Monostori-brug

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Monostori híd
HU-13.png
Monostori híd.jpg
Overspant Duna
Rijstroken 1x2
Totale lengte 623 meter
Hoofdoverspanning 252 meter
Hoogte brugdek ? meter
Openstelling 17-09-2020
Verkeersintensiteit
Locatie kaart

De Monastery Bridge (Hongaars: Monostori híd, Slowaaks: Most Monoštor) is een tuibrug op de grens van Hongarije en Slowakije die de rivier de Donau bij de steden Komárom en Komárno overspant.

Kenmerken

De Monostori-brug is een tuibrug met een totale lengte van 623 meter en een hoofdoverspanning van 252 meter. De brug heeft één 96,5 meter hoge pyloon die schuin staat. Het brugdek is 22,4 meter breed, met een tweestrooks weg die de Route 13 in Hongarije met de I/63 in Slowakije verbindt. De brug ligt net ten westen van de steden Komárom (Hongarije) en Komárno (Slowakije). De brug overspant de Donau op korte afstand van een spoorbrug. De brug vormt vooral een bypass van de stad Komárom in Hongarije, maar faciliteert ook doorgaand verkeer tussen Bratislava en Budapest dat hiermee de Slowaakse stad Komárno bypasst.

Geschiedenis

De stad Komárom vormde historisch gezien een Hongaarse stad aan weerszijden van de Donau. De oude stad is thans het Slowaakse Komárno en het nieuwe deel het Hongaarse Komárom. De Slowaakse stad Komárno groeide uit tot de primaire havenstad van Slowakije. Komárno is ook het centrum van de Hongaarse minderheid in Slowakije, die in Komárno een meerderheid van de bevolking vormen.

De eerste brug over de Donau opende reeds in 1589 en was een schipbrug. Permanente bruggen waren in die tijd echter onmogelijk vanwege het ijs, de schipbruggen moesten elke winter en voorjaar verwijderd worden. In 1891-1892 werd de eerste brug over de Donau in Komárom aangelegd, dit is de Elizabeth-brug (Erzsébet híd) bij het centrum Van Komaróm.

De brug in het centrum was niet geschikt voor zwaar vrachtverkeer, dit kon de Donau tussen Bratislava en Budapest maar via één andere brug nabij Győr oversteken. De Slowaakse I/63 vormt een alternatieve route tussen Bratislava en Budapest. Vanwege het toegenomen verkeer en de haven van Komárno was een tweede brug noodzakelijk die geschikt was voor zwaar verkeer.

De bouw van de Monostori-brug begon op 17 oktober 2017.[1] Vanaf juni 2018 is de centrale pyloon gebouwd, het hoogste punt werd op 11 november 2019 bereikt. Op 16 mei 2020 werd een statische test van de opgeleverde brug uitgevoerd. De brug is vervolgens opengesteld op 17 september 2020, in aanwezigheid van de twee premiers van Hongarije en Slowakije.[2][3][4] De bouw van de brug kostte € 117 miljoen. Hiervan werd € 100 miljoen door de Europese Unie gefinancierd.[5]

Zie ook

Referenties

Bruggen over de Donau in Slowakije

Most Lanfranconi (D2) • Most SNPStarý mostMost ApolloPrístavný most (D1) • Lužný most (D4) • Vámosszabadi-brugMonostori-brugElisabeth-brugMária Valéria-brug

Bruggen over de Donau in Hongarije

Vámosszabadi-brugMonostori-brugElisabeth-brugMária Valéria-brugMegyeri-brug (M0) • Árpád-brugMargaret-brugSzéchenyi-brugElisabeth-brugVrijheidsbrugPetőfi-brugRákóczi-brugDeák Ferenc-brug (M0) • Pentele-brug (M8) • Beszédes József-brugKalocsa-Paks-brugSzent László-brug (M9) • Türr István-brug