Motorrijtuigenbelasting

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De motorrijtuigenbelasting (MRB) is een jaarlijkse belasting op het bezit van een motorvoertuig, in de volksmond ook wel wegenbelasting genoemd. In 2019 bracht de motorrijtuigenbelasting € 5,9 miljard op.[1][2]

Nederland

Het systeem is vrij complex, en de hoogte van de belasting is afhankelijk van in welke provincie men woont, het brandstoftype, voertuigtype en gewicht van het voertuig. De belasting wordt maandelijks, per kwartaal of per jaar geïnd door de belastingdienst. Een deel van de motorrijtuigenbelasting bestaat uit de zogenaamde provinciale opcenten. In 2008 was circa € 1,3 miljard uit een opbrengst van € 3,2 miljard provinciale opcenten. Voorheen werd dit gebruikt om de wegen aan te leggen en te onderhouden. De motorrijtuigenbelasting is een algemene belasting die niet automatisch aan het wegennet besteed wordt. Zuid-Holland is de duurste provincie, Overijssel de goedkoopste.

Sommige voertuigen met een lage uitstootklasse zijn vrijgesteld van de MRB. Sinds 2014 moeten bezitters van oldtimers ook wegenbelasting betalen. Op 1 januari 2020 werd een fijnstoftoeslag van 15% voor oudere dieselauto's ingevoerd.[3]

Er waren plannen om de motorrijtuigenbelasting af te schaffen en in plaats er van een kilometerheffing in te voeren. Dit plan is voorlopig van tafel.

Vrachtwagens betalen via de zogenaamde belasting zware motorvoertuigen (BZM), ook wel het eurovignet genaamd. Ook buitenlandse vrachtwagens moeten in Nederland deze belasting betalen.

Geschiedenis

De motorrijtuigenbelasting is in 1926 ingevoerd door middel van de Motorrijtuigenbelastingwet. De motorrijtuigenbelasting voor een personenauto werd indertijd vastgesteld met een tarief van ƒ 6 per 100 kg per jaar, met een minimum van ƒ 48. De motorrijtuigenbelasting financierde het wegenfonds, dat in 1934 werd gewijzigd tot het verkeersfonds. De motorrijtuigenbelasting financierde in eerste instantie alleen de rijkswegen. In 1936 werd de motorrijtuigenbelasting gewijzigd zodat niet alleen de rijkswegen, maar ook het tertiair wegenplan van de provincies er mee gefinancierd werd.

België

In België heet het systeem de verkeersbelasting. De inkomsten ervan komen ten goede aan de gewesten.

Duitsland

In Duitsland heet de belasting de Kraftfahrzeugsteuer (KraftSt) en is sinds 2009 afhankelijk van het brandstoftype en euronorm per motorinhoud. Een voertuig van de euro 4-klasse met een 2 liter dieselmotor betaalt € 190 per jaar, plus € 2 per gram CO2 uitstoot boven de 120 gram per kilometer. Benzineauto's zijn aanzienlijk goedkoper, met € 40 per jaar plus € 2 per gram CO2 uitstoot boven de 120 gram per kilometer.[4]

In vergelijking met Nederland is de belasting aanzienlijk lager. Een Nederlandse dieselauto met een CO2-uitstoot 170 gram per kilometer met een gewicht van 1.300 kilo kost circa € 1.250 per jaar,[5] een vergelijkbare auto in Duitsland € 290 per jaar, een verschil van bijna € 1.000.

Referenties