Most SNP

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Most SNP
SK I2.svg
Most SNP.jpg
Overspant Dunaj
Rijstroken 2x2
Totale lengte 431 meter
Hoofdoverspanning 303 meter
Hoogte brugdek ? meter
Openstelling 26-08-1972
Verkeersintensiteit
Locatie kaart

De Most SNP (Most Slovenského národného povstania, Brug van de Slowaakse Nationale Opstand), is een tuibrug in Slowakije, gelegen in de hoofdstad Bratislava. De brug overspant de Dunaj (Donau).

Kenmerken

De Most SNP is een tuibrug met één enkele pyloon. De brug is in totaal 431 meter lang, met een hoofdoverspanning van 303 meter lengte. De pyloon is 85 meter hoog en staat aan de zijde van Petržalka. Bovenop de pyloon bevindt zich een restaurant die eruit ziet als een UFO.[1] De brug is dubbeldeks, met 2x2 rijstroken voor gemotoriseerd en een fiets/voetpad aan de onderzijde. De brug is 21 meter breed en overspant de Donau bij het centrum van Bratislava.

Geschiedenis

Oorspronkelijk overspande alleen de Starý most de rivier bij Bratislava. Dit was een gecombineerde weg/spoorbrug. Voor de jaren '60 waren er alleen wat kleine dorpjes ten zuiden van de Donau in Tsjechoslowakije. Vanaf de jaren '70 werd de flatwijk Petržalka in hoog tempo uit de grond gestampt. Daarvoor was een tweede brug over de Donau noodzakelijk. De brug is tussen 1967 en 1972 aangelegd en opende op 26 augustus 1972 voor het verkeer.

Naamgeving

De brug heette vanaf openstelling de Most SNP, maar werd lokaal ook de Nový most (nieuwe brug) genoemd. De Most Slovenského národného povstania, Brug van de Slowaakse Nationale Opstand, duidt op de Slowaakse opstand in 1944. Het land was destijds een bondgenoot van Nazi-Duitsland en niet door het Duitse leger bezet. In de 2 maanden in 1944 vielen circa 10.000 doden. In 1993, na de zelfstandigheid van Slowakije, besloot men de brug te hernoemen naar Nový most, de naam die al lange tijd in gebruik was onder de inwoners van Bratislava. In 2012 is besloten de naamswijziging ongedaan te maken.

Referenties