Moonie Highway

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
AUSR49.png
Moonie Highway map.png
SR 49
Begin St. George
Einde Dalby
Lengte 285 km
Route

Junction.svg Carnarvon Highway

Centrum.svg Moonie

Junction.svg Leichhardt Highway

Centrum.svg Dalby

Junction.svg Warrego Highway

De Moonie Highway is een highway in Queensland, Australië. De weg vormt een oost-westroute in het zuidoosten van de staat, vanaf St. George naar Dalby via Moonie. De weg is één van de doorgaande routes vanaf Brisbane naar het westen van de staat. De Moonie Highway is 285 kilometer lang.

Routebeschrijving

De Moonie Highway begint even ten noordoosten van het stadje St. George aan de Carnarvon Highway. De weg loopt in oost tot noordoostelijke richting, door een droog gebied wat naar het oosten toe vrij snel groener en gecultiveerder wordt. De weg loopt parallel aan de Moonie River. Veel verharde zijwegen kruist men niet, en op de 285 kilometer tussen St. George en Dalby is het dorp Moonie met een tankstation en een handjevol huizen de belangrijkste plaats. Men kruist er de Leichhardt Highway. Naar het oosten toe passeert men door bebost gebied, dat wel vrij vlak is. Na 110 kilometer bereikt men Dalby, met 13.000 inwoners een plaats van belang. De weg eindigt hier op de Warrego Highway.

Geschiedenis

De weg is oorspronkelijk aangelegd om de landbouwgebieden in het binnenland van Queensland te ontsluiten, evenals de olie- en gasindustrie. In Moonie werd als eerste gas en olie op een commerciële schaal opgepompt. De weg is momenteel één van drie routes tussen Brisbane en St. George, de andere routes zijn de Barwon Highway en de Gore Highway of Cunningham Highway.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks rijden 300 tot 600 voertuigen op het westelijke deel en 1.600 voertuigen dichter bij Dalby.[1]

Referenties

  1. traffic census data | Queensland Government Data
Hoofdwegen en autosnelwegen in Queensland

Autosnelwegen: Airport LinkBruce HighwayCairns Southern MotorwayCentenary FreewayClem Jones TunnelCoomera ConnectorDouglas Arterial RoadGateway MotorwayInner City BypassIpswich MotorwayLegacy WayLogan MotorwayPacific MotorwayPort of Brisbane MotorwayRiverside ExpresswaySmith Street MotorwaySouth East FreewaySunshine MotorwayToowoomba Second Range CrossingWestern Freeway

Hoofdwegen: Balonne HighwayBarkly HighwayBarwon HighwayBrisbane Valley HighwayBruce HighwayBurnett HighwayCapricorn HighwayCarnarvon HighwayCunningham HighwayD'Aguilar HighwayDawson HighwayFlinders HighwayGore HighwayGregory HighwayKennedy HighwayLandsborough HighwayLeichhardt HighwayMitchell HighwayMoonie HighwayMount Lindesay HighwayNew England HighwayPalmerston HighwayPeak Downs HighwayWarrego Highway