Monarch Pass

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
US 50
Hoogte (ft) 11,312 ft
Hoogte (m) 3.448 m
Gebergte Sawatch Range
Verkeersintensiteit 2.200 mvt/etmaal
Locatie kaart

De Monarch Pass is een bergpas in de Amerikaanse staat Colorado. De bergpas is onderdeel van de US 50 in Colorado en is 3.448 meter hoog.

Kenmerken

De Monarch Pass is een oost-west georiënteerde pas (alhoewel de pashoogte noord-zuid ligt) en is gelegen op de grens van Gunnison County en Chaffee County. De US 50 in Colorado loopt er overheen van Gunnison naar Salida. Vanaf het hooggelegen dal bij Gunnison stijgt de weg van 2.400 meter naar de pashoogte van 3.448 meter. De westzijde van de bergpas is nogal bochtig. De pashoogte ligt ongeveer op de boomgrens. Daarna daalt de pas wat geleidelijker af naar Salida, dat op 2.100 meter hoogte ligt. De Monarch Pass is onderdeel van één van de primaire oost-westverbindingen door Colorado en wordt ook in de winter open gehouden.

De bergpas wordt beschouwd als één van de mooiste van Colorado en wordt geflankeerd door bergen tot 4.300 meter hoogte. Aan de noordzijde van de pas is een skigebied. De pas ligt wel relatief afgelegen, vrij ver van het dichtstbijzijnde dorp. Gunnison en Salida liggen 100 kilometer uit elkaar. Bij de pashoogte is een korte kabelbaan naar de Monarch Ridge op 3.700 meter hoogte, vanwaar men een mooier uitzicht heeft dan vanaf de pashoogte zelf.

Geschiedenis

De oude Monarch Pass ligt vrij dicht naast de huidige pashoogte en is tegenwoordig onderdeel van de County Road 237. De weg is onverhard, maar berijdbaar voor de meeste voertuigen.

Verkeersintensiteiten

Ondanks de grotere afstand tot bewoonde plaatsen wordt de pas toch nog door 2.200 voertuigen per dag gebruikt, wat komt omdat de US 50 een belangrijke oost-westverbinding is met geen alternatieve routes in de buurt.

Referenties