Midtown Tunnel

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Midtown Tunnel
US 58.svg
Midtown Tunnel-2.jpg
Kruist Elizabeth River
Lengte 1.280 meter
Openstelling 06-09-1962
Intensiteit 56.000 mvt/dag
Locatie kaart

Zie de Queens-Midtown Tunnel voor de tunnel in New York.

De Midtown Tunnel is een afzinktunnel in de Verenigde Staten, gelegen in de regio Hampton Roads in Virginia.

Kenmerken

De tunnel verloopt onder de Elizabeth River tussen Norfolk en Portsmouth. Het is de noordelijkste verbinding tussen beide steden en is gelegen in het havengebied. De tunnel heeft een gesloten gedeelte van 1.280 meter en bestaat uit één buis met tegenverkeer. Door de tunnel loopt de US 58 in Virginia. De tunnel is tolvrij.

Geschiedenis

Eerste tunnelbuis

De Midtown Tunnel was de tweede tunnel tussen Norfolk en Portsmouth en is begin jaren '60 aangelegd. De tunnel opende op 6 september 1962 voor het verkeer. Het was destijds een tolweg, in het beheer van de Elizabeth River Tunnel Commission. In 1989 is de tolheffing beëindigd. In 2003 liep de tunnel vol water tijdens Hurricane Isabel.

Tweede tunnelbuis

Midtown Tunnel.jpg

De oorspronkelijke Midtown Tunnel was ernstig overbelast en een tweede tunnelbuis is tussen 2012 en 2016 aangelegd. Op 17 juni 2016 opende de eerste rijstrook van de nieuwe tunnelbuis, 6 maanden voor op schema.[1] Daarna is de bestaande tunnelbuis gerenoveerd tot september, waarna sinds 15 september 2017 2x2 rijstroken beschikbaar zijn.[2] Om het project te financieren is tolheffing weer ingevoerd. Het project is onderdeel van een groter project om een ontbrekende schakel in de State Route 164 in Virginia aan te leggen.

Verkeersintensiteiten

In 2011 reden dagelijks 36.000 voertuigen door de tweestrooks tunnel, die daarmee één van de hoogst belaste tweestrooks wegen van de Verenigde Staten was. Na verbreding naar 2x2 rijstroken reden er in 2017 dagelijks 56.000 voertuigen door de tunnel.

Tol

Sinds 3 februari 2014 wordt tol geheven in de Midtown Tunnel. De tolheffing is volledig elektronisch met electronic toll collection. Tolheffing via de E-ZPass is beduidend goedkoper dan via kentekentol.[3]

Zie ook

Referenties

Bruggen en tunnels in Virginia

Chesapeake Bay Bridge-TunnelHampton Roads Bridge-TunnelJames River BridgeJordan BridgeDowntown TunnelMidtown TunnelMonitor-Merrimac Memorial Bridge-TunnelNice BridgeWoodrow Wilson Memorial Bridge