Motalabrug

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Motalabron
RV50.svg
Motalabron.jpg
Overspant Vättern
Rijstroken 2x2
Totale lengte 620 meter
Hoofdoverspanning ? meter
Hoogte brugdek 27 meter
Openstelling 09-10-2013
Verkeersintensiteit ? mvt/etmaal
Locatie kaart

De Motalabrug is een liggerbrug in Zweden, gelegen in Östergötland. De brug overspant een klein deel van het meer Vättern in de stad Motala.

Kenmerken

Motalabron is een 620 meter lange stalen liggerbrug over Motalaviken, een zijarm van het grotere Vättern. Het brugdek is van beton, maar de superstructure en pylonen zijn van staal. De brug is 21,1 meter breed en heeft een doorvaarthoogte van 22,5 meter. Het brugdek ligt maximaal 27 meter boven het water.[1] Over de brug loopt de RV 50 vanaf Mjölby richting Örebro, een redelijk belangrijke noord-zuidverbinding in dit deel van Zweden. De brug is onderdeel van een motortrafikled en heeft 2x2 rijstroken en een fiets/voetpad. De brug heeft twee V-vormige pylonen die in het water staan.

Geschiedenis

Oorspronkelijk moest doorgaand verkeer op de riksväg 50 door het centrum van Motala. Het ontwerp voor de brug is al in 2002 gekozen. De brug is in drie jaar tijd aangelegd tussen 2010 en 2013, en is met de schuifmethode aangelegd. De brug opende op 9 oktober 2013 voor het verkeer.

Tol

Zie ook tolwegen in Zweden.

De brug is een tolweg. De tol wordt sinds 1 februari 2015 geheven.[2] Oorspronkelijk was een toltarief van 10 SEK voor een personenauto voorzien, maar dat is verlaagd naar 5 SEK om te voorkomen dat de tol teveel vraaguitval veroorzaakt, en verkeer door Motala blijft rijden. Afgezien van de congestieheffingen in Göteborg en Stockholm en de Øresundbrug is dit de eerste reguliere tolweg van Zweden. Het is de bedoeling dat de brug na afbetaling tolvrij wordt, deze periode is berekend op 25 jaar, dus de brug zou rond 2038 tolvrij worden.[3] Buitenlandse bestuurders worden geacht via het systeem EPass24 te betalen.[4]

Referenties