Motorvejkryds Fredericia

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Fredericia
Kruisende wegen
Type splitsing
Opengesteld 1994

Het motorvejkryds Fredericia is een knooppunt in Denemarken, vormgegeven als een splitsing. Hier kruist de E20 een tak van de E45.

Naamgeving

Het knooppunt is vernoemd naar het stadje Fredericia dat ten noordoosten van het knooppunt is gelegen.

Configuratie

Het motorvejkryds Fredericia is vormgegeven als een splitsing, waarbij de 2x2 E20 uit Kolding overgaat in de 2x3 E20 naar Odense. De 2x2 E45 is een aftakking van de hoofdroute van de E45 en verwerkt het verkeer van en naar Århus. Het knooppunt is dus onvolledig, maar nabij zijn twee aansluitingen waar het verkeer van Kolding naar Århus gebruik van kan maken. Het knooppunt ligt in een glooiende plattelandsomgeving op circa 25 meter boven zeeniveau.

Geschiedenis

In 1970 werd de E20 opengesteld vanaf de Kleine Beltbrug tot aan het motorvejkryds Kolding. Sprake van een knooppunt was er pas in 1994, toen de tak van de E45 tussen de E20 en de E45 werd aangelegd vanwege de opening van de Grote Beltbrug die het verkeer van København naar Århus moest stroomlijnen. Sindsdien is het knooppunt niet significant meer aangepast. De E20 is ten oosten van het knooppunt direct met 2x3 rijstroken aangelegd.

Verkeersintensiteiten

In 2009 reden dagelijks 28.400 voertuigen ten westen en 58.000 voertuigen ten oosten van het knooppunt over de E20. De tak naar de E45 verwerkte 28.800 voertuigen per etmaal.[1]

Referenties

Knooppunten in Denemarken

Aarhus-NordAarhus-SydAarhus-VestAvedøreBallerupBrøndbyFredericiaGladsaxeHerningHerning-SydHolbækIshøjKliplevKøge-VestKoldingKolding-VestKongens LyngbyOdenseRødovreSkærupTaastrupVallensbækVejleVendsyssel