Mississippi

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Flag of Mississippi.svg
Mississippi.png
Hoofdstad Jackson
Grootste stad Jackson
Oppervlakte 125.443 km²
Inwonertal 2.976.000
Lengte snelwegennet 1.406 km
Eerste snelweg 1960
Afkorting MS

Mississippi is een staat in de Verenigde Staten. De staat ligt in het zuiden van het land en telt 2.976.000 inwoners (2019). De hoofdstad is Jackson.

Inleiding

Geografie

I-20 bij Morton, tussen Jackson en Meridian.

Mississippi is gelegen in het zuiden van de Verenigde Staten, aan de Golf van Mexico. Het grenst aan de staten Tennessee, Alabama, Louisiana en Arkansas. De staat is in de noord-zuidrichting uitgerekt en meet 530 kilometer van noord naar zuid en 300 kilometer van west naar oost. De westgrens van Mississippi wordt grotendeels gevormd door de Mississippi River. Hier is ook de regio Mississippi Delta gelegen, die niet verward moet worden met de feitelijke delta van de rivier in Louisiana. Andere rivieren zijn over het algemeen klein, alhoewel de Tennessee River in het uiterste noordoosten van de staat stroomt.

De staat is overwegend dichtbebost en vlak tot glooiend. De regio Mississippi Delta in het noordwesten van de staat is juist weinig bebost en kent veel weilanden, waar van oudsher katoen werd verbouwd. De 246 meter hoge Woodall Mountain is het hoogste punt van Mississippi. De zuidkust van Mississippi wordt gevormd door zandstranden en is verstedelijkt. Enkele eilanden en lagunes vormen de kustlijn.

De staat heeft een vochtig subtropisch klimaat met korte milde winters en lange hete zomers. Het zuiden is met name in de winter warmer dan het noorden. De neerslag neemt van noord naar zuid toe. De gemiddelde maximumtemperatuur in Jackson bedraagt 13°C in de winter en 33°C in de zomer. De staat is gevoelig voor extreem weer, met name orkanen vanuit de Golf van Mexico, krachtige tornado's en overstromingen van de Mississippi River. In 2005 werd de kust van Mississippi zwaar beschadigd door Hurricane Katrina.

Economie

Mississippi wordt beschouwd als de minst welvarende staat van het land. De kosten voor levensonderhoud zijn echter ook het laagste in de Verenigde Staten, wat het lage inkomensniveau wat compenseert. De staat scoort vaak slecht op indicatoren als onderwijs en gezondheid. De economie is betrekkelijk weinig ontwikkeld omdat grote steden ontbreken. De staat heeft gokken gelegaliseerd om meer inkomsten te genereren. De belangrijkste toeristische bestemming is de kust aan de Golf van Mexico, waar diverse kuststeden zijn gelegen, zoals Gulfport, Biloxi en Pascagoula. Het John C. Stennis Space Center van NASA is in het uiterste zuiden van de staat gelegen.

Demografie

stad inwonertal
Jackson 167.000
Gulfport 72.000
Southaven 54.000
Hattiesburg 46.000
Biloxi 46.000

Het inwonertal van Mississippi is over de eeuwen gestaag gegroeid, met name begin 19e eeuw groeide het inwonertal zeer snel, van 7.600 inwoners in 1800 tot 1,1 miljoen inwoners in 1880. De bevolkingsgroei is sindsdien veel trager en heeft meer gefluctueerd. Periodes van stagnatie of zelfs lichte krimp zijn afgewisseld door periodes van sterkere groei.

Mississippi heeft het hoogste aandeel inwoners van Afrikaanse afkomst, ruim een derde van alle inwoners. Het aandeel Hispanics en Aziaten is daarentegen laag. De Mississippi Delta in het noordwesten van de staat wordt vaak cultureel het meest 'zuidelijke' van het zuiden genoemd.

Geschiedenis

De eerste Europeanen in Mississippi waren Spanjaarden in de 16e eeuw. De eerste Europese nederzettingen in het gebied waren Frans, beginnend met Fort Maurepas in 1699. Dit werd later Bilocci en daarna het huidige Biloxi. Dit was enige tijd de hoofdstad van Frans Amerika tussen 1720 en 1723. In 1763 moest Frankrijk het land ten oosten van de Mississippi River afstaan aan de Britten. Na de Amerikaanse revolutie werd het gebied in 1798 georganiseerd als het Mississippi Territory. In 1817 werd Mississippi de 20e staat van de Verenigde Staten. Begin 19e eeuw bloeide de economie van Mississippi op door de lucratieve productie van katoen, met name in de regio Mississippi Delta in het noordwesten van de staat. Meer dan de helft van de inwoners van de staat bestond in die tijd uit slaven. Tijdens de Amerikaanse burgeroorlog werd hevig gevochten om het strategisch gelegen Vicksburg. Begin 20e eeuw migreerden veel African Americans naar de industriesteden in het noorden. In de staat Mississippi is weinig industrie ontwikkeld. Door de migratie van African Americans vanaf de jaren '30 werden ze een minderheid in Mississippi. In 1969 werd de kust van Mississippi verwoest door Hurricane Camille. In 2005 volgde vergelijkbare verwoesting door Hurricane Katrina.

Wegennet

Het Interstate Highway-netwerk van Mississippi.

Mississippi heeft ondanks het feit dat het de minst welvarende staat van het land is, toch een uitgebreid wegennet. Diverse freeways doorkruisen de staat, een netwerk dat wordt aangevuld met diverse US Highways die over grote stukken met 2x2 rijstroken zijn uitgevoerd en alle plaatsen van enige omvang ontsluiten. Alle delen van Mississippi hebben een dicht wegennet.

Wegbeheer

De wegbeheerder van de staat is het Mississippi Department of Transportation, afgekort MDOT.[1] MDOT beheert 43.842 kilometer state highway en 5.777 bruggen. MDOT werd pas in 1992 opgericht.

Interstate Highway

Door Mississippi lopen diverse Interstate Highways. De Interstate 10 voert langs de Golfkust terwijl Interstate 20 door het midden van de staat voert, via Jackson en Meridian. De Interstate 22 voert vanaf Memphis richting Birmingham en doorkruist daarbij het noordoosten van de staat, via Tupelo. De Interstate 55 is de voornaamste noord-zuidroute van de staat en voert door het midden. De enige grotere plaats op de route in Mississippi is de hoofdstad Jackson. De Interstate 59 voert noord-zuid door het zuidoosten van de staat, via Hattiesburg en Meridian en verloopt daarna samen met I-20 Alabama in. Daarnaast loopt een klein stuk van de Interstate 69 door het uiterste noordwesten van de staat.

Daarnaast zijn er enkele auxiliary routes. De Interstate 110 is een spur van I-10 naar Biloxi. De Interstate 220 vormt een bypass door Jackson en de Interstate 269 is onderdeel van de ringweg van Memphis, Tennessee.

US Highways

Tal van US Highways doorkruisen Mississippi en bijna alle US Highways zijn grotendeels als een 2x2 divided highway uitgevoerd, met uitzondering van US 11, US 51 en US 80 die parallel aan Interstate Highways lopen. De US 90 loopt door de kuststeden aan de Golf van Mexico en bijna geheel met minimaal 2x2 rijstroken uitgevoerd. De US 90 kent ook de nodige bruggen op de route. De US 45 is een 2x2 divided highway door het oosten van de staat en de US 61 is een 2x2 divided highway door het westen van de staat, parallel aan de Mississippi River. Diverse oost-westroutes zijn ook met 2x2 rijstroken uitgerust, zoals de US 72, US 82, US 84 en US 98. De US 78 is opgegaan in I-22.

Interstates en US Highways in Mississippi

I-10.svgI-20.svgI-22.svgI-55.svgI-59.svgI-69.svgI-110.svgI-220.svgI-269.svg

US 11.svgUS 45.svgUS 49.svgUS 51.svgUS 61.svgUS 72.svgUS 78.svgUS 80.svgUS 82.svgUS 84.svgUS 90.svgUS 98.svgUS 278.svg


Hoofdwegen met 2x2 rijstroken

Nummer Route Lengte
US 45 Corinth - Tupelo - Meridian - State Line 425 km
US 49 Indianola - Jackson - Hattiesburg - Gulfport 385 km
US 61 Memphis - Vicksburg - Natchez - Woodville 365 km
US 72 Memphis - Corinth - Oldham 190 km
US 82 Greenville - Columbus 275 km
US 84 Natchez - Waynesboro 275 km
US 90 Bay St. Louis - Gulfport - Biloxi - Pascagoula 105 km
US 98 McComb - Hattiesburg - Lucedale 220 km
US 278 Batesville - Pontotoc 115 km
SR-25 Jackson - Starkville 205 km
SR-63 Pascagoula - Lucedale 65 km

State Highways

Mississippi heeft een uitgebreid netwerk van state highways. De nummers zijn in een grid toegekend, waarbij oneven nummers noord-zuid lopen, oplopend van MS 1 langs de Mississippi River tot hogere nummers aan de grens met Alabama. Even nummers lopen oost-west, oplopend vanaf de grens met Tennessee tot de Golf van Mexico. Driecijferige nummers zijn gerelateerd aan de tweecijferige nummers. De nummering loopt van 1 t/m 999, maar nummers boven 700 zijn meestal niet bewegwijzerd.

State highways zijn nergens echte freeways, maar een aantal belangrijke corridors zijn wel als 2x2 divided highway uitgevoerd, met name MS 25 van Jackson naar Starkville en MS 63 van Pascagoula tot de US 45 bij State Line. De Natchez Trace Parkway loopt ook door Mississippi, maar heeft geen nummer.

Tolwegen

In Mississippi zijn geen tolwegen, deze zijn er ook nooit geweest.

Geschiedenis

De eerste verharde weg in Mississippi was een betonweg bij Tupelo die in 1915 is aangelegd. Het wegennet van Mississippi was tot in de jaren '20 nog grotendeels onverhard. Het wegbeheer viel destijds onder de State Highway Commission die op 29 maart 1916 werd opgericht. In 1922 werd de eerste brandstofaccijns geïntroduceerd in de staat om de ontwikkeling van het wegennet van te bekostigen, in aanvulling op de federale financiering die beschikbaar kwam via de Federal Aid Road Act van 1916. Hierdoor kon in 1924 het eerste state highway system van Mississippi worden vastgesteld. Het state highway systeem van 1924 omvatte een netwerk van 78 state highways.

In 1930 werd een primary highway system ingevoerd, de wegen de prioriteit kregen. In de jaren '30 is een groot deel van het wegennet in Mississippi geasfalteerd, met name door het vrijkomen van extra geld in 1936 konden de resterende US Highways worden geasfalteerd. De eerste brug over de Mississippi River was Old Vicksburg Bridge (US 80) die op 1 mei 1930 opende. Dit was een gecombineerde weg/spoorbrug. De Benjamin G. Humphreys Bridge (US 82) bij Greenville was de tweede brug en opende op 4 oktober 1940 voor het verkeer. De hoofdoverspanning van deze brug was destijds de langste over de Mississippi River. In 2010 is deze brug vervangen door de huidige Greenville Bridge. Ook in oktober 1940 opende de Natchez - Vidalia Bridge (US 84), de derde brug over de Mississippi River, waar in 1988 een tweede overspanning naast is gebouwd. In 1961 opende de Helena Bridge (US 49), de vierde brug over de rivier, en de meest recente brug die op een nieuwe locatie over de rivier is aangelegd. In 1973 opende de Vicksburg Bridge van Interstate 20, die de Old Vicksburg Bridge uit 1930 verving.

De eerste snelwegen die in Mississippi werden opengesteld waren delen van de I-20 en I-55. Prioriteit werd gegeven aan deze snelwegen, die gedurende de jaren 60 significant voltooid raakten. Tevens werd in die tijd de I-59 aangelegd. In 1973 waren de I-20 en I-59 gereed, in 1974 volgde de laatste openstelling van de I-55, waarmee Mississippi drie doorgaande snelwegen had. De aanleg van de I-10 begon echter vrij laat, later dan in aangrenzende staten. Het eerste deel opende pas in 1970 en in 1982 werd de snelweg voltooid. I-22 is oorspronkelijk als de US 78 aangelegd als freeway. In 1974 opende hiervan het eerste deel, en tussen 1991 en 1995 raakte de snelweg significant voltooid. Sinds 1995 is de gehele route door Mississippi voltooid. In de jaren 80 zijn ook de I-110 in Biloxi en I-220 rond Jackson geopend. De nieuwste Interstate is I-269, die in 2017-2018 werd opengesteld ten zuiden van Memphis.

Voor de jaren '80 had Mississippi maar weinig 2x2 divided highways. Het Four Lane Highway Program of 1987 bracht daar verandering in, toen $ 1,3 miljard beschikbaar werd gesteld om 1.600 kilometer weg naar 2x2 rijstroken te verbreden, met name de US Highways, maar ook enkele state highways. In 2002 is dit programma voortgezet als 'Vision 21'. Dit programma was tegen 2015 grotendeels afgerond, wat resulteerde in een dicht netwerk van 2x2 wegen in de staat.

Verkeersintensiteiten

De verkeersintensiteiten liggen in Mississippi over het algemeen vrij laag, buiten de grote steden rijden op veel Interstate Highways niet veel meer dan 20.000 voertuigen per dag op de plattelandstrajecten. In en rond grotere steden ligt dit wat hoger, maar langere trajecten met meer dan 50.000 voertuigen per dag zijn een uitzondering. De enige drukkere corridor is I-55 door Jackson waar de intensiteiten op een langer stuk tussen 100.000 en 130.000 voertuigen per dag liggen, dit is ook de drukste weg in Mississippi.

Referenties

Flag of the United States.svg Verenigde Staten

AlabamaAlaskaArizonaArkansasCaliforniaColoradoConnecticutDelawareFloridaGeorgiaHawaiiIdahoIllinoisIndianaIowaKansasKentuckyLouisianaMaineMarylandMassachusettsMichiganMinnesotaMississippiMissouriMontanaNebraskaNevadaNew HampshireNew JerseyNew MexicoNew YorkNorth CarolinaNorth DakotaOhioOklahomaOregonPennsylvaniaRhode IslandSouth CarolinaSouth DakotaTennesseeTexasUtahVermontVirginiaWashingtonWest VirginiaWisconsinWyoming