Brug Łazienkowski

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Most Łazienkowski)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Most Łazienkowski
Overspant Wisła
Rijstroken 2x3
Totale lengte ~885 meter
Hoofdoverspanning 56 meter
Hoogte brugdek ? meter
Openstelling 22-07-1974
Verkeersintensiteit 121.700 mvt/etmaal
Locatie kaart

De Brug Łazienkowski (Pools: Most Łazienkowski) is een liggerbrug in Polen. De brug overspant de rivier de Wisła in de hoofdstad Warszawa en is onderdeel van de Trasa Łazienkowska.

Kenmerken

De brug is een stalen liggerbrug. De totale bruglengte bedraagt circa 885 meter, hiervan is de hoofdbrug 424,5 meter lang, met een hoofdoverspanning van 56 meter. De brug is 27,5 meter breed, met 2x2 rijstroken voor algemeen verkeer en een busstrook aan weerszijden. Aan beide kanten van de brug is een ongelijkvloers knooppunt, met de Wisłostrada aan de westkant en de DK61 aan de oostkant. De brug is onderdeel van de Trasa Łazienkowska, een stadsautoweg door Warszawa.

Geschiedenis

De Most Łazienkowski was de eerste brug op deze locatie. De brug is tussen 1971 en 1974 aangelegd en opende op 22 juli 1974 voor het verkeer. De stalen bovenbouw is gefabriceerd in Huta Zabrze, een grote staalfabriek. De brug was aangelegd met inferieure kwaliteit, al in 1978 werden de eerste reparaties aan de brug uitgevoerd. Na 2000 werd de brug diverse malen gerepareerd. De brug had oorspronkelijk 6 rijstroken voor algemeen verkeer. Rond 2009 werden de buitenste weefstroken aangepast tot busstroken.

De brug was aangelegd als onderdeel van de Trasa Łazienkowska, de stadsautoweg door Warszawa voor doorgaand verkeer. Tot 2013 was de brug onderdeel van de DK2, die daarna over de Trasa Siekierkowska werd geleid.

Brand en vervanging

Op 14 februari 2015 brak tijdens onderhoudswerkzaamheden brand uit aan de onderzijde van het brugdek aan de kant van de wijk Praga. De brand woedde in een houten onderhoudsplatform onder het brugdek. Het wegdek is daarbij ernstig vervormd en de stalen liggers beschadigd.[1] Het gehele brugdek is daarna in een recordtijd vervangen. Grootschalige renovatie was al gepland vanaf 2020, als de S2 ten zuiden van de stad gereed zou zijn zodat verkeer meer opties heeft om de Wisła te kruisen. Op 28 oktober 2015 heropende de brug voor het verkeer.[2]

Naamgeving

De brug (en de stadsautoweg) zijn vernoemd naar het Pałac Łazienkowski, een paleis ten zuidwesten van de brug. Het paleis is gebouwd in 1869. Het is één van de weinige landmarks van Warszawa die de sloop van de stad door Nazi-Duitsland heeft overleefd.

Verkeersintensiteiten

Voor het openstellen van de Trasa Siekierkowska iets zuidelijker was de Trasa Łazienkowska de drukste weg van Warszawa met tot 160.000 voertuigen per dag. Dit daalde sindsdien naar 97.600 voertuigen per dag in 2014. In 2021 was dit weer gestegen naar 121.700 voertuigen per dag. Dit was op dat moment de drukste stadsbrug van Warschau (maar niet de drukste snelwegbrug). Dit was nog voor de volledige openstelling van de S2 door Warschau.

Zie ook

Referenties

Bruggen over de Wisła in Warszawa

Most Marii Skłodowskiej-CurieMost gen. Stefana Grota-RoweckiegoMost GdańskiMost Śląsko-DąbrowskiMost ŚwiętokrzyskiMost PoniatowskiegoMost ŁazienkowskiMost Siekierkowski