Monaco

Uit Wegenwiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Flag of Monaco.svg
Monaco
Monaco.png
Hoofdstad Monaco
Oppervlakte 2,02 km²
Inwonertal 33.000
Lengte wegennet 50 km
Lengte snelwegennet 0 km
Eerste snelweg nvt
Benaming snelweg nvt
Verkeer rijdt rechts
Nummerplaatcode MC

Monaco is een stadsstaat in Frankrijk. Het landje telt 33.000 inwoners en is volledig verstedelijkt.

Inleiding

Op de twee vierkante kilometer wonen 33.000 mensen, wat Monaco na Macau het dichtstbevolkte land ter wereld maakt. In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt is Monte Carlo geen stadsnaam, maar een district van Monaco. Monaco ligt aan de Middellandse Zee, zo'n 10 kilometer van de Franse stad Nice. Het gros van Monaco bestaat uit flats en jachthavens.

Wegennet

In Monaco zijn enkel stadswegen. Het landje wordt vooral bediend door de Franse A8 (Nice - Genova) en de aftakking A500. Het meeste verkeer komt via een tunnel in het centrum van Monaco uit. De hoogteverschillen in Monaco zijn vrij groot waardoor alle wegen met haarspeldbochten lopen. Daardoor lopen vrijwel alle verbindingen parallel aan de kust in plaats van landinwaarts.

Bewegwijzering

De bewegwijzering is gelijk aan die van Frankrijk.

Wegnummering

Er is geen aparte wegnummering in Monaco.

Referenties


Wegen van Europa

AlbaniëAndorraArmeniëAzerbeidzjanBelgiëBosnië-HerzegovinaBulgarijeCyprusDenemarkenDuitslandEstlandFinlandFrankrijkGeorgiëGriekenlandHongarijeIerlandIJslandItaliëKazachstanKosovoKroatiëLetlandLiechtensteinLitouwenLuxemburgMacedoniëMaltaMoldaviëMonacoMontenegroNederlandNoorwegenOekraïneOostenrijkPolenPortugalRoemeniëRuslandSan MarinoServiëSloveniëSlowakijeSpanjeTsjechiëTurkijeVaticaanstadVerenigd KoninkrijkWit-RuslandZwedenZwitserland

in cursief landen die deels in Europa liggen of met Europa geassocieerd worden