Midland-Odessa

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Midland)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Midland
Odessa

Midland en Odessa zijn twee nabijgelegen steden in de Verenigde Staten, gelegen in het westen van de staat Texas. Midland telt 134.000 inwoners en Odessa telt 113.000 inwoners. Het stedelijk gebied telt 338.000 inwoners (2022).

Inleiding

Midland en Odessa zijn gelegen in West Texas, op circa 70 kilometer afstand van de grens met New Mexico. Midland ligt 500 kilometer ten zuidwesten van Dallas en Odessa ligt 380 kilometer ten oosten van El Paso. De centra van Midland en Odessa liggen 32 kilometer uit elkaar. De steden zijn gelegen op de steppe van West Texas, een relatief vlak gebied met nauwelijks bomen.

Midland en Odessa staan vaak synoniem voor de olie-industrie in Texas. De omgeving is bezaaid met duizenden ja-knikkers (pumpjacks) die olie uit het Permian Basin halen. De economie is sinds 2010 booming met de toename van de extractie van deze grondstoffen. Beide steden hebben een aparte functie. De meeste kantoorfuncties in de olieindustrie zijn in Midland, terwijl het daadwerkelijke werk vanuit Odessa verricht wordt.

De steden Midland en Odessa zijn niet aan elkaar gegroeid, ertussen is nog wat platteland, maar de corridor kent in toenemende mate industrieterreinen voor de olie-industrie. Tussen beide steden is ook de luchthaven gelegen. Er is nauwelijks sprake van suburbs rond Midland en Odessa, maar beide steden zijn overwegend suburbaan in karakter.

Wegennet

Midland en Odessa zijn een belangrijke stop op de Interstate 20 die El Paso met Dallas verbindt. Dit is een belangrijke transcontinentale route in combinatie met de I-10 verder westelijk. Er is geen noord-zuidsnelweg die beide steden aandoet, maar wel de US 385 die door Odessa loopt.

Beide steden hebben een ringweg met variërende mate van ongelijkvloersheid. De Loop 250 vormt de ring van Midland en de Loop 338 vormt de ringweg van Odessa. De State Highway 191 vormt een freeway tussen de centra van beide steden, terwijl de I-20 meer langs de rand van Odessa en Midland loopt, zodat er enigszins sprake is van een scheiding van lokaal en doorgaand verkeer. De I-20 en SH 191 lopen op 3 tot 7 kilometer afstand van elkaar.

In aanvulling op de I-20 en SH 191 is er ook nog sprake van de Business Route 20 in zowel Midland als Odessa. Dit is geen snelweg, maar wel een belangrijke ontsluiting voor de centra van deze steden. Vanwege de kruising van de I-20 en US 385 zou gesteld kunnen worden dat Odessa een belangrijker knooppunt is dan Midland, alhoewel verkeer naar het zuiden erg weinig voorstelt, aangezien er naar het zuiden geen plaatsen van enige omvang liggen. Zo'n 180 kilometer naar het noorden ligt de stad Lubbock, die vanuit Midland via de SH 349 en US 87 bereikt wordt, en vanuit Odessa via de US 385 en US 62. De route vanuit Odessa is volledig een 2x2 divided highway, die vanuit Midland niet voor wat betreft de SH 349. De SH 349 is onderdeel van de Ports to Plains Corridor.

Verkeersintensiteiten

Midland en Odessa zijn geen erg grote plaatsen, waardoor de verkeersintensiteiten vrij laag zijn. Het drukste punt in de regio is de Loop 250 rond Midland, met maximaal 58.000 voertuigen in 2012. De I-20 is het tweede drukste punt, met 47.000 voertuigen bij Midland en 43.000 voertuigen bij Odessa. De SH 191 tussen Midland en Odessa telt zo'n 30.000 voertuigen.

Referenties


Freeways in Midland-Odessa