Michigan left

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Michigan Left)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bewegwijzering bij een Michigan left.

Een Michigan left is een type aansluiting op een gelijkvloerse, doorgaans meerstrooks hoofdweg met een middenberm. Een Michigan left maakt het mogelijk om een U-bocht (U-turn) te maken zonder dat verkeer linksaf hoeft te slaan op een kruispunt. Dit wordt vooral op plekken gebruikt waar men niet teveel volledige kruispunten wil hebben. Wanneer men van een erf of aansluitend terrein komt, moet men eerst rechts af slaan, om dan een beveiligde U-bocht te maken om linksaf te slaan en de weg te vervolgen. De U-bocht is zo ontworpen dat het een éénrichtingsweg is.

De term komt voort uit het feit dat dit soort aansluitingen behoorlijk veel voorkwamen in Michigan, maar zeldzaam waren in andere delen van de Verenigde Staten. Dit type aansluiting wordt al sinds de jaren 60 uitgevoerd. Dit soort aansluitingen zijn in landen als Estland, Letland en Litouwen ook gangbaar op hoofdwegen waarbij het te duur is om elke aansluiting ongelijkvloers te maken.

Nederlandse voorbeelden

Voor zover bekend bestaat er in Den Haag een Michigan left. Daarnaast wordt dit type aansluiting in moderne vorm steeds vaker toegepast bij het ontwerpprincipe LARGAS (Langzaam rijden gaat sneller). Dit wordt met name toegepast om het aantal conflicten op een viertaks- of drietakskruispunt te verminderen zodat de verkeersveiligheid wordt bevorderd.

Zie ook

Referenties