Molenbrug

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Molenbrug
NLN764.svg
Molenbrug Kampen.jpg
Overspant IJssel
Rijstroken 1x2
Totale lengte 600 meter
Hoofdoverspanning 194 meter
Hoogte brugdek 12,2 meter
Openstelling 04-10-1983
Verkeersintensiteit 16.300 mvt/etmaal
Locatie kaart

De Molenbrug is een tuibrug in Nederland, gelegen in de provinciale weg N764 bij Kampen in de provincie Overijssel. De brug overspant de rivier de IJssel en heeft een totale lengte van 600 meter.

Kenmerken

De Molenbrug ligt ten zuiden van Kampen en is uitgevoerd als een tuibrug met een totale overspanning van 600 meter en een hoofdoverspanning van 194 meter. De brug is deels uitgevoerd in beton, de pylonen van de hoofdoverspanning en de brugpijlers van de aanbruggen zijn van beton. Het brugdek van de aanbruggen rust op 7 stalen liggers. De brug heeft twee H-vormige pylonen, waarbij het brugdek tussen de pylonen staat.

Het is de zuidelijkste van drie bruggen bij Kampen en de brug is van regionaal belang. De brug telt 1x2 rijstroken met aan de zuidzijde een weg voor langzaam verkeer. De brug ligt buiten de bebouwde kom en heeft een maximumsnelheid van 80 km/uur. De N764 is de verbinding van Kampen naar Zwolle. Ten oosten van de brug wordt verkeer richting Zwolle via de bewegwijzering echter niet rechtstreeks naar Zwolle geleid, maar via de Molenbrug en N50. Onder het westelijk deel van de brug loopt de N763, de weg van Kampen naar Wezep. Beide wegen hebben geen directe uitwisseling.

Geschiedenis

Molenbrug verkeersbord.jpg

Oorspronkelijk was er bij Kampen maar één oeververbinding, de Stadsbrug die het lokale verkeer in en rond Kampen verwerkte. Destijds verliep de route van Zwolle naar Emmeloord nog via de oostoever van de IJssel via wat nu de N764 en N765 zijn via de Ramspolbrug.

De brug was oorspronkelijk gepland als onderdeel van een oost-westverbinding die de Flevopolder en Lelystad met Oost- en Noord-Nederland zou gaan verbinden. De bouw van de brug werd in 1956 door minister Algera aangekondigd met de laatste dijkdichting van de Oostelijke Flevopolder.[1]

Over de bouw van de brug is jarenlang gepraat, met name IJsselmuiden was tegen de bouw van de brug omdat zij liever een brug ten noorden van Kampen zagen, zodat doorgaand verkeer niet door IJsselmuiden hoefde. Uiteindelijk is in 1980 besloten tot de bouw van de brug. De Molenbrug is uiteindelijk op 4 oktober 1983 opengesteld voor het verkeer.[2] De bouw van de brug kostte destijds 65 miljoen gulden.

Op 4 oktober 1988 opende de N50 tussen het knooppunt Hattemerbroek en Kampen-Zuid en ging het doorgaande verkeer via de Molenbrug en door IJsselmuiden.[3] De passage door IJsselmuiden was niet ingericht op een grote toename van het verkeersaanbod en in 2003 is de Eilandbrug ten noorden van Kampen opengesteld. Het doorgaande belang van de Molenbrug kwam daarmee te vervallen. Ook de ooit voorziene rol van de brug voor doorgaand verkeer tussen Flevoland en Noord- en Oost-Nederland is nooit verwezenlijkt.

Naamgeving

De Molenbrug is vernoemd naar de molen de Olde Zwarver, gelegen 470 meter ten noordwesten van de Molenbrug. Deze molen is al in de 19e eeuw gebouwd en in 1952 verplaatst naar de huidige locatie. Destijds was dit een bekende landmark die de zuidelijke entree van Kampen vormde.

Verkeersintensiteiten

In 2008 reden dagelijks 12.500 voertuigen over de Molenbrug. In 2019 waren dat er 16.300, waarmee de weg net wat minder druk is als Eilandbrug[4].

zij-aanzicht van de Molenbrug
onderzijde van de Molenbrug

Referenties

Bruggen over de rivier de IJssel

Cortenoeversebrug (Zutphen)DoesburgbrugEilandbrug (Kampen)IJsselbrug DeventerIJsselbrug WestervoortBrug KaterveerMolenbrug (Kampen)Oude IJsselbrug ZutphenKaterveerbrugStadsbrug KampenWestervoortsebrugWilhelminabrug