MonDak Bridge

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
MonDak Bridge
Overspant Missouri River
Rijstroken 1x2
Totale lengte 384 meter
Hoofdoverspanning c. 49 meter
Hoogte brugdek 8 meter
Openstelling 1985
Verkeersintensiteit 2.500 mvt/etmaal
Locatie kaart

De MonDak Bridge is een stalen liggerbrug in de Verenigde Staten, gelegen over de Missouri River in North Dakota.

Kenmerken

De MonDak Bridge is een stalen liggerbrug met een totale lengte van 384 meter en een hoofdoverspanning van circa 49 meter, het is daarmee één van de kleinste bruggen over de Missouri River stroomafwaarts van Montana. Het brugdek is 9,7 meter breed, met twee rijstroken van de State Route 58, de wegverbinding van Williston, North Dakota naar Glendive, Montana. De brug ligt op 3 kilometer van de grens met Montana en 3 kilometer van de monding van de Yellowstone River in de Missouri River. Het is daarmee de meest westelijke brug over de Missouri River in North Dakota.

Geschiedenis

Oorspronkelijk maakte het verkeer in deze regio gebruik van de Snowden Bridge in Montana, een grote stalen vakwerkbrug en hefbrug die in 1913 werd aangelegd als spoorbrug. Het was indertijd één van de grootste hefbruggen ter wereld, opvallend gezien de locatie. In 1925 werd een rijdek over de brug gebouwd, zodat het een gecombineerde weg/spoorbrug. Er was altererend verkeer, plus treinverkeer. In 1935 werd de hefbrug voor het laatst gebruikt en daarna werd de mechaniek verwijderd.

Vanwege de riskante combinatie van wegverkeer en treinverkeer werd besloten om een nieuwe verbinding te bouwen met een wegbrug, gekozen werd voor een locatie net over de grens in North Dakota, de MonDak Bridge die in 1985 werd geopend. Hiermee ontstond een wegverbinding vanaf I-94 bij Glendive naar Williston, waardoor de brug onderdeel was van een doorgaande route.[1]

Naamgeving

De naam MonDak is een portmanteau van de namen Montana en North Dakota. Er was nabij ook een ghost town die Mondak heette.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks maken 2.500 voertuigen van de brug gebruik.

Zie ook

Referenties