was dit nog maar 7%. De economische groei wordt in Mexico gehinderd door interne conflicten met drugsbendes, die veel macht hebben. Mexico is een belangrijk toeristisch land, met bekende toeristenoorden als Cancún, Playa del Carmen, Acapulco en Cabo San Lucas. Het is het belangrijkste toeristenland in Latijns-Amerika. De slechte veiligheidssituatie in sommige staten en steden doet inbreuk op het imago van Mexico als vakantieland.

Demografie

Naam Inwonertal (metro)
Mexico City 21.805.000
Monterrey 5.341.000
Guadalajara 5.269.000
Puebla 3.200.000
Ciudad Juárez 2.540.000
Toluca 2.348.000
Tijuana 2.158.000
León 2.140.000
Querétaro 1.594.000
Torréon 1.497.000
San Luis Potosi 1.222.000

Mexico is het grootste Spaanstalige land ter wereld. Het inwonertal groeide na de Tweede Wereldoorlog snel, van 19,6 miljoen in 1940 naar 66,8 miljoen in 1980 en 112,3 miljoen in 2010. De bevolking is etnisch divers, veruit de grootste bevolkingsgroep zijn de Mestizo's, die van gemixt Europese en Amerindiaanse afkomst zijn en 65% van de bevolking uitmaken. Volledige Amerindianen en Europeanen vormen beiden ongeveer 17% van de bevolking. De grootste groep buitenlanders zijn Amerikanen. Daarentegen zijn veel Amerikanen van Mexicaanse afkomst, alhoewel de emigratie van Mexico naar de Verenigde Staten sterk afgenomen is vanwege de economische groei. Mexico is nog wel een transitland voor immigranten uit Centraal-Amerika naar de Verenigde Staten.

Mexico heeft enkele miljoenensteden. Mexico City geldt als één van de grootste steden op het westelijk halfrond, met bijna 22 miljoen inwoners. Mexico heeft daarnaast enkele andere grote steden, die echter een stuk kleiner zijn dan Mexico City. De meeste grotere steden zijn op de hoogvlakte gelegen, alhoewel met name het noorden van de hoogvlakte dunbevolkt is. De grootste bevolkingsconcentratie is in het midden van Mexico, met grote steden als Mexico City, Guadalajara, Puebla, Querérato, León, Morelia en Toluca. Aan de Amerikaanse grens liggen een aantal grote steden, waaronder Tijuana, Ciudad Juárez, Reynosa en Matamoros.

Geschiedenis

Mexico was oorspronkelijk de basis van grote Indiaanse rijken, waaronder de Olmec, de Maya en de Aztec. In de 16e eeuw begon de Spaanse verovering van het Aztekenrijk in Mexico, wat tussen 1519 en 1521 plaatsvond. De oorspronkelijke bevolking werd grotendeels uitgeroeid door de pokken, waar de Spanjaarden immuun voor waren. In 1522 werd het gebied Nueva España genoemd, een Spaans territorium dat geheel Mexico, het grootste deel van Centraal-Amerika en het zuidwesten van Noord-Amerika omvatte. Daarna volgde 300 jaar van Spaanse koloniale overheersing. Tijdens de koloniale tijd werd het land ontwikkeld, onderwijs werd al snel ingevoerd, evenals literatuur en architectuur, met de bouw van grote kathedralen en monumenten.

In 1810 begon een revolutie voor de onafhankelijkheid van Mexico. Deze bloedde na enkele jaren bijna dood, maar werd intenser vanaf 1820, wat uiteindelijk tot de Mexicaanse onafhankelijkheid in 1821 leidde. De situatie was echter instabiel met burgeroorlogen wat ertoe leidde dat de Republiek Texas in 1836 de onafhankelijkheid van Mexico uitriep en zich in 1846 aansloot bij de Verenigde Staten. In 1840 bestond kortstondig de niet-erkende republiek Río Grande. Tussen 1841 en 1848 bestond ook de Republiek Yucatán. Deze laatste twee republieken werden later weer onderdeel van Mexico. Een grensdispuut met de Verenigde Staten leidde tot een oorlog tussen beide landen in 1846-1848, waarna Mexico grote delen van zijn territorium aan de Verenigde Staten verloor, inclusief Alta California (hedendaags California) en New Mexico. Met de zogenaamde 'Gadsden Purchase' van 1854 kocht de Verenigde Staten 76.800 km² van Mexico, wat tegenwoordig het zuiden van Arizona en New Mexico is. De grootste hedendaagse stad in dit aangekochte land is Tucson.

De rest van de 19e eeuw werd gekenmerkt door opstanden, revoluties en een bezetting door Frankrijk tussen 1861 en 1867, die tegelijkertijd met de Amerikaanse burgeroorlog plaatsvond, waardoor de Verenigde Staten in eerste instantie niet kon ingrijpen. Begin 20e eeuw was Mexico instabiel, met een democratie die regelmatig geteisterd werd door politieke moorden en revoluties. Tussen 1929 en 2000 was Mexico een éénpartijstaat. Een belangrijke economische mijlpaal was het ondertekenen van de North American Free Trade Agreement (NAFTA) in 1994. Sinds 2000 is Mexico een democratie met meerdere partijen. Het land wordt echter geteisterd door machtige drugsbendes met bijzonder gewelddadig conflict tussen rivaliserende drugskartels.

Wegennet

Tuxtla Gutiérrez in Chiapas.
De Autopista Salamanca - León.

Mexico beschikte in 2015 over 390.301 kilometer weg, waarvan 156.797 kilometer (40,2%) verhard was.[2] Dit is met afstand het grootste verharde wegennet in Latijns-Amerika. Mexico beschikt over 15.252 kilometer weg met 2x2 rijstroken, waarvan een aanzienlijk deel volwaardige autosnelwegen zijn.

Het wegennet is onderverdeeld naar types. Het grootste gedeelte van het wegennet bestaat uit conventionele carreteras en zijn hoofdwegen met 2 rijstroken en eventueel een vluchtstrook. Vierstrooks of wegen met meer rijstroken staan bekend als autopista, maar hebben niet altijd volledig ongelijkvloerse kruisingen, soms zijn er landweggetjes die gelijkvloers aansluiten op de snelweg. De maximumsnelheid is doorgaans 110 km/h. Het totale netwerk van 2x2-wegen beslaat meer dan 15.000 kilometer, waarvan ruim de helft een volwaardige autopista is. De rest bestaat uit reguliere 2x2-wegen die snelwegachtig zijn, maar teveel ongecontroleerde aansluitingen hebben om echt een autosnelweg genoemd te kunnen worden. Bijna alle volwaardige snelwegen zijn tolwegen. Alle belangrijke transportcorridors in het midden en noorden van het land hebben 2x2 rijstroken, zo kan men via twee 2x2-routes vanaf Mexico City naar de Verenigde Staten reizen, maar niet alle segmenten zijn een snelweg.

De snelwegen zijn grotendeels tolwegen (autopistas de cuota). De rest zijn tolvrije wegen (carreteras libres). De meeste tolwegen zijn behoorlijk duur, met 9 tot 18 cent per kilometer. Het hoofdwegennet bestaat uit Federale wegen. De meeste grote steden kennen ringwegen (periféricos) of bypasses (libramientos). De wegnummering bestaat uit één, twee en driecijferige wegen. Tolwegen lopen meestal naast een tolvrije route met hetzelfde nummer. Een tolweg krijgt dan een D achter het nummer, bijvoorbeeld MX 150D. Het wegennet is over het algemeen matig onderhouden. Met name in bergachtige gebieden zijn de snelwegen gevaarlijk door de enorme hoogteverschillen en scherpe bochten. Dit komt vooral voor tussen Puebla en Veracruz, tussen Mexico City en Cuernavaca en tussen Tijuana en Mexicali.

Daarnaast beschikken sommige gebieden over enkelbaans tolwegen (supercarreteras). Deze wegen zijn van hoge kwaliteit, met vluchtstroken, ongelijkvloerse aansluitingen en een nieuw, hoogwaardig tracé. Inhalen is meestal toegestaan, maar 2x2 rijstroken zijn er niet. Deze tolwegen liggen voornamelijk in de zuidelijke staten waar het verkeer te beperkt is voor een volwaardige 2x2 autopista.

Type verharding

wegtype lengte
geasfalteerd 156.797 km
gravel 152.879 km
verbeterde zandweg 11.231 km
zandweg 69.394 km

tolwegen

type lengte
2x2 rijstroken (autopista) 6.265 km
1x2 rijstroken (supercarretera) 3.399 km

Tolvrije federale wegen

De carreteras federales in Mexico.

zie ook carretera federal.

type lengte
2x2 rijstroken 6.539 km
1x2 rijstroken 34.200 km

wegtypen

type lengte
Carreteras federales (federale wegen) 40.812 km
Autopistas federales (federale autosnelwegen) 9.174 km
Carreteras estatales (staatswegen) 85.076 km
Caminos rurales (plattelandswegen) 156.044 km
Brechas Mejoradas (onverbeterde wegen) 74.550 km

Carretera federal

De carretera federal (federale weg) vormt het hoofdwegennet van Mexico. Ze verbinden alle grotere plaatsen van het land met elkaar. Het netwerk van carreteras federales is ruim 40.000 kilometer lang en is relatief goed ontwikkeld, belangrijke corridors zijn met 2x2 rijstroken uitgevoerd of vervangen door parallelle autopistas. De autopistas behoren tot de carreteras federales en zijn opgenomen in de landelijke wegnummering.

De uitbouwkwaliteit van de carreteras federales verschilt. Op de hoogvlakte in Noord-Mexico is de bevolkingsdichtheid laag en kan men goed opschieten. In het bergachtige zuiden zijn de wegen bochtiger en gaan door meer plaatsen. Bijna alle grotere steden hebben een bypass (libramiento) of ringweg (periférico). Carreteras federales hebben regelmatig ongelijkvloerse kruisingen, ook buiten het netwerk van de autopistas.

carreteras federales in Mexico

12358910121415161718192223242529303435374041434445495153545557586162636869707172768081838485879093959798

101102103105106110111113115117119120121123125126127129130131132134135136138140142144145147150160162166172175176178179180182184185186187188190193195196198199200203211225259261281293295307


Geschiedenis

De carretera federal 40 nabij Torreón.

Reeds in de jaren 50 werden de eerste snelwegachtige wegen in Mexico City aangelegd, namelijk de Periférico Anillo, het Viaducto Miguel Alemán en de Circuito Interior. In de jaren 60 werden de eerste interstedelijke snelwegen geopend. Dit zijn de Autopista Mexico - Puebla en Autopista Puebla - Orizaba, de Autopista Mexico - Querétaro en de Autopista Mexico - Cuernavaca. Deze liggen allemaal in het midden van het land. Ook in de jaren 60 werd de Autopista Tijuana - Ensenada in het noordwesten opengesteld.

In de jaren 70 en 80 zijn nagenoeg geen snelwegen gebouwd in Mexico, de tweede golf van snelwegbouw volgde vanaf circa 1989 en hield tot eind jaren 90 aan. Bijna alle snelwegen van Mexico zijn in die tijd aangelegd. Na 2000 werden nog steeds snelwegen gebouwd, en dit betreffen voornamelijk bypasses, de zogenaamde "Libramentos".

Tol

Vrijwel alle snelwegen zijn tolwegen. Kenmerkend aan de Mexicaanse tolwegen zijn de grote afstanden tussen aansluitingen (tot wel 80 kilometer) en het feit dat alle snelwegen een open tolsysteem kennen, waarbij men na elke paar afslagen tol moet betalen. Omdat de afslagen vaak ver uit elkaar liggen is de dichtheid van de tolstations niet extreem hoog, maar er zijn weinig trajecten waar de tolstations meer dan 100 kilometer uit elkaar liggen. De tolstations liggen vaak ter hoogte van afslagen, zodat al het doorgaande en afslaande verkeer in één tolstation betaalt. Een tolweg heet een carretera de cuota, en een tolstation heet een casseta. De toltarieven zijn relatief hoog, hoger dan in de Verenigde Staten.

Autopistas

Autopistas in Mexico

Tijuana - Ensenada Tijuana - MexicaliReynosa - Matamoros Lib. Morelia Mexico - TolucaMexico - GuadalajaraMacrolibramiento de GuadalajaraGuadalajara - TepicTepic - MazatlánMazatlán - Culiacán Periférico ChihuahuaChihuahua - Cuauhtémoc Durango - MazatlánDurango - TorreónTorreón - SaltilloSaltillo - MonterreyPoniente - Oriente MonterreyLib. MonterreyMonterrey - Reynosa Macrolib. QuéretaroQuerétaro - IrapuatoIrapuato - LeónSalamanca - LeónLeón - AguascalientesLib. Oriente de Chihuahua Guadalajara - Colima Arco NorteChimalhuacan - HuehuetocaMexico - QuerétaroLib. QuerétaroQuerétaro - San Luis PotosíLib. San Luis PotosíLib. MatehualaLib. SaltilloSabinas - Allende Guadalajara - Lagos de MorenoPeriférico San Luis Potosí Mexico - TizayucaMonterrey - Nuevo Laredo Mexico - CuernavacaCuernavaca - Acapulco Libramiento de IrapuatoLibramiento Norte de La Piedad Tlaxcala - TexmelucanLibramiento de Tlaxcala Tlaxcala - Puebla México - Tuxpan Autopista Naucalpan - Toluca Tehuacán - Oaxaca Puebla - PerotePerote - XalapaLib. Xalapa Córdoba - MinatitlánMalpasito - Tuxtla Gutiérrez Mexico - Puebla Puebla - OrizabaOrizaba - Veracruz Autopista La Pera - Cuautla Tuxpan - TampicoCardel - VeracruzAgua Dulce - Cárdenaslib. VillahermosaCampeche - Champotónlib. CampecheMérida - Cancún Salina Cruz - La Ventosa Mitla - TehuantepecArriaga - OcozocoautlaTuxtla Gutiérrez - San Cristóbal Libramiento de AcapulcoAhuacatlán - Puerto VallartaManzanillo - Colima


Wegbeheer

De federale wegen zijn in het beheer van het Secretaría de Comunicaciones y Transportes (SCT).[3] Mexico is het enige Latijns-Amerikaanse land waar niet de term "ministerio" wordt gebruikt, maar "secretaría" (secretariaat). Het secretariaat heeft zijn oorsprong in het Secretaría de Comunicaciones dat in 1891 werd opgericht. In 1958 kreeg het secretariaat zijn huidige naam. De tolwegen zijn in het beheer van een concessiehouder.

Maximumsnelheid

De carretera federal 30 in Coahuila met een maximumsnelheid van 110 km/h.

In Mexico wordt alleen onderscheid gemaakt tussen bebouwde kom en niet bebouwde kom. Tenzij anders aangegeven is de maximumsnelheid voor personenauto's 50 km/h in de bebouwde kom en 100 tot 110 km/h buiten de bebouwde kom. 's Nachts mag buiten de bebouwde kom niet sneller dan 90 km/h gereden worden. Voor vrachtverkeer geldt 80 km/h buiten de bebouwde kom ('s nachts 70 km/h). Op autopistas mag tot 110 km/h gereden worden.

Wegnummering

De wegen van Mexico bestaan uit twee primaire lagen, de carreteras federales en de carreteras estatales. De carreteras federales verbinden alle grotere plaatsen van Mexico, evenals de meeste kleinere plaatsen. De wegnummering loopt daarbij op van noordwest naar zuidoost, van 1 t/m 307, alhoewel frequent nummers worden overgeslagen. Deze nummering vormt één systeem, dus hogere nummers zijn niet per se minder belangrijk dan lagere nummers. De lengte van deze wegen varieert van minder dan 50 kilometer tot meer dan 2.000 kilometer. In theorie zijn nummers eindigend op 0 of 5 belangrijker, maar in de praktijk is dat niet altijd het geval.

Wegnummers van de carreteras federales worden meestal aangegeven, alhoewel sommige meer secundaire routes meestal niet met wegnummer bewegwijzerd zijn, of met het wegnummer van een andere kruisende route. Derhalve is navigeren op wegnummers in Mexico vrij lastig buiten de belangrijkste wegen. Daarnaast worden tolwegen bewegwijzerd met de suffix "D" onder het nummer.

Bewegwijzering in Mexico.

Staatswegen worden vaak, maar lang niet altijd aangegeven. De praktijk hiervan verschilt per staat. De nummering wordt ook per staat vastgesteld. Nuevo León was de eerste staat die wegnummering met prefixen gebruikte rond Monterrey vanaf 2007. Het komt vaak voor dat bij staatswegen wel een nummerschild wordt gebruikt, maar niet met nummer. Staatswegen zijn bijna altijd secundair in karakter.

Bewegwijzering

Zie ook Bewegwijzering in Mexico.

De bewegwijzering is matig, maar meestal wel aanwezig. De layout is nog erg simpel. Er worden groene wegwijzers met witte letters gebruikt, vaak met erg grote hoofdletters.

Referenties

Wegen van Noord-Amerika

Antigua en BarbudaBahamasBarbadosBelizeCanadaCosta RicaCubaDominicaDominicaanse RepubliekEl SalvadorGrenadaGuatemalaHaïtiHondurasJamaicaMexicoNicaraguaPanamaSaint Kitts en NevisSaint LuciaSaint Vincent en de GrenadinesTrinidad en TobagoVerenigde Staten