Motortrafikled

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Aanduiding van een Motortrafikled.

Een motortrafikled is de term voor autoweg in Zweden. Het betreffen grotendeels hoofdwegen met ongelijkvloerse kruisingen, en vaak met 2+1 rijstroken. In Zweden worden de richtingen op deze wegen vaak middels een cable barrier gescheiden. In sommige gevallen zijn ze niet van een motorväg te onderscheiden. In 2015 had Zweden 410 kilometer motortrafikled.

Regelgeving

  • Er is een verbod op langzaam verkeer. Alleen voertuigen die 40 km/uur mogen en kunnen bereiken worden toegelaten op de motortrafikled. Fietsers, scooters en tractors zijn verboden op deze wegen.
  • Voertuigen mogen niet draaien of achteruit rijden op dergelijke wegen. Ook mag de middenstreep niet overschreden worden.
  • Een maximumsnelheid van 90 km/uur geldt op gelijkvloerse autowegen en 100 km/uur op ongelijkvloerse autowegen. In dunbevolkte gebieden geldt vaak ook 110 km/uur.

Geschiedenis

De E22 als 2+1 motortrafikled.

De eerste motortrafikleder werden vanaf 1960 aangeduid als half-profiel motorväg. Pas na het omschakelen naar rechtsrijdend verkeer in 1967 werd de categorie motortrafikled ingevoerd. Gedurende de jaren 70 en 80 werden er veel motortrafikleder gebouwd in Zweden, met name omdat ze goedkoper waren dan autosnelwegen, en de verkeersintensiteiten in Zweden laag waren. In de jaren 80 werden er vrijwel geen motorvägar gebouwd, maar vrijwel uitsluitend motortrafikleder. Sinds de jaren 90 is de focus weer wat verschoven naar de motorväg, alhoewel er op rustigere lange-afstandsroutes nog vaak 2+1 motortrafikleden worden aangelegd. Vroeger werden de wegen vaak zonder gescheiden rijbanen aangelegd. Dit type wordt steeds zeldzamer in Zweden, ze krijgen nu een barrier of worden naar een gewone hoofdweg afgewaardeerd.

Een ander type motortrafikled betreft een omgebouwde hoofdweg. Voorheen werden in Zweden hoofdwegen vaak met een zeer brede rijbaan aangelegd, met vluchtstroken voor langzaam verkeer en om uit te wijken. Deze wegconfiguratie veroorzaakt onveilig inhaalgedrag, vaak werd er in twee richtingen tegelijk ingehaald, waardoor de kans op frontale ongevallen groot was. Deze wegen zijn op vrij grote schaal omgebouwd tot 2+1 weg, echter het grootste deel hiervan heeft niet de status van motortrafikled. In 2015 was er 2.800 kilometer niet-snelweg met een cable barrier, maar hiervan had slechts 390 kilometer de status van motortrafikled.

Sinds 2004 wordt een afritnummering ingevoerd in Zweden. Dit wordt ook steeds vaker toegepast op de motortrafikled. De bewegwijzering is ook vergelijkbaar met die van een motorväg. De allereerste motortrafikled was de E18 tussen Ullna en Rosenkälla in 1957. Deze kreeg pas in 1967 de status van motortrafikled en is in 1978 omgebouwd tot autosnelweg.

Wegbeheer

Motortrafikleder zijn praktisch altijd in het beheer van Trafikverket, de nationale wegbeheerder van Zweden. In 2015 werd er op de 410 kilometer motortrafikled jaarlijks 1 miljard voertuigkilometers afgelegd.

Referenties


Expresswegnamen in de wereld

Autobahnähnliche StraßeBrza cestaBrzi putDroga ekspresowaDual CarriagewayDrum expresExpresswayExpreswegHitra cestaKlasse GPMotortrafikkveiMotortrafikledRychlostní silniceRýchlostná cestaSchnellstraßeSchnellstroossSkorostni putishtaStroomwegSuperstradaVoie expressVía rápida