Milner Pass

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
US 34.svg
Blank.png
US 34
Hoogte (ft) 10,759 ft
Hoogte (m) 3.279 m
Gebergte Front Range
Verkeersintensiteit 4.000 mvt/etmaal
Locatie kaart

De Milner Pass is een bergpas in de Amerikaanse staat Colorado. De bergpas is onderdeel van de US 34 in Colorado en is 3.279 meter hoog.

Kenmerken

De Milner Pass is oost-west georiënteerd, alhoewel de US 34 ten westen van de pas voornamelijk noord-zuid loopt. De bergpas is 3.279 meter hoog en ligt op de grens van Larimer County en Grand County. De bergpas verbindt Granby met Estes Park, beide plaatsen liggen 100 kilometer uit elkaar. De bergpas is niet het hoogste punt van de US 34 tussen beide plaatsen, oostelijker bereikt de weg 3.713 meter hoogte.

De weg stijgt vanaf 2.400 meter in Granby naar de pashoogte van 3.279 meter. Het grootste deel is geleidelijk, maar het laatste deel tot de pashoogte is steiler en bochtiger. De bergen rond de pashoogte zijn bijna 4.000 meter hoog. Oostelijk van de pas stijgt de US 34 nog verder over een bergkam naar 3.713 meter. Dit deel is eigenlijk hoger dan de andere hoge bergpassen van Colorado. De weg daalt daarna stevig af naar Estes Park op 2.300 meter hoogte, via een aantal haarspeldbochten.

De Milner Pass wordt in de winter niet open gehouden, waardoor verkeer fors om moet rijden via de Berthoud Pass. Beide passen liggen hemelsbreed 80 kilometer uit elkaar en er zijn geen alternatieve oost-westverbindingen.

Geschiedenis

De Milner Pass is onderdeel van de Trail Ridge Road van Granby naar Estes Park. Deze weg opende in 1921 voor het verkeer, maar was destijds erg smal en steil, tot 16% aan toe. Tussen 1929 en 1932 werd een alternatieve route aangelegd. Opvallend is dat Milner Pass niet het hoogste punt van deze weg is, ongeveer 10 kilometer oostelijker is het hoogste punt van de weg, maar wordt niet beschouwd als bergpas.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks rijden circa 4.000 voertuigen over Milner Pass. Het is één van de drukste bergpassen in Colorado die in de winter niet open gehouden kan worden.

Referenties