Micronesië

Uit Wegenwiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Flag of Federated States of Micronesia.svg
Federated States of Micronesia
Micronesie.png
Hoofdstad Palikir
Oppervlakte 702 km²
Inwonertal 106.000
Lengte wegennet 42 km
Lengte snelwegennet 0 km
Eerste snelweg nvt
Benaming snelweg nvt
Verkeer rijdt rechts
Nummerplaatcode FSM

De Federated States of Micronesia, ook wel bekend als Micronesia of Micronesië, is een eilandnatie in het westen van de Pacifische Oceaan. Het land bestaat uit 4 staten met 607 eilanden met een gezamenlijke oppervlakte van 702 km². De hoofdstad is Palikir.

Inleiding

De eilanden van Micronesië liggen erg verspreid, circa 2.700 kilometer oost-west. Het hoofdeiland is Pohnpei, waar ook de hoofdstad Palikir ligt. De overige eilanden zijn voornamelijk laaggelegen atollen. Het land ligt 1.800 kilometer ten noorden van de Solomon Islands en eenzelfde afstand ten noordoosten van Papua Nieuw Guinea. Naar het westen ligt Palau, naar het noordwesten Guam en de Northern Mariana Islands, Amerikaanse territoria. Naar het oosten liggen de Marshall Islands. Het hoofdeiland Pohnpei is bergachtig en bebost, met de 782 meter hoge Nanlaud als hoogste punt. Met een neerslag van 7.600 millimeter per jaar is Pohnpei één van de natste plaatsen ter wereld.

Tussen 1899 en 1914 behoorden de eilanden tot Duitsland, waarna Japan het veroverde in de Eerste Wereldoorlog. In de Tweede Wereldoorlog werd het door de Verenigde Staten veroverd. Micronesië werd uiteindelijk in 1986 onafhankelijk. Het land is democratisch, en het inkomen ligt op $ 2.000 per inwoner, wat Micronesië tot een arm land maakt. Er zijn weinig grondstoffen, afgezien van fosfaat. De belangrijkste economische sector is de visserij. Problemen zijn de geografische isolatie en de beperkte infrastructuur.

Wegennet

Op de meeste bewoonde atollen loopt maar één korte weg, door de bevolkingscentra. Er lopen wat meer wegen over het hoofdeiland Pohnpei, inclusief een volledige rondweg rond het eiland. De hoofdstad Palikir is meer een verzameling verspreide gebouwen dan een echte hoofdstad en telt 5.700 inwoners, met één doorgaande weg. Er zijn geen autosnelwegen in Micronesië, en het verkeer rijdt rechts. In de grootste stad Kolonia zijn wel enkele wegen en is er sprake van een stratenpatroon. De rondweg om het eiland is smal, maar biedt mooie uitzichten.

Een andere grotere bevolkingscentra is het eiland Yap. Hier ligt ook de belangrijkste luchthaven van Micronesië, en is sprake van een klein wegennet. Op Yap zijn enkele moderne kleine bruggen, de belangrijkste kunstwerken in Micronesië. Vanwege de grote afstanden varen er geen veerdiensten tussen de eilanden, verkeer tussen de eilanden gaat per vliegtuig.

Wegnummering

Er is geen wegnummering in Micronesië.

Bewegwijzering

Er is geen bewegwijzering in Micronesië, wat er hangt is van provisorische aard, opgehangen door lokale bewoners.

Wegen van Oceanië

AustraliëFijiKiribatiMarshall IslandsMicronesiëNauruNieuw-ZeelandPalauPapua New GuineaSamoaSolomon IslandsOost-TimorTongaTuvaluVanuatu