Monida Pass

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
I-15.svg
Blank.png
I-15
Hoogte (ft) 6,870 ft
Hoogte (m) 2.094 m
Gebergte Bitterroot Range
Verkeersintensiteit 3.200 mvt/etmaal
Locatie kaart

De Monida Pass is een bergpas op de grens van de Amerikaanse staten Montana en Idaho. Over de bergpas loopt de Interstate 15. Het is de hoogste freeway van Montana op een hoogte van 2.094 meter.

Kenmerken

Monida Pass is een noord-zuid georiënteerde bergpas in het Bitterroot Range. De Interstate 15 in Idaho en Interstate 15 in Montana verbindt Idaho Falls met Butte. De bergpas zelf is niet heel spectaculair of steil en is een reguliere freeway. De bergen in de omgeving zijn tot 3.300 meter hoog. De Monida Pass ligt onder de boomgrens, maar de omgeving is nogal kaal en droog, feitelijk een hooggelegen steppe. De Monida Pass is van groot belang voor lange-afstandsverkeer en de bergpas wordt in de winter open gehouden.

Geschiedenis

De bergpas wordt doorkruist door een lokale weg, de Interstate 15 en een spoorlijn van de Union Pacific Railroad. De spoorlijn is in 1880 opengesteld en later de lokale weg. De Interstate 15 is rond 1963 over Monida Pass aangelegd en was het eerste deel van I-15 in het zuiden van Montana.

De naam Monida Pass is een portmanteau van Montana en Idaho.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks rijden zo'n 3.200 voertuigen over Monida Pass. Voor een bergpas is dat relatief veel, maar voor een snelweg is dat bijzonder weinig.

Referenties