Monaco

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Flag of Monaco.svg
Monaco
Monaco.png
Hoofdstad Monaco
Oppervlakte 2,02 km²
Inwonertal 38.000
Lengte wegennet 50 km
Lengte snelwegennet 0 km
Eerste snelweg nvt
Benaming snelweg nvt
Verkeer rijdt rechts
Nummerplaatcode MC

Monaco, formeel het Prinsdom Monaco (Frans: Principauté de Monaco) is een stadsstaat in Europa, gelegen aan de Middellandse Zee aan de zuidkust van Frankrijk. Het landje telt 38.000 inwoners en is volledig verstedelijkt.

Inleiding

Geografie

Monaco omvat 2 km² land aan de Middellandse Zee ten oosten van Nice en wordt omgeven door Frankrijk. Het land meet 3,3 bij 0,5 tot 1 kilometer en is volledig bebouwd. Het is het meest dichtbevolkte land ter wereld. Monaco ligt op de hellingen van de Zeealpen, het hoogste punt ligt 164 meter boven zeeniveau. Monaco bestaat uit nauwe straten en hoge gebouwen. De voornaamste haven is Port Hercules, waar alle dure jachten liggen aangemeerd.

Het land wordt opgedeeld in 4 districten (quarters), waarvan Monte Carlo het bekendste is. Monte Carlo staat vaak synoniem voor Monaco. Het land is verder opgedeeld in 11 wijken (wards).

Monaco heeft een mediterraan klimaat met hete zomers en milde winters. De gemiddelde maximumtemperatuur varieert van 13°C in januari tot 27°C in juli. De jaargemiddelde neerslag bedraagt 744 mm, waarvan een groot deel in de herfst en winter valt. De zomers zijn droog en zonnig. De constante zeewind zorgt er echter voor dat temperaturen boven 30°C relatief weinig voorkomen.

Demografie

Monaco had in 2015 38.400 inwoners. De Monegasken vormen een minderheid in hun eigen land, de grootste groep vormen de Fransen met 28%, gevolgd door de Monegasken met 22% en Italianen met 18%. Verder is het beeld diffuus met tal van kleine minderheidsgroepen zoals Britten, Belgen, Duitsers, Zwitsers en Amerikanen. De officiële taal van Monaco is het Frans, maar het Italiaans wordt ook vrij veel gesproken. Het Engels wordt eveneens gesproken.

Economie

Monaco heeft het op één na hoogste nominale BNP per inwoner, met $ 153.000. Er zijn meer banen dan inwoners in Monaco, 48.000 Fransen en Italianen forenzen naar werk in Monaco. Monaco heeft de minste armoede ter wereld, en het hoogste aantal miljonairs en miljardairs ter wereld. De voornaamste bron van inkomsten van het land is toerisme, met name de casino's trekken veel (rijke) toeristen naar Monaco. De bancaire sector is eveneens groot. Monaco is geen lid van de Europese Unie maar is in een douane-unie met Frankrijk en betaalt daarom met de euro en heeft geen grenscontroles. Monaco heeft hoge belastingen voor sociale verzekeringen maar geen inkomstenbelasting.

Geschiedenis

Het gebied werd vanaf 1297 bestuurd door het Huis van Grimaldi, oorspronkelijk afkomstig uit Genova (het huidige Italië). Vanaf 1612 werd gesproken van de Prins van Monaco. Later in de 17e eeuw werd het een Frans protectoraat tegen Spaanse inmenging. Tijdens de Franse revolutie werd Monaco geannexeerd in 1793, maar werd in 1814 teruggegeven aan het Huis van Grimaldi, om vervolgens een jaar later een protectoraat van het Koninkrijk Sardinië te worden. Dit bleef het geval tot 1860 toen, de regio door Italië werd afgestaan aan Frankrijk, waarna het een soeverein land werd in 1861. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Monaco in 1943 bezet door het Italiaanse leger. Na de oorlog bleef het prinsdom onafhankelijk. In 1993 werd het land lid van de Verenigde Naties.

Wegennet

Zicht over Monaco.

In Monaco zijn enkel stadswegen. Het landje wordt vooral bediend door de Franse A8 (Nice - Genova) en de aftakking A500. Het meeste verkeer komt via een tunnel in het centrum van Monaco uit. De hoogteverschillen in Monaco zijn vrij groot waardoor alle wegen met haarspeldbochten lopen. Daardoor lopen vrijwel alle verbindingen parallel aan de kust in plaats van landinwaarts.

Bewegwijzering

De bewegwijzering is gelijk aan die van Frankrijk.

Wegnummering

Er is geen aparte wegnummering in Monaco.

Referenties


Wegen van Europa

AlbaniëAndorraArmeniëAzerbeidzjanBelgiëBosnië-HerzegovinaBulgarijeCyprusDenemarkenDuitslandEstlandFinlandFrankrijkGeorgiëGriekenlandHongarijeIerlandIJslandItaliëKazachstanKosovoKroatiëLetlandLiechtensteinLitouwenLuxemburgNoord-MacedoniëMaltaMoldaviëMonacoMontenegroNederlandNoorwegenOekraïneOostenrijkPolenPortugalRoemeniëRuslandSan MarinoServiëSloveniëSlowakijeSpanjeTsjechiëTurkijeVaticaanstadVerenigd KoninkrijkWit-RuslandZwedenZwitserland

in cursief landen die deels in Europa liggen of met Europa geassocieerd worden