Montenegro

Uit Wegenwiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Flag of Montenegro.png
Црна Гора - Crna Gora
Montenegro.png
Hoofdstad Podgorica
Oppervlakte 13.812 km²
Inwonertal 625.000
Lengte wegennet 5.277 km
Lengte snelwegennet 0 km
Eerste snelweg nvt
Benaming snelweg Autoput
Verkeer rijdt rechts
Nummerplaatcode MNE

Montenegro (Montenegrijns: Crna Gora / Црна Гора) is een klein land in Zuidoost-Europa. Het land telt 625.000 inwoners en heeft een oppervlakte van 13.812 km². De hoofdstad is Podgorica.

Inleiding

Montenegro werd in 2006 na een referendum onafhankelijk van Servië, daarvoor ging de republiek als "Servië en Montenegro" door het leven. Het land ligt aan de Adriatische Zee. Het grenst in het westen aan Kroatië en Bosnië-Herzegovina, in het noorden aan Servië en in het oosten aan Kosovo en Albanië. De hoofdstad Podgorica ligt in het zuiden van het land. Montenegro is zeer bergachtig met als hoogste punt de 2.534 meter hoge Zla Kolata. Langs de kust ligt een groot fjord, de Baai van Kotor (Kotorski Zaljev). Er heerst een mediterraan klimaat, met warme zomers, maar landinwaarts koude winters met sneeuw. Montenegro is een land in ontwikkeling, dat zich wil profileren als toeristische bestemming. Het land gebruikt de euro als betaalmiddel.

Wegennet

Montenegro heeft redelijk wat wegen, maar reizen is een tijdrovende zaak door het bergachtige karakter van het land. Er bestaat één toltunnel en er zijn plannen voor een brug over de baai van Kotor. Er zijn geen snelwegen in Montenegro, alhoewel vanaf 15 oktober 2009 de A1 kortstondig in aanbouw was, die een noord-zuidverbinding moet worden in het land, en door moet lopen naar de Servische hoofdstad Beograd. Verder zijn er langetermijnplannen voor de Adriatisch-Ionische snelweg, een snelweg vanaf Trieste naar Athene in Griekenland. De aanleg hiervan is het verst gevorderd in Kroatië, met delen in aanleg in Griekenland. In Montenegro en Albanië is nog niet gestart met de aanleg. Door de kleine economie van Montenegro is de aanleg van snelwegen bijzonder duur.

Snelwegen en hoofdwegen in Montenegro

A1 MNE.svgA2 MNE.svg

M1 MNE.svgM1.1 MNE.svgM2 MNE.svgM3 MNE.svgM4 MNE.svgM5 MNE.svgM6 MNE.svgM7 MNE.svgM8 MNE.svgM9 MNE.svgM10 MNE.svgM11 MNE.svgM12 MNE.svg


Europese wegen

Europese wegen in Montenegro

E65E80E762E763E851


Regionale wegen

Zie regionalni put (Montenegro).

Regionale wegen in Montenegro

R1 MNE.svgR2 MNE.svgR3 MNE.svgR4 MNE.svgR5 MNE.svgR6 MNE.svgR7 MNE.svgR8 MNE.svgR9 MNE.svgR10 MNE.svgR11 MNE.svgR12 MNE.svg

R13 MNE.svgR14 MNE.svgR15 MNE.svgR16 MNE.svgR17 MNE.svgR18 MNE.svgR19 MNE.svgR20 MNE.svgR21 MNE.svgR22 MNE.svgR23 MNE.svgR24 MNE.svg


Wegbeheer

Het ministerie dat over de wegen gaat is het Ministarstvo saobraćaja i pomorstva (MSP).[1] De uitvoering wordt gedaan vanuit de directie verkeer (Direkcija za saobraćaj).[2] Na onafhankelijkheid in 2006 werd er flink meer geïnvesteerd in het Montenegrijnse wegennet dan daarvoor. Tussen 2002 en 2005 werd er jaarlijks slechts € 3 - 9 miljoen uitgegeven. In 2007 en 2008 lag dat op € 57 en 64 miljoen,[3] waarmee wegen daadwerkelijk gemoderniseerd konden worden, maar voor grote wegenprojecten zoals tunnels en autosnelwegen is dit budget onvoldoende en zijn tolheffing en andere vormen van financiering noodzakelijk.

Maximumsnelheden

wegtype Vmax
Znak d42.svg 50 km.svg
Znak d43.svg 80 km.svg

Montenegro kent geen autowegen en geen autosnelwegen.

Bewegwijzering

De bewegwijzering kan opgedeeld worden in oud en nieuw. Het oude omvat de Joegoslavische bewegwijzering en is gebrekkig. De nieuwe bewegwijzering is echter stukken beter en wordt uitgevoerd met gele borden met zwarte letters, vergelijkbaar met Kroatië. Toeristische doelen worden aangegeven op bruine borden met witte letters. De bewegwijzering is in het Latijnse schrift, daar het Montenegrijns en Servisch zowel in het Cyrillisch en Latijns geschreven kan worden. Desondanks wordt het cyrillisch in principe nooit gebruikt op de bewegwijzering. Wegnummers zijn puur administratief en worden niet op de bewegwijzering vermeld. In het zuidoosten van het land, rondom Ulcinj, zijn de opschriften tweetalig Montenegrijns-Albanees.

Grenzen & bereikbaarheid

Montenegro ligt behoorlijk geïsoleerd van de rest van Europa, met name de toeristische kust. De meest logische route om naar Montenegro te rijden is via Kroatië. De wachttijden voor de grens bij Herceg Novi kunnen vooral in de zomer flink oplopen. De grenzen met Albanië en Bosnië-Herzegovina zijn rustiger. Men kan ook vanuit Servië het land bereiken, maar de meeste toeristische gebieden liggen aan de andere kant van het land, waardoor men grote stukken over bochtige enkelbaans bergwegen moet afleggen. Daardoor is de route via Kroatië aantrekkelijker. Er leiden ook geen grote doorgaande routes naar Kosovo, er is slechts 1 grensovergang (Kula). Albanië is vanaf Podgorica eenvoudig te bereiken.

Tol

In Montenegro zijn twee tolwegen. De eerste is de Sozina Tunnel tussen Podgorica en Bar, de ander is de M12 van de kustplaats Herceg Novi naar de grens met Bosnië-Herzegovina. De in 2008 ingevoerde ecotax van € 10 voor personenauto's is per 1 januari 2012 geschrapt.

Zie ook

Referenties

Wegen van Europa

AlbaniëAndorraArmeniëAzerbeidzjanBelgiëBosnië-HerzegovinaBulgarijeCyprusDenemarkenDuitslandEstlandFinlandFrankrijkGeorgiëGriekenlandHongarijeIerlandIJslandItaliëKazachstanKosovoKroatiëLetlandLiechtensteinLitouwenLuxemburgMacedoniëMaltaMoldaviëMonacoMontenegroNederlandNoorwegenOekraïneOostenrijkPolenPortugalRoemeniëRuslandSan MarinoServiëSloveniëSlowakijeSpanjeTsjechiëTurkijeVaticaanstadVerenigd KoninkrijkWit-RuslandZwedenZwitserland

in cursief landen die deels in Europa liggen of met Europa geassocieerd worden