Most Mszana

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Most autostradowy w Mszanie
Overspant Kolejówka
Rijstroken 2x3
Totale lengte 402,5 meter
Hoofdoverspanning 2 x 130 meter
Hoogte brugdek ? meter
Openstelling 23-05-2014
Verkeersintensiteit ? mvt/etmaal
Locatie kaart

De Most autostradowy w Mszanie (snelwegbrug in Mszana) is een extradosed bridge in Polen, onderdeel van de A1 van Gliwice naar Ostrava.

Kenmerken

De brug is een technisch complexe extradosed bridge, waarin ook de aansluiting Mszana verwerkt zit. De brug is in totaal 402,5 meter lang, en heeft twee hoofdoverspanningen van 130 meter, en twee zijoverspanningen van 60 meter. Het brugdek varieert in breedte, van 38,6 tot 47,5 meter, en is bovendien in een bocht gelegen. Het was bij openstelling de breedste extradosed bridge ter wereld. De pylonen zijn 15 meter hoog boven het brugdek. De pylonen zijn paars geverfd. De brug telt 2x2 rijstroken voor doorgaand verkeer van Gliwice naar Ostrava, en heeft bovendien vluchtstroken en uit- en invoegstroken, wat de forse breedte verklaart.

Geschiedenis

De aanleg van de brug was onderdeel van de bouw van de A1 vanaf Gliwice naar de grens met Tsjechië. Op 23 december 2009 opende het eerste deel van de A1 in het zuiden van Polen, tussen Gliwice en Bełk over 15 kilometer. Op 15 december 2010 volgde een verlenging van 8 kilometer tot aan Żory en op 21 april 2011 werd de rest tot Świerklany opengesteld.[1] Op 30 november 2012 werd de zuidelijkste 10 kilometer van de A1 voor het verkeer opengesteld, tussen Mszana en de grens met Tsjechië.

Problemen waren er vooral op het deel vanaf Świerklany tot Mszana. Dit deel is 8 kilometer lang en had in 2011 moeten worden opengesteld, maar het bouwbedrijf Alpine Bau had te weinig mensen en materieel ingezet bij de bouw, die daardoor ver achter op schema lag. Alpine Bau noemde de brug 'onbouwbaar'. De GDDKiA heeft hierna de contracten geannuleerd en opnieuw aanbesteed. Het project is daarna opnieuw naar Alpine Bau gegaan voor een veel lagere kostprijs en onder streng toezicht. Dit deel had begin 2012 moeten openen, tegelijkertijd met de Tsjechische D1. Het grootste probleem voor de openstelling is de bouw van de brug bij het dorp Mszana, waar Alpine Bau veel problemen mee had. In mei 2013 heeft Alpine Bau zich teruggetrokken van het project en ging failliet, zodat dit project voor de derde keer aanbesteed is. Op 30 november 2012 is de A1 al ter hoogte van de grens wordt opengesteld voor personenauto's, met een korte omleiding tussen Świerklany en Mszana. Het ontbrekende deel tussen Świerklany en Mszana wordt tijdelijk via een omleiding over het onderliggend wegennet uitgevoerd, waarbij vrachtverkeer wordt geweerd van de omleidingsroute. Dit deel van de A1, ruim 7 kilometer, opende uiteindelijk op 23 mei 2014, waarmee de A1 in zuid-Polen voltooid was.[2]

Referenties