Milaan

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Milano)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het Autostrada & Superstrada-netwerk van Milano.

Milano (Nederlands exoniem: Milaan) is de op één na grootste stad en grootste agglomeratie in Italië. De stad telt 1,3 miljoen inwoners en het stedelijk gebied telt 7,4 miljoen inwoners. De stad is het belangrijkste centrum van Noord-Italië, Lombardia (Lombardije) en de Povlakte. Strategisch gelegen aan de voet van de Alpen en een belangrijk verkeersknooppunt.

Inleiding

De stad is gelegen aan de noordzijde van de Povlakte aan de voet van de Alpen, in het westen van Lombardia. Het belangrijkste deel van het stedelijk gebied valt binnen de provincie Milano en telt 3,1 miljoen inwoners. De aangrenzende provincies Como (580.000 inw.), Varese (870.000 inw.) en Bergamo (1 miljoen inw.) zijn van belang als overloopgebied. Het stedelijk gebied is voornamelijk ten noorden van de stad Milano gevormd, ten zuiden, westen en oosten ervan zijn relatief weinig voorsteden, alhoewel er wel een dichtbevolkt platteland aanwezig is. De voorsteden zijn voornamelijk geconcentreerd in een strook van Varese via Como en Lecco naar Bergamo en alles ten zuiden ervan tot aan Milano. Opvallend is dat weinig voorsteden echt groot zijn, de meesten tellen enkele tienduizenden inwoners. De belangrijkste zijn Monza, Varese, Como, Lecco en Bergamo. Alhoewel het gebied in de Povlakte ligt stroomt de rivier de Po een stuk verder naar het zuiden. Ten westen van het stedelijk gebied stroomt de rivier de Ticino. Het kanton Ticino van Zwitserland is sterk met de regio Milano verweven. Steden als Novara, Vercelli, Pavia, Bergamo en Brescia liggen rond de regio Milano, maar zijn er geen direct onderdeel van.

Wegennet

Het Milanese wegennet is vrij uitgebreid, maar sterk op doorgaand verkeer gericht. De A1 begint in Milano en loopt via Bologna, Firenze naar Napoli. De A4 is een belangrijke doorgaande route en verwerkt het oost-westverkeer van Torino naar Venezia. De A7 begint in Milano en loopt naar de havenstad Genova. De A8 loopt naar Varese en de A9 naar Como en is de internationale link naar Noord- en West-Europa. De verder weg gelegen A26 vormt een zeer ruime westelijke bypass van de regio Milano. De ringenstructuur wordt gevormd door de snelwegen A50, A51 en A52.

Vrijwel alle A-wegen tellen 2x3 of 2x4 rijstroken, waarmee capaciteit vrij ruim voorhanden is, maar de snelwegen zijn overbelast vanwege de enorme omvang van het stedelijk gebied en het belang voor het doorgaande verkeer, met name op de transportassen A1, A4, A7 en A8-A9. Daarnaast zijn er een aantal regionale superstrade, zoals de SS35 en SS36 die vanuit Milano naar respectievelijk Como en Lecco lopen. Een aantal kortere superstrade verwerkt de rest van het verkeer. Veel aansluitingen zijn knooppuntachtig vormgegeven, alhoewel er veel substandaard aansluitingen bestaan met scherpe bochten. De meeste snelwegen rond Milano zijn tolwegen, behalve de tolvrije tangenziale, bestaande uit de A50, A51 en A52.

Geschiedenis

De oudste autostrade van Italië liggen bij Milano, namelijk de A8 en A9 die reeds in de jaren 1920 zijn opengesteld. In de jaren 1930 zijn ook de A1, A4 en A7 opengesteld. Al deze "autostrade" waren destijds enkelbaans ongelijkvloerse tolwegen en alleen het algemene tracé van deze snelwegen is nog bewaard gebleven. Voor maar de rest zijn de wegen drastisch aangepast. De A1, A4 en A8 tellen 2x4 rijstroken en de meeste andere snelwegen zijn naar 2x3 rijstroken verbreed. De eerste verdubbelingen naar 2x2 snelwegen vonden in de jaren 50 en 60 plaats en die wegen zijn sinds de jaren 70 verder verbreed. In 2007 werd de A4 tussen Milano en Bergamo naar 2x4 rijstroken verbreed. Omdat de Legge 492 van kracht was sinds de jaren 1970 zijn tot 2010 geen nieuwe snelwegen gebouwd, deze wet verbood dit namelijk.

Na decennia van stilstand wordt er weer grootschalig geinvesteerd in het Milanese snelwegennet. Er zijn drie grote miljardenprojecten tussen 2010 en 2015, namelijk de A58, die een tweede oostelijke bypass vormt, ook Tangenziale Est Esterna di Milano (TEM) genoemd. De A35 is een snelweg tussen Milano en Brescia, parallel aan de A4. Beiden zijn in 2014-2015 opengesteld.

Toekomst

Voor de nabije toekomst is de Pedemontana Lombarda het grootste project, een oost-westsnelweg door het noorden van het stedelijk gebied die de A4 van regionaal verkeer moet ontlasten. Deze snelweg is minder bedoeld voor doorgaand verkeer aangezien de A4 hiervoor de meest aantrekkelijke route zal blijven.

Congestieheffing

In Milano is een congestieheffing van kracht, gevormd door de Zona a Traffico Limitata (ZTL), wat ook wel het Area C heet en een gebied in en net rond het oude centrum omvat.[1] De voormalige naam van dit systeem was Ecopass. Anders dan bij veel andere congestieheffingen zijn sommige voertuigen volledig verboden, zoals benzinevoertuigen met de euronorm 0 en dieselvoertuigen met een euronorm 3 of lager. Bovendien hoeven inwoners van de stad Milano minder te betalen, namelijk € 2 tegen niet-inwoners, die € 5 moeten betalen. Bovendien krijgen inwoners 40 gratis dagen per jaar. De heffing geldt op alle dagen tussen 07:30 en 19:30 uur behalve in het weekend en op feestdagen. Hybride voertuigen en scooters hoeven geen heffing te betalen. Het systeem is volledig elektronisch.

Effecten

In de eerste maanden nam het verkeer in het stadscentrum met 33% af, een daling van gemiddeld 40.000 voertuigen per etmaal. Area C is effectiever dan het voormalige Ecopass. Het effect op de luchtkwaliteit bleek nihil, vermoedelijk omdat scooters - één van de meest vervuilende voertuigtypes - niet geweerd worden. De gemiddelde snelheid ging over de gehele dag met 3% omhoog, in de spits met 10%. Gezien de reeds lage gemiddelde snelheden in het centrum is de verbetering feitelijk niet veel meer dan 3 of 4 km/h.

Milieuzone

In aanvulling op Area C is op 25 februari 2019 Area B geïntroduceerd, een milieuzone die nagenoeg de gehele stad omvat.[2] Vanaf dat moment mochten benzineauto's van Euro 0 of zonder euronorm de stad niet meer in, evenals dieselauto's van euro 3 of ouder zonder roetfilter. Per 1 oktober 2019 mochten ook dieselauto's van euro 4 zonder roetfilter de stad niet meer in. Per 1 oktober 2020 worden ook benzineauto's van euro 1 geweerd, waarna de eisen geleidelijk strikter zijn geworden, waarna vanaf 2030 helemaal geen dieselauto's de stad meer in mogen.

Verkeersintensiteiten

De verkeersintensiteiten zijn rond Milano erg hoog, vrijwel alle A-wegen verwerken meer dan 100.000 voertuigen per etmaal alhoewel exacte cijfers niet bekend zijn. Zo verwerkt de A50 tot 150.000 voertuigen en de A51 tot 160.000 voertuigen per etmaal.

Referenties

Weginfrastructuur in de regio Milano

A1 IT.svgA4 IT.svgA7 IT.svgA8 IT.svgA9 IT.svgA26 IT.svgA35 IT.svgA50 IT.svgA51 IT.svgA52 IT.svgA58 IT.svgA59 IT.svg

BreBeMiTangenziale Est Esterna di MilanoPedemontana LombardaSuperstrada Milano-MedaSS33SS36SS336SS671