Monaco

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Monaco
Hoofdstad Monaco
Oppervlakte 2,02 km²
Inwonertal 39.000
Lengte wegennet 57 km
Lengte snelwegennet 0 km
Eerste snelweg nvt
Benaming snelweg nvt
Verkeer rijdt rechts
Nummerplaatcode MC

Monaco, formeel het Prinsdom Monaco (Frans: Principauté de Monaco), is een stadsstaat in Europa, gelegen aan de Middellandse Zee aan de zuidkust van Frankrijk. Het landje telt 39.000 inwoners en is volledig verstedelijkt.

Inleiding

De Boulevard du Larvotto met de enige ongelijkvloerse aansluiting van Monaco.

Geografie

Monaco omvat circa 2 km² land aan de Middellandse Zee ten oosten van Nice en wordt omgeven door Frankrijk. Het land meet 3,3 bij 0,5 tot 1 kilometer en is volledig bebouwd. Het is het meest dichtbevolkte land ter wereld. Monaco ligt op de hellingen van de Zeealpen, het hoogste punt ligt 164 meter boven zeeniveau. Monaco bestaat uit nauwe straten en hoge gebouwen. De voornaamste haven is Port Hercules, waar dure jachten liggen aangemeerd.

Het land wordt opgedeeld in 4 districten, waarvan Monte Carlo het bekendste is. Monte Carlo staat vaak synoniem voor Monaco. Het land is verder opgedeeld in 11 wijken.

Monaco heeft een mediterraan klimaat met hete zomers en milde winters. De gemiddelde maximumtemperatuur varieert van 13°C in januari tot 27°C in juli. De jaargemiddelde neerslag bedraagt 744 mm, waarvan een groot deel in de herfst en winter valt. De zomers zijn droog en zonnig. De constante zeewind zorgt er echter voor dat temperaturen boven 30°C relatief weinig voorkomen.

Demografie

Monaco had in 2022 39.000 inwoners. De Monegasken vormen een minderheid in hun eigen land, de grootste groep vormen de Fransen met 28%, gevolgd door de Monegasken met 22% en Italianen met 18%. Verder is het beeld diffuus met tal van kleine minderheidsgroepen zoals Britten, Belgen, Duitsers, Zwitsers en Amerikanen. De officiële taal van Monaco is het Frans, maar het Italiaans wordt ook vrij veel gesproken. Het Engels wordt eveneens gesproken.

Economie

Monaco heeft het op één na hoogste nominale BNP per inwoner, met $ 190.000. Er zijn meer banen dan inwoners in Monaco, 48.000 Fransen en Italianen forenzen naar werk in Monaco. Monaco heeft de minste armoede ter wereld en het hoogste aantal miljonairs en miljardairs ter wereld. De voornaamste bron van inkomsten van het land is toerisme, met name de casino's trekken veel (rijke) toeristen naar Monaco. De bancaire sector is eveneens groot. Monaco is geen lid van de Europese Unie maar is in een douane-unie met Frankrijk en betaalt daarom met de euro en heeft geen grenscontroles. Monaco heeft hoge belastingen voor sociale verzekeringen maar geen inkomstenbelasting.

Geschiedenis

Het gebied werd vanaf 1297 bestuurd door het Huis van Grimaldi, oorspronkelijk afkomstig uit Genova (het huidige Italië). Vanaf 1612 werd gesproken van de Prins van Monaco. Later in de 17e eeuw werd het een Frans protectoraat tegen Spaanse inmenging. Tijdens de Franse revolutie werd Monaco geannexeerd in 1793, maar werd in 1814 teruggegeven aan het Huis van Grimaldi, om vervolgens een jaar later een protectoraat van het Koninkrijk Sardinië te worden. Dit bleef het geval tot 1860 toen, de regio door Italië werd afgestaan aan Frankrijk, waarna het een soeverein land werd in 1861. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Monaco in 1943 bezet door het Italiaanse leger. Na de oorlog bleef het prinsdom onafhankelijk. In 1993 werd het land lid van de Verenigde Naties.

Wegennet

Zicht over Monaco.

Monaco heeft 57 kilometer weg en 42 tunnels met een gecombineerde lengte van 7 kilometer.[1] In Monaco zijn enkel stadswegen. Het landje wordt vooral bediend door de Franse A8 (Nice - Genova) en de aftakking A500. Het meeste verkeer komt via een tunnel in het centrum van Monaco uit. De hoogteverschillen in Monaco zijn vrij groot waardoor alle wegen met haarspeldbochten lopen. Daardoor lopen vrijwel alle verbindingen parallel aan de kust in plaats van landinwaarts. In Monaco zijn veel tunnels, met name in het westen van de stad is een heel kluwen aan tunnels, waaronder met een ondergrondse rotonde.

In het stadsdeel Monaco-Ville mogen alleen voertuigen met een Monegaskisch kenteken of met een kenteken uit het Franse departement Alpes-Maritimes komen. Dit is het historische centrum van Monaco dat op een bergrug ligt. Ander verkeer kan in naastgelegen parkeergarages parkeren.

Parkeren

Straatparkeren komt weinig voor, bezoekers kunnen in parkeergarages parkeren. In Monaco zijn op verschillende locaties parkeergarages.[2] Bijna alle parkeergarages hanteren dezelfde tarieven. In de parkeergarages kan het eerste uur gratis geparkeerd worden.

Wegbeheer

Het wegbeheer ligt bij het Département de l'Équipement, de l'Environnement et de l'Urbanisme.

Bewegwijzering

De Boulevard Louis II (links) en Boulevard du Larvotto (rechts).

De bewegwijzering is gelijk aan die van Frankrijk.

Wegnummering

Er is geen aparte wegnummering in Monaco.

Maximumsnelheid

Geheel Monaco ligt in de bebouwde kom, de maximumsnelheid bedraagt 50 km/h of lager.

Referenties

  1. Monaco in Figures 2023 | monacostatistics.mc
  2. parkings.mc
Wegen van Europa

AlbaniëAndorraArmeniëAzerbeidzjanBelarusBelgiëBosnië-HerzegovinaBulgarijeCyprusDenemarkenDuitslandEstlandFinlandFrankrijkGeorgiëGriekenlandHongarijeIerlandIJslandItaliëKazachstanKosovoKroatiëLetlandLiechtensteinLitouwenLuxemburgNoord-MacedoniëMaltaMoldaviëMonacoMontenegroNederlandNoorwegenOekraïneOostenrijkPolenPortugalRoemeniëRuslandSan MarinoServiëSloveniëSlowakijeSpanjeTsjechiëTurkijeVaticaanstadVerenigd KoninkrijkZwedenZwitserland

in cursief landen die deels in Europa liggen of met Europa geassocieerd worden