Molenbrug

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Molenbrug
NLN764.svg
Molenbrug Kampen.jpg
Overspant IJssel
Rijstroken 1x2
Totale lengte 600 meter
Hoofdoverspanning 194 meter
Hoogte brugdek 12,2 meter
Openstelling 04-10-1983
Verkeersintensiteit 12.500 mvt/etmaal
Locatie kaart

De Molenbrug is een tuibrug in Nederland, gelegen in de provinciale weg N764 bij Kampen in de provincie Overijssel. De brug overspant de rivier de IJssel en heeft een totale lengte van 600 meter.

Kenmerken

De Molenbrug ligt ten zuiden van Kampen en is uitgevoerd als een tuibrug met een totale overspanning van 600 meter en een hoofdoverspanning van 194 meter. De brug is deels uitgevoerd in beton, de pylonen van de hoofdoverspanning en de brugpijlers van de aanbruggen zijn van beton. Het brugdek van de aanbruggen rust op 7 stalen liggers. De brug heeft twee H-vormige pylonen, waarbij het brugdek tussen de pylonen staat.

Het is de zuidelijkste van drie bruggen bij Kampen en de brug is van regionaal belang. De brug telt 1x2 rijstroken met aan de zuidzijde een weg voor langzaam verkeer. De brug ligt buiten de bebouwde kom en heeft een maximumsnelheid van 80 km/uur. De N764 is de verbinding van Kampen naar Zwolle. Ten oosten van de brug wordt verkeer richting Zwolle via de bewegwijzering echter niet rechtstreeks naar Zwolle geleid, maar via de Molenbrug en N50. Onder het westelijk deel van de brug loopt de N763, de weg van Kampen naar Wezep. Beide wegen hebben geen directe uitwisseling.

Geschiedenis

Molenbrug verkeersbord.jpg

Voor de jaren '80 was er bij Kampen één oeververbinding, de Stadsbrug die het lokale verkeer in en rond Kampen verwerkte. Destijds verliep de route van Zwolle naar Emmeloord nog via de oostoever van de IJssel via wat nu de N764, N765 en N50 is via de Ramspolbrug. Indertijd werd het plan opgevat om de N50 langs Kampen aan te leggen. In 1983 is de Molenbrug opengesteld, die de eerste 5 jaar een lokale functie vervulde. In 1988 opende de N50 tussen het knooppunt Hattemerbroek en Kampen-Zuid en ging het doorgaande verkeer via de Molenbrug en door IJsselmuiden. De passage door IJsselmuiden was niet ingericht op een grote toename van het verkeersaanbod en in 2003 is de Eilandbrug ten noorden van Kampen gebouwd. Het doorgaande belang van de Molenbrug kwam te vervallen.

Verkeersintensiteiten

In 2008 reden dagelijks 12.500 voertuigen over de Molenbrug, die hiermee bijna net zo druk als de Eilandbrug is.[1]

zij-aanzicht van de Molenbrug
onderzijde van de Molenbrug

Referenties

Bruggen over de rivier de IJssel

Cortenoeversebrug (Zutphen)DoesburgbrugEilandbrug (Kampen)IJsselbrug DeventerIJsselbrug WestervoortBrug KaterveerMolenbrug (Kampen)Oude IJsselbrug ZutphenOude IJsselbrug ZwolleStadsbrug KampenWestervoortsebrugWilhelminabrug