Morasha Interchange

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kreuz symbool.png
מחלף מורשה

Morasha Interchange

Morasha Interchange.png
Kruisende wegen IL-4.svg IL-5.svg
Type semi-ongelijkvloerse diamantaansluiting
Opengesteld 1968 / 1995

Het Morasha Interchange (Hebreeuws: מחלף מורשה) is een knooppunt in Israël, gelegen nabij Tel Aviv. Hier kruist de Route 4 de Route 5.

Naamgeving

Het knooppunt is vernoemd naar een geografisch punt dat Morasha heet, tegenwoordig een wijk van de stad Ramat HaSharon, en tevens de naam van een nabijgelegen begraafplaats.

Configuratie

Het knooppunt is feitelijk een aangepaste diamantaansluiting met enkele ongelijkvloerse verbindingen. De buitenste verbindingen zijn conflictvrij, evenals doorgaand oost-westverkeer op de Route 5. Verkeer op de Route 4 moet via verkeerslichten, de Route 4 is dan ook alleen een snelweg ten zuiden van het knooppunt. Er is een klaverlus voor verkeer van zuid naar west, maar dit moet daarvoor wel via een verkeerslicht. Het knooppunt is gelegen aan de rand van Ramat HaSharon op 25 meter hoogte.

Geschiedenis

Het knooppunt opende in 1968 voor het verkeer als reguliere aansluiting. Het was oorspronkelijk een aansluiting met 3 takken, waarvan waarschijnlijk geen enkele verbinding conflictvrij was. In 1987 opende de Route 5 ten oosten van het knooppunt, maar destijds was nog sprake van een kruispunt met verkeerslichten. De viaducten van de Route 5 over de Route 4 zijn in maart 1995 opengesteld. In december 1996 opende de klaverlus voor verkeer van zuid naar west voor het verkeer.

Referenties


Knooppunten in Israël

AnavaAshdodBar IlanBen ShemenDanielGanotGlilot Ma'aravGlilot MizrahHaifa DaromHolotKessemKfar SmaryahuKibbutz GaluyotMevo AyalonMorashaNesharimRishon DaromRishponSorekYigael Yadin