Mobridge Bridge

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Mobridge Bridge
Overspant Missouri River
Rijstroken 1x2
Totale lengte 1.542 meter
Hoofdoverspanning c. 153 meter
Hoogte brugdek 12 meter
Openstelling 1959
Verkeersintensiteit 2.200 mvt/etmaal
Locatie kaart

De Mobridge Bridge is een 1,5 kilometer lange vakwerkbrug in de Verenigde Staten, gelegen over het Lake Oahe, een stuwmeer van de Missouri River in de staat South Dakota. De brug is onderdeel van de US 12 bij Mobridge.

Kenmerken

De Mobridge Bridge is een grote stalen vakwerkbrug met lange aanbruggen, de totale lengte van de brug bedraagt 1.542 meter. De maximale overspanning is de centrale cantilever overspanning en bedraagt circa 153 meter. Dit is de grootste overspanning van alle bruggen over de Missouri River in South Dakota. Het brugdek is 7,9 meter breed en heeft twee rijstroken van de US 12. Het is de noordelijkste brug over de Missouri River in South Dakota. De brug ligt nabij Mobridge, dat een afkorting is voor Missouri Bridge. Dit is één van de grotere plaatsen in het noordwesten van South Dakota.

Geschiedenis

De oorspronkelijke brug uit 1924

In 1921 werd een speciale belasting ingevoerd om vijf bruggen over de Missouri River aan te leggen, waaronder bij Mobridge. De brug bij Mobridge was de eerste die voltooid werd in november 1924. Dit was een gestandaardiseerde vakwerkbrug met vijf overspanningen.[1] In 1926 werd de brug onderdeel van de US 12, de belangrijkste oost-westroute in het noorden van de staat.

Vervanging in 1959

Tussen 1948 en 1962 is de Oahe Dam gebouwd, een 75 meter hoge en 2.850 meter brede aarden dam nabij Pierre. Hiermee ontstond het Lake Oahe, het grootste stuwmeer in de Missouri River met een lengte van 372 kilometer, een lange vallei kwam onder water te staan. Daarvoor moest ook de brug bij Mobridge vervangen worden. De brug is met steun van het US Army Corps of Engineers aangelegd en opende in 1959 voor het verkeer.[2] De brug was de één na langste van South Dakota.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks maken circa 2.200 voertuigen van de brug gebruik, die daarmee de drukste brug tussen Pierre en Bismarck is.

Zie ook

Referenties