Most Apollo

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Most Apollo
Blank.png
Most Apollo.jpg
Overspant Dunaj
Rijstroken 2x2
Totale lengte 835 meter
Hoofdoverspanning 231 meter
Hoogte brugdek ? meter
Openstelling 04-09-2005
Verkeersintensiteit
Locatie kaart

De Most Apollo is een boogbrug in Slowakije, gelegen in de hoofdstad Bratislava. De brug overspant de Dunaj (Donau).

Kenmerken

De Most Apollo is een stalen boogbrug met een totale lengte van 835 meter, met een hoofdoverspanning van 231 meter. De boog van de brug is 36 meter hoog en bestaat uit twee bogen naast elkaar die aan de bovenzijde naar elkaar toelopen. De brug heeft een brugdek met 2x2 rijstroken en fiets/voetpaden aan weerszijden. De brug is wit geschilderd met blauwe accenten. De brug verbindt de flatwijk Petržalka met het oosten van Bratislava.

Geschiedenis

De brug was de eerste op deze locatie en was bedoeld voor lokaal stadsverkeer tussen Petržalka en de rest van Bratislava. De brug is tegelijkertijd met de D1 door Petržalka aangelegd tussen 2002 en 2005. De brug is op 4 september 2005 opengesteld.

Naamgeving

De brug is vernoemd naar de Apollo-raffinaderij die aan de noordzijde van de brug stond. Deze raffinaderij werd in 1896 in gebruik genomen. De raffinaderij werd op 16 juni 1944 door de Amerikaanse luchtmacht gebombardeerd en grotendeels verwoest. Kort na de oorlog is de raffinaderij herbouwd en werd een onderdeel van Slovnaft. In 1963 werd de raffinaderij verplaatst naar Vlčie hrdlo aan de zuidoostkant van Bratislava. Deze is veel groter dan de oorspronkelijke locatie.

Ten tijde van de bouw en planvorming werd ook gesproken van de Most Košická, vernoemd naar de straat Košická waar de brug in het verlengde van ligt.

Verkeersintensiteiten

Er zijn geen verkeersgegevens van de brug bekend. Gezien het feit dat de nabijgelegen Prístavný most van de D1 fors overbelast is, zal veel verkeer uitwijken over de Most Apollo.

Referenties


Bruggen over de Donau in Slowakije

Most Lanfranconi (D2) • Most SNPStarý mostMost ApolloPrístavný most (D1) • Lužný most (D4) • Vámosszabadi-brugMonostori-brugElisabeth-brugMária Valéria-brug