Minas Gerais

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Flag of Minas Gerais.svg
Minas Gerais.png
Hoofdstad Belo Horizonte
Grootste stad Belo Horizonte
Oppervlakte 586.528 km²
Inwonertal 19.595.000
Lengte snelwegennet 790 km
Eerste snelweg ?
Afkorting MG

Minas Gerais is een staat in Brazilië, gelegen in het binnenland van het oosten van het land. De staat heeft bijna 20 miljoen inwoners en heeft een oppervlakte van ruim 580.000 km², en is daarmee meer dan 16 keer zo groot als Nederland. De hoofdstad en grootste stad is de 9 miljoen inwoners tellende agglomeratie Belo Horizonte.

Inleiding

Minas Gerais is een grote staat, de grootste in het oosten van Brazilië. De staat heeft geen kustlijn, en meet ruim 1.000 kilometer van oost naar west en noord naar zuid. Minas Gerais grenst aan een groot aantal staten, kloksgewijs Bahia, Espírito Santo, Rio de Janeiro, São Paulo, Mato Grosso do Sul, Goiás en een kort stukje aan het federaal district van Brasília. De grootste stad is Belo Horizonte en ligt centraal in het zuiden van de staat. Hier woont bijna de helft van alle inwoners van Minas Gerais. Veel andere grote steden zijn er niet, in het westen is de stad Uberlândia van belang, in het oosten Governador Valadares. Montes Claros is de grootste stad van het noorden en Juiz de Fora de belangrijkste van het zuiden. Het grootste deel van de staat valt onder het Braziliaans hoogland, dat door een aantal bergketens doorkruist wordt. De 2.892 meter hoge Pico da Bandeira is de op twee na hoogste berg van Brazilië. Bossen vindt men vooral in het zuidoosten van de staat, maar het grootste deel van de staat bestaat uit open prairies en weilanden. De bergen zijn veelal kaal. Het westen wordt bedekt door de Cerrado, de savanne. Het noorden van de staat is erg droog.

Wegennet

Het wegennet van Minas Gerais is niet zo heel erg uitgebreid. Een aantal belangrijke federale wegen voeren door de staat, waarvan de BR-381 tussen São Paulo en Belo Horizonte het belangrijkste is, en een snelweg is. Er is in totaal zo'n 790 kilometer snelweg in Minas Gerais, waarvan het leeuwendeel uit de BR-381 bestaat. Snelwegen zijn er afgezien van de BR-381 alleen rond Belo Horizonte, en de BR-050 in het westen van de staat, vanaf Uberlândia naar São Paulo. De BR-040 kent in de regio Belo Horizonte ook wat snelwegkilometers. De BR-116 doorkruist het oosten van de staat en is een belangrijke doorvoerweg, maar is geen snelweg. Het wegennet is in het noorden van de staat een stuk dunner, met relatief weinig hoofdassen, die meestal wel verhard zijn. Het onderliggend wegennet is hier duidelijk van mindere kwaliteit, maar dat geldt voor veel gebieden in Minas Gerais.

Referenties


Snelwegen in de Braziliaanse staat Minas Gerais

BR-040BR-050BR-116BR-356BR-381MG-010MG-030MG-424

Flag of Brazil.svgStaten van Brazilië Flag of Brazil.svg

AcreAlagoasAmapáAmazonasBahiaCearáDistrito FederalEspírito SantoGoiásMaranhãoMato GrossoMato Grosso do SulMinas GeraisParáParaíbaParanáPernambucoPiauíRio de JaneiroRio Grande do NorteRio Grande do SulRondôniaRoraimaSanta CatarinaSão PauloSergipeTocantins