Morelos

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Flag of Morelos.png
Morelos.png
Hoofdstad Cuernavaca
Grootste stad Cuernavaca
Oppervlakte 4.893 km²
Inwonertal 1.777.000
Lengte snelwegennet 103 km
Eerste snelweg 1952
Afkorting MOR

Morelos is een staat van Mexico, gelegen in het midden van het land. Het is de op één na kleinste staat van Mexico, met een oppervlakte van nog geen 5.000 km². De staat is wel vrij dichtbevolkt met bijna 1,8 miljoen inwoners. De hoofdstad en grootste stad is Cuernavaca.

Inleiding

Morelos ligt centraal in Mexico, en grenst in het westen en noorden aan de staat México en Mexico City, in het oosten aan Puebla en in het zuiden aan Guerrero. De hoofdstad Cuernavaca ligt in het noorden van de staat en telt 350.000 inwoners, plus een vrij omvangrijk voorstedelijk gebied. Cuautla is de tweede stad van de staat. De staat is vrij dichtbevolkt. De grens met Mexico City wordt gevormd door een ruim 3.000 meter hoge bergrug. Het midden is een breed dal dat op 800 tot 1.200 meter hoogte ligt, met lage bergen in het zuiden. Het hoogste punt is de vulkaan Popocatépetl, die 5.410 meter hoog is en op het driestatenpunt met México en Puebla ligt. Morelos meet ongeveer 80 bij 80 kilometer.

Wegennet

Morelos heeft een vrij dicht wegennet vanwege de hoge bevolkingsdichtheid. Cuernavaca is de grootste stad, maar telt maar ongeveer een vijfde van de totale bevolking. De stad heeft weliswaar veel voorsteden, maar er zijn ook veel andere bevolkingscentra, veelal in het midden van de staat. De staat Morelos is belangrijk voor het doorgaande verkeer, met name voor noord-zuidverkeer van Mexico City naar Acapulco. De Autopista Mexico - Cuernavaca gaat er over in de Autopista Cuernavaca - Acapulco, en vormt een 103 kilometer lange snelweg door de staat. Het is ook de enige echte snelweg van Morelos, maar er zijn ook diverse wegen met 2x2 rijstroken uitgevoerd, met name rond Cuernavaca en Cuautla. Voor oost-westverkeer heeft de staat minder betekenis, omdat deze verbindingen veelal via Mexico City verlopen.

Geschiedenis

1952 wordt genoemd als de openingsdatum van de Autopista Mexico - Cuernavaca, maar onbekend is of het destijds al een volwaardige snelweg was, omdat 1958 genoemd wordt als openstelling van de eerste interstedelijke autopista van Mexico. De snelweg eindigde enkele decennia in Cuernavaca, doorgaand verkeer moest verder via de Carretera Federal 95 naar Acapulco, een tijdrovende rit vanwege het bergachtige karakter in zowel Morelos als de staat Guerrero. In 1990 opende de Autopista Cuernavaca - Acapulco, een nieuwe tolweg. Hierdoor kreeg Morelos een impuls. In het weekend is er veel verkeer vanaf Mexico City naar de regio Cuernavaca en vice versa, van mensen die de drukte van Mexico City willen ontduiken.

Referenties


Flag of Mexico.png Mexico Flag of Mexico.png

AguascalientesBaja CaliforniaBaja California SurCampecheChiapasChihuahuaCoahuilaColimaDurangoGuanajuatoGuerreroHidalgoJaliscoMéxicoMexico CityMichoacán de OcampoMorelosNayaritNuevo LeónOaxacaPueblaQuerétaroQuintana RooSan Luis PotosíSinaloaSonoraTabascoTamaulipasTlaxcalaVeracruzYucatánZacatecas