Michoacán de Ocampo

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Michoacán)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hoofdstad Morelia
Grootste stad Morelia
Oppervlakte 58.643 km²
Inwonertal 4.351.000
Lengte snelwegennet 275 km
Eerste snelweg 1993
Afkorting MIC

Michoacán de Ocampo, kortweg Michoacán, is een staat in Mexico, gelegen in het centrale westen van het land. De staat is één van de grotere in centraal-Mexico en is bijna twee maal zo groot als Nederland. De staat telt ruim 4,3 miljoen inwoners, en de hoofdstad en grootste stad is Morelia.

Inleiding

Michoacán ligt aan de Pacifische Oceaan, en grenst in het westen aan Colima en Jalisco, in het noorden aan Guanajuato en Quéretaro de Arteaga, in het oosten aan México en in het zuiden aan Guerrero. De staat meet maximaal 380 kilometer van oost naar west en 275 kilometer van noord naar zuid. De grootste stad en hoofdstad Morelia ligt in het midden van het noorden van Michoacán, andere grotere steden zijn Uruapan, Patzcuaro en Apatzingán. Michoacán heeft een gevarieerd landschap, met in het noorden de centrale hoogvlakte die 1.700 tot 2.400 meter boven zeeniveau ligt. In het midden en zuidoosten liggen lager gelegen regio's tot circa 250 meter boven zeeniveau, met daarna weer een kustgebergte tot zo'n 2.800 meter, met vervolgens de kust. Het binnenland is vrij droog, met name aan de noordrand van Michoacán. Het midden en zuiden ontvangt meer neerslag, met name langs de Pacifische kust. In de staat Michoacán bevinden zich een aantal grote (stuw)meren, zoals het Infiernillo, Cuitzeo en Pátzcuaro.

Wegennet

Ondanks de omvang van de staat is het wegennet niet erg dicht. Er zijn ook relatief weinig snelwegen, alleen het noorden van de staat wordt over 275 kilometer doorkruist door de Autopista Mexico - Guadalajara. Belangrijk is de 2x2-weg van Morelia naar Uruapan, die echter net te substandaard is om een volwaardige autopista genoemd te kunnen worden. Een enkelbaans autoweg verbindt Morelia met de Autopista Mexico - Guadalajara. Naar de Pacifische kust loopt een enkelbaans ongelijkvloerse autoweg van hoge kwaliteit. Verbindingen naar andere staten dan naar het noorden en noordoosten zijn relatief schaars, met name naar Guerrero en Jalisco, afgezien van de snelweg naar Guadalajara. Er loopt een kustweg langs de zuidkust, maar deze is niet van hoge standaard. Vanwege de vele hoogteverschillen in het midden en zuiden van Michoacán is reizen vaak een tijdrovende zaak.

Geschiedenis

De eerste en voorlopig enige snelweg is de Autopista Mexico - Guadalajara, die grotendeels in 1993 is opengesteld voor het verkeer. Het deel ten oosten van Moravatía is al in 1989 geopend. In recentere jaren zijn er moderne enkelbaans autowegen aangelegd tussen de grootste centra, zoals de autoweg vanaf de snelweg naar Morelia die omstreeks 2008-2009 is opengesteld. De moderne autoweg van Uruapan naar de zuidkust (net in Guerrero) is omstreeks 2005 opengesteld voor het verkeer.

Referenties


Mexico

AguascalientesBaja CaliforniaBaja California SurCampecheChiapasChihuahuaCoahuilaColimaDurangoGuanajuatoGuerreroHidalgoJaliscoMéxicoMexico CityMichoacán de OcampoMorelosNayaritNuevo LeónOaxacaPueblaQuerétaroQuintana RooSan Luis PotosíSinaloaSonoraTabascoTamaulipasTlaxcalaVeracruzYucatánZacatecas