Mid-Western Highway

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Mid Western Highway)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
A41/B64
Begin Hay
Einde Bathurst
Lengte 522 km
Route

Hay

Cobb Highway

West Wyalong

Newell Highway

Grenfell

Cowra

Bathurst

Mitchell Highway

Great Western Highway

De Mid-Western Highway is een highway in New South Wales, Australië. De weg verbindt Hays in het midden van de staat met Bathurst in het oosten van de staat en wordt gecontinueerd door de Great Western Highway naar Sydney. De weg is 522 kilometer lang.

Routebeschrijving

De Mid-Western Highway begint in Hay, een kleine plaats aan de riiver de Murumbidgee. Men kruist hier de Cobb Highway, die vanaf Wilcannia naar Deniliquin loopt. De weg loopt eerst een stukje parallel aan de Murumbidgee, en buigt dan door de vlaktes naar het noordoosten af. De regio is volledig onbegroeid en men heeft zicht op een oneindige horizon. Verder oostelijk gaat het desolate prairieland over in wat meer gecultiveerd land, wat wel droog blijft. Op de 260 kilometer tussen Hays en West Wyalong kruist men slechts enkele andere verharde wegen en komt men niet door plaatsen van belang. Vanaf West Wyalong is er een korte dubbelnummering met de Newell Highway over 37 kilometer. Beide wegen splitsen bij Marsden, waarna de Mid-Western Highway richting Bathurst loopt. Oostelijker wordt het gebied groener, met enkele beboste heuvels. Bij Cowra eindigt de Olympic Highway, en buigt de Mid-Western Highway iets naar het noordoosten af, voor de laatste 110 kilometer naar Bathurst. Dit deel voert door glooiend tot heuvelachtig gebied met weilanden en wat bos her en der. Bij Bathurst eindigt de Mitchell Highway, waarna de Great Western Highway verder oostwaarts gaat naar Sydney.

Geschiedenis

De Mid-Western Highway is onderdeel van de kortste route tussen Sydney en Adelaide. Door de verbeteringen aan de Hume Highway is deze laatste route echter de voorkeur geworden van het lange-afstandsverkeer. De weg is een direct verlengstuk van de Great Western Highway, één van de eerste doorgaande wegen in New South Wales, alhoewel dit gebied pas in de tweede helft van de 19e eeuw verkend werd door Europeanen.

Oorspronkelijk was de Mid-Western Highway genummerd als de National Route 24, van 1954 tot 2013. Sinds 2013 is de weg genummerd als de B64 tussen Hay en Cowra en A41 tussen Cowra en Bathurst.

Toekomst

Er zijn wensen om de Mid-Western Highway te hernoemen naar de Wiradjuri Highway.[1] Wiradjuri is de naam van de grootste aboriginal gemeenschap in New South Wales.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks rijden 300 voertuigen vanaf Marsden op de Mid-Western Highway, stijgend naar 500 voertuigen in Bogolong en 1.900 voertuigen in Grenfell. Er rijden 800 voertuigen tussen Grenfell en Cowra met een piek van 4.700 voertuigen in Cowra. Oostelijker rijden 2.000 voertuigen, oplopend naar 6.400 voertuigen bij Bathurst.[2]

Referenties

  1. Proposal to rename the Mid Western Highway | rms.nsw.gov.au
  2. Traffic Volume Viewer | Roads and Maritime Services
Hoofdwegen en autosnelwegen in New South Wales

Autosnelwegen: Gore Hill FreewayWarringah FreewaySydney Harbour TunnelCahill ExpresswayEastern DistributorSouthern Cross DriveGeneral Holmes DriveLane Cove TunnelHills MotorwayCross City TunnelWestern MotorwayWestern DistributorSouth Western MotorwayM6 MotorwayWestlinkPacific MotorwayPrinces MotorwayNewcastle Inner City BypassHume MotorwayHunter ExpresswayWestern Sydney Airport Motorway

Hoofdwegen: Barrier HighwayBarton HighwayBruxner HighwayCarnarvon HighwayCastlereagh HighwayCobb HighwayFederal HighwayGreat Western HighwayGwydir HighwayHume HighwayIllawarra HighwayKamilaroi HighwayKings HighwayMid-Western HighwayMitchell HighwayMonaro HighwayNew England HighwayNewell HighwayOlympic HighwayOxley HighwayPacific HighwayPrinces HighwayRiverina HighwaySilver City HighwaySnowy Mountains HighwaySturt Highway