Monitor-Merrimac Memorial Bridge-Tunnel

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Monitor-Merrimac

Memorial Bridge-Tunnel

Overspant Hampton Roads
Rijstroken 2x2
Totale lengte 7.400 meter
Hoofdoverspanning ?
Hoogte brugdek 4 meter
Openstelling 30-04-1992
Verkeersintensiteit 70.000 mvt/etmaal
Locatie kaart

De Monitor-Merrimac Memorial Bridge-Tunnel (MMMBT) is een oeververbinding in de Verenigde Staten, gelegen in de regio Hampton Roads in Virginia.

Kenmerken

De Monitor-Merrimac Memorial Bridge-Tunnel bestaat uit een afzinktunnel en een causeway van het type liggerbrug over de Hampton Roads, een baai waar diverse estuaria samenkomen. De verbinding is 7,4 kilometer lang en bestaat uit een 1.463 meter lange afzinktunnel. De brugverbinding is in totaal 5.100 meter lang, ten zuiden van de tunnel en is een lage causeway met een doorvaarthoogte van 4,4 meter. Over de oeververbinding loopt de Interstate 664 in Virginia met 2x2 rijstroken. De verbinding verbindt het westen van de agglomeratie, namelijk de stad Newport News en Chesapeake en Portsmouth. De verbinding is onderdeel van de ringweg van de regio Hampton Roads. De verbinding is tolvrij.

Geschiedenis

De verbinding is de vierde grote oeververbinding in de regio Hampton Roads en één van de belangrijkste voor forenzenverkeer. Reeds in 1957 kwam de oostelijker gelegen Hampton Roads Bridge-Tunnel gereed die verkeer naar Norfolk verwerkte. Later groeide de voorstad Chesapeake aan de west- en zuidzijde van de agglomeratie en was een tweede snelwegverbinding over de Hampton Roads noodzakelijk. De verbinding is eind jaren '80 en begin jaren '90 aangelegd en opende op 30 april 1992 voor het verkeer. De aanleg van de verbinding kostte destijds $ 400 miljoen. Het is de meest recente nieuwe oeververbinding in de regio.

De verbinding is vernoemd naar twee beroemde slagschepen die met de slag om de Hampton Roads in 1862 meededen in de Amerikaanse burgeroorlog, de USS Monitor en de CSS Virginia. De CSS Virginia was herbouwd uit de USS Merrimack. De slag vond ter hoogte van de huidige oeververbinding plaats.

Verkeersintensiteiten

In 2019 reden dagelijks 70.000 voertuigen door de Monitor-Merrimac Memorial Bridge-Tunnel, die daarmee intensief bereden wordt, maar niet structureel overbelast is.

Referenties


Bruggen en tunnels in Virginia

Chesapeake Bay Bridge-TunnelHampton Roads Bridge-TunnelJames River BridgeJordan BridgeDowntown TunnelMidtown TunnelMonitor-Merrimac Memorial Bridge-TunnelNice BridgeWoodrow Wilson Memorial Bridge