Minnesota

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Flag of Minnesota.png
Minnesota.png
Hoofdstad St. Paul
Grootste stad Minneapolis
Oppervlakte 225.181 km²
Inwonertal 5.640.000
Lengte snelwegennet 1.674 km
Eerste snelweg 1959
Afkorting MN

Minnesota is een staat in het noorden van de Verenigde Staten, gelegen in de regio's Great Lakes en Midwest. Minnesota telt 5.640.000 inwoners (2019) en heeft een oppervlakte van 225.365 km² en is hiermee bijna zes keer zo groot als Nederland. De hoofdstad is St. Paul, de grootste stad is Minneapolis, die samen de agglomeratie Twin Cities vormen.

Inleiding

Geografie

I-35W ten zuiden van Minneapolis.

Minnesota behoort zowel tot de regio Great Lakes als de Midwest. De staat is gelegen aan het Lake Superior en grenst in het oosten aan Wisconsin, in het zuiden aan Iowa en in het westen aan South Dakota en North Dakota. Naar het noorden grenst Minnesota aan Canada, aan de provincies Manitoba en Ontario. De staat meet maximaal 650 kilometer van noord naar zuid en maximaal 570 kilometer van west naar oost. Een bijzonder stukje Minnesota is de Northwest Angle, een gebied ten noorden van het Lake of The Woods dat boven de 49e parallel noorderbreedte ligt, en over het land alleen via Canada te bereiken is.

De staat heeft twee dominerende landschappen, de vlakke prairies in het zuiden en westen en de bossen en heuvels in het ruime noordoosten van de staat. Het Iron Range ligt in het noorden van Minnesota, waarin de 701 meter hoge Eagle Mountain is gelegen, het hoogste punt van Minnesota. Minnesota heeft diverse grotere meren, waaronder het enorme Lake Superior, en het Lake of the Woods in het noorden. De grens met Ontario wordt gevormd door een keten van grote meren. In het noorden ligt ook het Lower en Upper Red Lake.

De belangrijkste rivieren zijn de Mississippi River, de St. Croix River en de Red River. Bijzonder is dat het water in Minnesota zowel naar de Golf van Mexico, de Atlantische Oceaan en Hudson Bay stroomt. De bijnaam van Minnesota is The Land of 10,000 Lakes, er zijn 11.842 meren groter dan 4 hectare, en meren komen zowel voor in het noorden en oosten als op de prairies.

Minnesota heeft een continentaal klimaat met koude winters en warme zomers. De gemiddelde maximumtemperatuur in Minneapolis varieert van -4°C in de winter tot 28°C in de zomer. In de winter zijn temperaturen tot -30°C geen uitzondering. Extreem weer komt regelmatig voor, met blizzards in de winter en zware onweersbuien met tornado's in de zomer, met name in de zuidelijke helft van de staat. De frequentie van tornado's is wel lager dan in zuidelijker gelegen staten. De neerslag varieert van 500 tot 900 mm per jaar, waardoor delen van Minnesota betrekkelijk droog zijn.

Economie

De economie van Minnesota wordt gezien als een afspiegeling van het Amerikaans gemiddelde, dat gedomineerd wordt door zowel de stedelijke economie van de Twin Cities, als de landbouw in het zuiden en westen en de grondstoffen (met name kolen en erts) in het noorden. Het inkomensniveau in Minnesota behoort veelal tot de 25% hoogste van alle Amerikaanse staten. Mijnbouw vindt voornamelijk in de Iron Range in het noordoosten van de staat plaats. Het toerisme is in deze regio ook de belangrijkste sector, met meren, bossen en rivieren. In dit gebied zijn ook skigebieden.

Demografie

Naam Inwonertal
Minneapolis 422.000
St. Paul 307.000
Rochester 116.000
Duluth 86.000
Bloomington 86.000
Plymouth 78.000

Het inwonertal van Minnesota overschreed de grens van 1 miljoen inwoners tussen 1880 en 1890 en de grens van 2 miljoen inwoners rond 1910. De groei vlakte daarna af en was voornamelijk geconcentreerd op de regio Twin Cities. In de jaren '50 werd de grens van 3 miljoen inwoners overschreden, gevolgd door de grens van 4 miljoen inwoners rond 1980 en 5 miljoen net na 2000. De groei van Minnesota ligt rond het Amerikaans gemiddelde, en heeft sinds de Tweede Wereldoorlog enigszins gefluctueerd. Het grootste nadeel voor binnenlandse migratie naar Minnesota zijn de zeer koude winters.

Minnesota is een betrekkelijk blanke staat, alhoewel het aandeel Hispanics groeiende is. Het aandeel African Americans is laag voor een staat met een grootstedelijke agglomeratie, en het aandeel Aziaten groeit snel.

De twee grootste steden van Minnesota zijn Minneapolis en St. Paul, waarvan de centra op 14 kilometer afstand van elkaar liggen en samen de grote agglomeratie Twin Cities vormen. Met een agglomeratie van 3,5 miljoen inwoners is het na Chicago de grootste stedelijke regio van het Midwesten. De enige andere stad met meer dan 100.000 inwoners is Rochester. Andere grotere steden die geen suburb van de Twin Cities vormen zijn Duluth in het noordoosten, St. Cloud in het westen en Mankato in het zuiden. Van de 20 grootste steden zijn er maar drie geen suburb van de Twin Cities.

Geschiedenis

De eerste Europeanen waren Franse bonthandelaren in de 17e eeuw die vanuit Frans-Canada door Noord-Amerika reisden. Tussen 1762 en 1802 was het gebied onderdeel van Spaans Louisiana. Het land ten oosten van de Mississippi River werd een onderdeel van de Verenigde Staten na de Revolutionary War in 1783, het deel ten westen van de Mississippi werd in 1802 aangekocht van Frankrijk als onderdeel van de Louisiana Purchase, waarmee de oppervlakte van de Verenigde Staten praktisch verdubbelde. Vanaf 1819 werd Fort Snelling gebouwd aan de samenvloeiing van de Mississippi en Minnesota Rivers. Vanaf 1839 begon de stad St. Paul te ontstaan nabij Fort Snelling. In 1849 werd het Minnesota Territory georganiseerd, wat al het land ten oosten van de Missouri River in het latere North en South Dakota besloeg. In 1850 had Minnesota ruim 6.000 inwoners. In 1858 werd het de 32e staat in de Verenigde Staten. Minnesota werd daarna snel bevolkt door de ontwikkeling van de landbouw en bosbouw. Minneapolis groeide als uitgangspunt van de bosbouwindustrie aan de Mississippi River. De ligging aan de rivier was ideaal voor transport naar het zuiden. Grondstoffen vormden een belangrijke pijler van de economie begin 20e eeuw, met de ontwikkeling van Duluth als haven voor de overslag van erts, wat per schip over de Great Lakes naar de industriesteden werd vervoerd. Minneapolis is altijd de grootste stad in Minnesota geweest. Het inwonertal piekte op 522.000 in 1950 maar begon daarna lange tijd te krimpen, naar een dieptepunt van 368.000 inwoners in 1990. Sindsdien groeit het inwonertal weer. St. Paul heeft in mindere mate een krimp gekend.

Wegennet

Minnesota heeft een zeer dicht netwerk van wegen, een resultaat van de intensieve cultivatie van het land. Het platteland is opgedeeld in een grid van 1 bij 1 mijl en er is dus in principe elke mijl een noord-zuid of oost-westweg aanwezig, behalve in het heuvelachtige en beboste noordoosten van de staat. De freeways van Minnesota concentreren zich op de regio Twin Cities, in het noorden zijn geen snelwegen. Belangrijke secundaire wegen zijn als 2x2 divided highway uitgebouwd.

Wegbeheer

De wegbeheerder van de staat is het Minnesota Department of Transportation, afgekort MnDOT (uitspraak Minn-dot).[1] Het heeft zijn oorsprong in de State Highway Commission dat in 1905 werd opgericht, van de westelijker gelegen staten was de ontwikkeling van wegen in Minnesota betrekkelijk vroeg een staatsaangelegenheid. In 1917 werd dit het Department of Highways. In 1976 werden diverse transportagentschappen samengevoegd tot het Minnesota Department of Transportation.

Interstate Highways

Het Interstate Highway-netwerk van Minnesota.

Diverse Interstate Highways doorkruisen de staat. De Interstate 35 vormt de voornaamste noord-zuidroute en is in de Twin Cities gesplitst in de Interstate 35W door Minneapolis en de Interstate 35E door St. Paul. I-35 eindigt in de havenstad Duluth. De Interstate 90 vormt een oost-westroute door het uiterste zuiden van de staat, maar doet er geen noemenswaardige steden aan. De Interstate 94 vormt een diagonale oost-westroute via de Twin Cities naar Moorhead aan de grens met North Dakota, dit is in combinatie met de Interstate 29 in North Dakota de voornaamste route naar Canada. De I-29 in North Dakota loopt op korte afstand parallel aan de grens met Minnesota.

Daarnaast zijn er enkele stedelijke auxiliary routes van het systeem van Interstate Highways. De Interstate 394 vormt een korte oost-westroute vanaf Minneapolis naar de westelijke suburbs, terwijl Interstate 494 en Interstate 694 de ringweg van de Twin Cities vormen. De Interstate 535 is een korte snelweg tussen Duluth en Superior, Wisconsin.

US Highways

Tal van US Highways doorkruisen Minnesota. De US 2 vormt een oost-westroute door het noorden van de staat en is grotendeels een 2x2 divided highway vanwege het ontbreken van een freeway in dit gebied. De US 10 loopt grotendeels parallel aan I-94, maar is in de Twin Cities deels een freeway. De US 12 verloopt oost-west door het midden van de staat, door de Twin Cities. In het westen van de Twin Cities is US 12 deels een freeway. De US 14 is meer secundair in karakter, maar doet wel de zuidelijker gelegen stad Mankato aan. De US 52 valt ten westen van St. Paul grotendeels samen met I-94, maar is zuidelijker van groter belang, met een stuk freeway in St. Paul en is de belangrijkste ontsluiting voor de stad Rochester in het zuidoosten van de staat en is daar een freeway met 2x3 rijstroken.

De andere US Highways verlopen voornamelijk noord-zuid, waarbij de meesten een ruraal karakter hebben en voor doorgaand verkeer alleen belang hebben omdat in het westen van Minnesota geen freeways noord-zuid verlopen, alhoewel het voor lange-afstandsverkeer weinig belangrijke routes zijn. De US 53 heeft enig belang als alternatieve route naar Canada, vanaf Duluth tot International Falls. De US 63, US 65 en US 69 lopen alleen in het uiterste zuiden van de staat en hebben voor verkeer binnen Minnesota nauwelijks enig belang. De US 71 daarentegen vormt een bijna 700 kilometer lange noord-zuidroute door het westen en noorden van de staat. De US 75 verloopt dicht langs de westgrens van Minnesota en heeft weinig doorgaand belang omdat de Interstate 29 in South Dakota en North Dakota parallel loopt en het doorgaande verkeer verwerkt.

De US 169 vormt een vrij lange noord-zuidroute, het is de voornaamste verbinding tussen Mankato en Minneapolis en vanaf Minneapolis naar de Iron Range, en is in de Twin Cities over een aanzienlijk deel als freeway uitgebouwd. De US 212 vormt een wat meer secundaire oost-westroute die ten zuidwesten van Minneapolis eindigt en nog een deel als freeway is uitgebouwd in de zuidwestelijke suburbs van de Twin Cities. De US 218 heeft een secundair karakter in het zuiden van de staat.

Interstates en US Highways in Minnesota

I-35.svgI-90.svgI-94.svgI-394.svgI-494.svgI-535.svgI-694.svg

US 2.svgUS 10.svgUS 12.svgUS 14.svgUS 52.svgUS 53.svgUS 59.svgUS 63.svgUS 65.svgUS 69.svgUS 71.svgUS 75.svgUS 169.svgUS 212.svgUS 218.svg

Minneapolis-St. Paul


State Highways

In Minnesota is een uitgebreid netwerk van state highways, die ook wel Trunk Highways worden genoemd. Minnesota is de enige staat die deze term gebruikt. De state highways hebben geen specifieke wegnummering, de nummers zijn enigszins willekeurig toegekend. De nummering loopt overwegend van 1 t/m 336, met een paar hogere nummers. De State Highway 1 is met 557 kilometer de langste route in Minnesota. Enkele tientallen routes zijn langer dan 100 kilometer.

De wegnummering van state highways is in 1920 geïntroduceerd, de nummering liep toen van 1 t/m 67, alhoewel enkele nummers overgeslagen werden. In 1934 en 1949 volgden twee grote uitbreidingen van het netwerk van state highways, voornamelijk door het asfalteren van het grid op het platteland in het westen en zuiden van de staat. In de jaren '50, '60 en '80 zijn nog een aantal routes toegevoegd. Sindsdien zijn nog sporadisch nieuwe state highways aan het netwerk toegevoegd, en sinds de jaren '90 zijn ook diverse routes geschrapt.

Enkele state highways zijn als freeway uitgevoerd, met name in de Twin Cities.

  • MN 36: Roseville - Oakdale
  • MN 60: Mankato
  • MN 62: Eden Prairie - Mendota
  • MN 77: Apple Valley - Minneapolis
  • MN 100: Bloomington - Brooklyn Center
  • MN 101: Rogers - Elk River
  • MN 280: Minneapolis - Roseville
  • MN 610: Coon Rapids - Maple Grove

Tolwegen

In Minnesota zijn geen algemene tolwegen. Wel zijn er express lanes op de Interstate 35E in St. Paul, Interstate 35W in Minneapolis en de Interstate 394 in Minneapolis. Deze hebben een elektronische tolheffing middels MnPASS.

Geschiedenis

I-35 in Duluth.

Minnesota was één van de eerste staten waar het initiatief werd genomen om op staatsniveau wegen aan te leggen, in 1898 werd een wet goedgekeurd die dat mogelijk maakte, maar het kwam niet eerder dan 1905 in de praktijk met de creatie van de State Highway Commission. In 1912 werd het wegennet van Minnesota opgedeeld in drie klassen, state highways, county roads en township roads. In 1917 werd de State Highway Commission omgevormd tot het Department of Highways, dit was noodzakelijk vanwege de Federal Aid Road Act van 1916 die de creatie van een ministerie van wegen voorschreef om voor federale financiering in aanmerking te komen.

In 1920 werd een netwerk van 70 trunk highways vastgesteld. Minnesota is één van de weinige staten die dit een 'Trunk Highway' noemt. Hiermee werd ook de eerste wegnummering geïntroduceerd. In de jaren '20 was al een redelijk uitgebreid netwerk van hoofdwegen geasfalteerd, met name wegen van en naar de Twin Cities. De toestand was in het westen van Minnesota slechter, in 1928 waren er maar enkele korte stukken geasfalteerde weg op het platteland in het westen en zuidwesten van Minnesota, zelfs de US Highways waren nog overwegend een gravelweg. In het noordoosten waren meer wegen geasfalteerd, alhoewel nog niet tot de grens met Canada.

Het netwerk van geasfalteerde wegen groeide in de jaren '30 in Minnesota minder dan in andere staten. In 1939 was nog het overgrote deel van de trunk highways op het platteland onverhard, alleen de belangrijkste US Highways waren geasfalteerd. De langste geasfalteerde weg was de US 52, de in 1939 door de gehele staat al geasfalteerd was. Ook was de US 61 geasfalteerd tussen Minneapolis en Duluth. De US 14 en US 16 waren als oost-westroutes door het zuiden van de staat bijna volledig geasfalteerd.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het wegennet nauwelijks verder opgewaardeerd omdat alleen investeringen gedaan werden die direct betrokken waren bij de oorlogsvoering. Wel werden in 1944 plannen gemaakt voor het uitbreiden van het wegennet na de oorlog. In de tweede helft van de jaren '40 werd een inhaalslag gemaakt waarbij veel wegen geasfalteerd waren, vaak echter een dunne bitumenlaag over een gravelverharding. In 1949 waren waren alle US Highways geasfalteerd, soms met alleen een dunne deklaag. De trunk highways waren voornamelijk van een dergelijke dunne deklaag over gravel voorzien. In de jaren '50 is het geasfalteerde wegennet flink uitgebreid en zijn voorheen dunne deklagen voorzien van een reguliere asfaltverharding die geschikter was voor zwaar verkeer.

De eerste snelwegen openden in 1959 of 1960 voor het verkeer, veelal bruggen over de Mississippi waar de aansluitende snelwegen pas later van openden. In 1960 openden ook de eerste delen van de I-90, de bypass van Austin, en de I-94, de bypass van Moorhead op de grens met North Dakota. De bouw van het snelwegennet in Minnesota verliep trager dan in andere staten van het midwesten, eind jaren 60 hadden alle drie de doorgaande Interstate Highways nog van omvangrijke ontbrekende schakels, die veelal pas in de tweede helft van de jaren 70 waren opgevuld. I-35 was vanaf 1976 doorgaand te berijden, alhoewel de I-35E in St. Paul pas in 1990 voltooid werd en de verlenging in Duluth in 1992 opende. I-90 was vanaf 1978 doorgaand te berijden, toen de laatste schakel ten westen van Albert Lea werd geopend. Dit was feitelijk de eerste voltooide Interstate Highway in de staat Minnesota. In 1979 was I-94 op het platteland ten westen van Minneapolis doorgaand te berijden, maar pas in 1983 opende de laatste schakel in Minneapolis en in 1985 ten oosten van St. Paul. I-494 was eveneens pas rond 1985 voltooid, waarmee de ringweg van de Twin Cities een feit was.

Agglomeraties

Er is maar één grote agglomeratie in de staat:

Freeways in Minneapolis-St. Paul

Interstate 35I-35E.svgI-35W.svgInterstate 94Interstate 394Interstate 494Interstate 694

US 10US 12US 52US 169US 212

MN-5.svgSR-36SR-62SR-77SR-100MN-101.svgSR-280SR-312SR-610


Referenties

Flag of the United States.svg Verenigde Staten

AlabamaAlaskaArizonaArkansasCaliforniaColoradoConnecticutDelawareFloridaGeorgiaHawaiiIdahoIllinoisIndianaIowaKansasKentuckyLouisianaMaineMarylandMassachusettsMichiganMinnesotaMississippiMissouriMontanaNebraskaNevadaNew HampshireNew JerseyNew MexicoNew YorkNorth CarolinaNorth DakotaOhioOklahomaOregonPennsylvaniaRhode IslandSouth CarolinaSouth DakotaTennesseeTexasUtahVermontVirginiaWashingtonWest VirginiaWisconsinWyoming