Mihajlo Pupin Bridge

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Мост Михајло Пупин
Blank.png
Blank.png
Overspant Donau
Rijstroken 2x2
Totale lengte 1.507 meter
Hoofdoverspanning 181 meter
Hoogte brugdek 23 meter
Openstelling 18-12-2014
Verkeersintensiteit
Locatie kaart

De Mihajlo Pupin Bridge (Servisch: Мост Михајло Пупин), ook wel bekend als de Most Zemun-Borča is een kokerliggerbrug in Servië, gelegen bij de hoofdstad Beograd. De brug overspant de Donau tussen Zemun en Borča.

Kenmerken

De Mihajlo Pupin Bridge is een betonnen kokerbrug met een totale lengte van 1.507 meter, een hoofdbrug van 362 meter en een hoofdoverspanning van 181 meter. De brug is 29,1 meter breed, met 2x3 rijstroken. De brug overspant de Donau tussen Zemun en Borča, twee voorsteden van Beograd (Belgrado). De brug is onderdeel van de noordelijke ringweg van de stad (Спољна магистрална тангента, Spoljna magistralna tangenta) en heeft 2x3 rijstroken.

Geschiedenis

De brug was oorspronkelijk voorzien als een extradosed bridge, maar is uiteindelijk uitgevoerd als een reguliere kokerliggerbrug. De brug is door het Chinese bouwbedrijf China Road and Bridge Corporation (CRBC) aangelegd en heette daarom in de volksmond ook wel de Kineski most (Chinese brug). De aanleg moest oorspronkelijk in juli 2010 beginnen, maar is uiteindelijk in juli 2011 gestart. De brug is op 18 december 2014 opengesteld voor het verkeer.[1] Het was pas de tweede brug over de Donau bij Beograd.

De brug is vernoemd naar Mihajlo Pupin (1858-1935) een Servische natuurkundige die met name het bereik van telefoonlijnen fors wist te vergroten. Hij was ook één van de oprichters van NACA in 1915, wat later het Amerikaanse NASA zou worden. Hij woonde sinds 1874 in de Verenigde Staten. Tussen 1912 en 1920 was hij honorair consul van het koninkrijk Servië in de Verenigde Staten. Na de eerste wereldoorlog was Pupin een belangrijk figuur in de Verenigde Staten, en een gerespecteerd wetenschapper.

Referenties