Midtjysk motorvej

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De mogelijke routes van de Midtjysk motorvej volgens het politiek akkoord van 13 december 2016.

niet te verwarren met de primærrute 18 die ook de Midtjyske motorvej heet.

De Midtjysk Motorvej is een geplande motorvej in Denemarken. De snelweg moet een circa 180 kilometer lange noord-zuidverbinding op Jylland (Jutland) gaan vormen, tussen Haderslev en Hobro. Het is het grootste snelwegenproject in Denemarken in de komende jaren.

Wegnummer

Er is nog geen wegnummer voor de Midtjysk motorvej bekend. De snelweg volgt niet één bestaande corridor, maar komt wel deels overeen met de route van de primærrute 13.

Routebeschrijving

Het meest concreet is een route vanaf de E45 bij Haderslev tot de E45 bij Hobro. Het zuidelijk deel verloopt vanaf Haderslev tot Give, de hoofdvarianten zijn hier een ligging ten westen of oosten van Billund. Het noordelijk deel loopt van Give tot ten noorden van Hobro. De voornaamste varianten zijn hier een oostelijke ligging langs de primærrute 13, westelijk van Silkeborg langs, of een westelijke ligging die de primærrute 18 gebruikt tot Herning en dan langs de westkant van Viborg loopt.

Toekomst

Er is een verkenning uitgevoerd voor een nieuwe noord-zuidsnelweg over het midden van Jylland. Het doel is om het midden van Jylland (Jutland) beter te ontsluiten en de E45 te ontlasten. De geplande route is iets korter dan de E45 voor verkeer naar Aalborg. Daarnaast wordt ook Billund (Legoland) ontsloten, evenals de stad Viborg die nog niet per autosnelweg te bereiken is.

In 2015 en 2016 zijn studies uitgevoerd. Op 1 juli 2016 is een onderzoek gepubliceerd waaruit bleek dat alle varianten rendabel zijn. Drie van de vier varianten verlopen ten westen van Vejle en Silkeborg en ten oosten van Viborg langs. Een vierde variant verloopt westelijker via Herning en langs de westkant van Viborg. In alle varianten eindigt de snelweg ten noorden van Hobro op de E45, maar het beginpunt in de regio Kolding varieert, drie van de varianten laten de route ten zuiden van Kolding van de E45 afsplitsen, een vierde variant begint ten zuiden van Vejle en een gecombineerde variant laat zowel een tak naar de E45 ten zuiden van Vejle als een tak naar de E45 ten zuiden van Kolding verlopen.[1]

Op 13 december 2016 werd een politieke overeenkomst bereikt om de procedures te starten voor het zuidelijk deel tussen Haderslev en Give[2] en het noordelijk deel tussen Give en Hobro verder te onderzoeken. Deze overeenkomst had een grote politieke meerderheid en bestond uit zowel de regering als oppositiepartijen die samen 152 van de 179 zetels in de Folketing hadden.[3]

Afhankelijk van het gekozen alternatief maken 19.000 tot 49.000 voertuigen van de geplande snelweg gebruik in 2030. Het doel is een verbeterde reistijd in midden-Jutland en een ontlasting van de E45. De E45 buigt echter wat verder naar het oosten af, zodat de ontlasting het geringst is in de nabijheid van Aarhus. De reistijd neemt met name vanaf het zuidwesten van Jutland naar Aalborg sterk af, voor het gebied ten westen van Kolding en Silkeborg wordt de reistijd naar Aalborg met meer dan 25 minuten gereduceerd.

De geplande lengte is afhankelijk van de variant tussen 152 en 185 kilometer, waarvan 135 tot 181 kilometer over autosnelwegen. In enkele varianten wordt gebruik gemaakt van bestaande autosnelwegen, met name de primærrute 18 van Give tot Herning en een stukje van de primærrute 15 aan de westkant van Silkeborg. De aanlegkosten worden geschat op 15,3 tot 21,8 miljard kronen (€ 2 - 2,9 miljard).

Op 28 juni 2021 stemde het Deense parlement in met infrastructuurprojecten tot 2035, waaronder ook de eerste fase van de Midtjysk Motorvej tussen Viborg en Løvel.[4]

Referenties

Autosnelwegen in Denemarken

E20-DK.svg E39-DK.svg E45-DK.svg E47-DK.svg E55-DK.svg

PRO3.svg PRO4.svg PRO5.svg

PR8.svg PR9.svg PR15.svg PR16.svg PR17.svg PR18.svg PR19.svg PR21.svg PR23.svg

SR201.svg SR501.svg SR502.svg

Midtjysk motorvej