Moldavië

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Flag of Moldova.png
Moldova
Moldavië.png
Hoofdstad Chişinău
Oppervlakte 33.946 km²
Inwonertal 3.351.000
Lengte wegennet 12.730 km
Lengte snelwegennet 50 km[1]
Eerste snelweg ?
Benaming snelweg ?
Verkeer rijdt rechts
Nummerplaatcode MD

Moldavië (Roemeens: Moldova), formeel de Republiek Moldavië (Roemeens: Republica Moldova) is een land in Oost-Europa, ingeklemd tussen Roemenië en Oekraïne. Het land telt 3,3 miljoen inwoners en de hoofdstad is Chişinău. De oppervlakte is 33.846 vierkante kilometer en het land is daarmee net wat kleiner dan Nederland. Het is het armste land van Europa.

Inleiding

Geografie

Moldavië is een binnengesloten land, dat niet aan zee ligt. Het land ligt op de overgang van Zuidoost- naar Oost-Europa en grenst aan Oekraïne en Roemenië. Het land meet maximaal 340 kilometer van noord naar zuid en 140 kilometer van west naar oost. In het oosten van Moldavië ligt het de-facto onafhankelijke Transnistrië. Het land ligt ingeklemd tussen de rivieren Dniester en Prut. Het land bestaat voornamelijk uit glooiende steppe, die grotendeels gecultiveerd is. Er zijn maar enkele kleine bosgebieden. Het hoogste punt is de 430 meter hoge Bălănești.

Moldavië heeft een mild en zonnig klimaat vanwege de ligging nabij de Zwarte Zee. Het is een gematigd landklimaat met warme zomers en vrij koude winters. In de hoofdstad Chișinău is gemiddelde maximumtemperatuur 28 °C in de zomer en de gemiddelde minimumtemperatuur -4 °C in de winter. Vanwege het landklimaat komen uitschieters tussen -35 °C en 40 °C voor.

Economie

Moldavië is het armste land van Europa, het gemiddelde inkomen is vergelijkbaar met veel derde wereldlanden. De industriële basis is beperkt en veel mensen werken in de landbouw en verbouwen vaak hun eigen voedsel. Een groot deel van de economie is informeel. Het land voerde in 1992 een vrije markteconomie in, waarna enorme inflatie ontstond. Na 2000 stabiliseerde de situatie. Ongeveer een kwart van het Moldavische BNP komt voort uit de Moldavische diaspora die geld naar familieleden in het land sturen. Het investeringsniveau blijft laag. Het bekendste exportproduct is de Moldavische wijn. In Moldavië betaalt men met de leu (MDL).

Demografie

Ongeveer 70% van de inwoners zijn Moldavisch, die vaak onder dezelfde etnische groep als Roemenen worden geplaatst. Ongeveer 11% van de bevolking bestaat uit Oekraïners en 9% uit Russen. In het zuiden wonen de Gagaoezen. In Moldavië wordt Roemeens gesproken. Ongeveer 76% van de inwoners van Moldavië spreekt dit als de moedertaal. Russisch wordt ook wijdverspreid gesproken. Op school wordt het Engels onderwezen.

Veruit de grootste stad is de hoofdstad Chișinău waar 1 op de 5 Moldaviërs woont. Tiraspol en Bălți tellen ook meer dan 100.000 inwoners. De overige steden zijn kleiner, er zijn in totaal maar 6 steden met meer dan 50.000 inwoners, waarvan 3 in Transnistrië.

Geschiedenis

Het prinsdom Moldavië ontstond in de 14e eeuw en omvatte tevens het noordoosten van hedendaags Roemenië. Vanaf de 16e eeuw kwam het onder invloed van het Ottomaanse rijk te staan, maar behield een hoge mate van autonomie. In 1812 werd het oostelijk deel van het prinsdom Moldavië overgedragen aan het Russische Rijk. Dit heette vervolgens het oblast Moldavia en Bessarabia. Het was in eerste instantie relatief autonoom, maar de Roemeens/Moldavische identiteit werd geleidelijk meer ingeperkt door de Russische tsaar. In 1859 werd het westelijk deel van het voormalige prinsdom Moldavië een onderdeel van Roemenië. In die tijd werd het gestimuleerd om vanuit het Russische Rijk naar het zuidwesten te migreren, waardoor het aandeel Moldaviërs sterk daalde.

Na de Eerste Wereldoorlog werd Moldavië in 1918 onderdeel van het koninkrijk Roemenië. Het oosten van Moldavië, ten oosten van de Dniester, werd onderdeel van de Sovjetunie als de Moldavische Autonome Socialistische Sovjetrepubliek. In 1940 werd Roemenië door de Sovjetunie gedwongen om de rest van Moldavië af te staan aan de Sovjetunie. Toen Nazi-Duitsland in 1941 de Sovjetunie binnenviel veroverde het Roemeense leger de regio Moldavië. Het gebied werd in 1944 door het Rode Leger heroverd wat leidde tot de heroprichting van de Moldavische ASSR. Het land was vervolgens langdurig onderdeel van de Sovjetunie. De Sovjets promootten een Moldavische identiteit en voerden een cyrillisch alfabet voor het Moldavisch (Roemeens) in.

In 1991 verklaarde Moldavië zichzelf onafhankelijk en Roemenië was het eerste land wat het erkende. Het oosten van Moldavië riep in 1990 de Pridnestroviaans-Moldavische Sovjetrepubliek uit. Dit was een streek waar het aandeel niet-Moldaviërs hoger was en een belangrijke legerbasis van de Sovjetunie was. Er volgde een conflict met de Moldavische politie, dat in 1992 uitgroeide tot een militair conflict, maar vrij snel beëindigd werd met een status quo van een de-facto onafhankelijk Transnistrië. De Moldavische regering heeft er geen invloed en er zijn grenscontroles tussen Moldavië en Transnistrië. Het probleem voor Moldavië is dat in Transnistrië de meeste industrie gelegen is evenals een Russische legerbasis. Moldavië wil graag aansluiten bij de Europese Unie, maar de status van Transnistrië blijft een probleem.

Wegennet

Het hoofdwegennet van Moldavië.

Het wegbeheer van Moldavië is een taak van het Ministerul Economiei și Infrastructurii (MEI).[2]

Over het algemeen verkeert het wegennet in erbarmelijke toestand. De hoofdweg vanaf Chişinău naar de Roemeense grens bij Leuşeni is daarentegen vernieuwd naar moderne standaarden. De overige hoofdroutes zijn verhard, maar veel regionale wegen kennen onverharde stukken. Er is één weg die als snelweg beschouwd wordt, de M3 vanaf Chişinău naar het zuiden over 50 kilometer. Tevens zijn er enkele wegen met 2x2 rijstroken, met name rond Chişinău. Oude Sovjettransitroutes, zoals de M14 en M21, zijn hoogwaardig uitgebouwd, met betonplaten en ongelijkvloerse kruisingen. Het wegdek is doorgaans slecht. Er zijn grenscontroles met Transnistrië.

Wegnummering

Er bestaan E-wegen in Moldavië, die soms over secundaire weggetjes lopen bij gebrek aan beter. De belangrijkste route wordt gevormd door de E581, E577 en E58. Het hoofdwegennet kent M-nummers, die vernummerd zijn nadat Moldavië onafhankelijk van de Sovjet-Unie werd. Het land kent geen Sovjet-nummering, alhoewel enkele nummers zoals de M14 en M21 uit de Sovjettijd lijken te stammen. Of de wegnummers aangegeven staan op de bewegwijzering is onduidelijk. Naast de M-wegen zijn er nog regionale wegen, de R-wegen. Deze verbinden de meeste dorpjes, maar zijn niet altijd verhard.

Wegcategorieën

Onderstaand alle wegnummerprefixes in Moldavië.[3]

# wegcategorie
E Europese weg
A Autostradă
M Drum expres
R Drum Republican
G Drum Regional
L Drum de interes raional

Hoofdwegennet

  • M1 Chişinău - Leuşeni (MD/RO)
  • M2 Chişinău - Soroca (MD/UA)
  • M3 Chişinău - Reni (MD/UA/RO)
  • M4 Tiraspol - Rîbniţa - Hristovaia (MD/UA)
  • M14 Pervomaisc (MD/UA) - Tiraspol - Chişinău - Bălţi - Criva (MD/UA)
  • M21 Chişinău - Dubăsari (MD/UA)

Europese wegen

Europese wegen in Moldavië

E58E87E581E583E584


Tol

Zie ook Vignet (Moldavië).

Er zijn geen tolwegen in Moldavië, maar buitenlandse voertuigen moeten wel een wegenbelasting betalen middels een vignet.

Maximumsnelheid

wegtype Vmax
Znak d42.svg 50 km.svg
Znak d43.svg 90 km.svg
Znak D7.svg 110 km.svg

De maximumsnelheid in Moldavië bedraagt 50 km/h binnen de bebouwde kom, 90 km/h buiten de bebouwde kom en 110 km/h op autowegen (drum pentru automobile). In Moldavië zijn geen autosnelwegen, maar in het verkeersregelement van Moldavië is een autostradă wel als definitie opgenomen,[4] en er is een verkeersbord voor geïntroduceerd.[5] In het verkeersregelement is er echter geen maximumsnelheid aan gekoppeld.

Referenties

Wegen van Europa

AlbaniëAndorraArmeniëAzerbeidzjanBelgiëBosnië-HerzegovinaBulgarijeCyprusDenemarkenDuitslandEstlandFinlandFrankrijkGeorgiëGriekenlandHongarijeIerlandIJslandItaliëKazachstanKosovoKroatiëLetlandLiechtensteinLitouwenLuxemburgNoord-MacedoniëMaltaMoldaviëMonacoMontenegroNederlandNoorwegenOekraïneOostenrijkPolenPortugalRoemeniëRuslandSan MarinoServiëSloveniëSlowakijeSpanjeTsjechiëTurkijeVaticaanstadVerenigd KoninkrijkWit-RuslandZwedenZwitserland

in cursief landen die deels in Europa liggen of met Europa geassocieerd worden